scoala de bani - bcr
/Blog/Cum rescrie Generația Z regulile la locul de muncă/

Cum rescrie Generația Z regulile la locul de muncă

 

Tu faci parte din Gen Z? Intrarea Generației Z pe piața muncii semnalează o nouă eră în lumea profesională. Această generație unică, născută între 1997-2012, intră în forța de muncă cu un set de așteptări și valori care redefinesc peisajul corporativ. Crescuți în umbra revoluției digitale și modelați de evenimente globale semnificative, membrii Generației Z nu sunt doar nativi digitali, ci și promotori ai schimbării, diversității și inovației.

De la dorința lor de flexibilitate, până la așteptările lor pentru un mediu de lucru tehnologic avansat și orientat spre viitor, Generația Z aduce un nou val de entuziasm și o perspectivă proaspătă. Ei caută locuri de muncă ce le oferă stabilitate și securitate și sunt și în căutarea unor roluri care să le reflecte valorile, să le stimuleze creșterea personală și să contribuie la un impact social pozitiv.

În contextul în care tinerii acestei generații vor alcătui 30% din piața forței de muncă până în 2030, ce așteptări au ei de la aceasta? Hai să exporăm împreună:

 

Echilibrul între viața personală și muncă este mai mult decât un slogan

Pentru Generația Z, echilibrul dintre viața profesională și cea personală poate părea doar un concept frumos, însă a devenit o necesitate. Această generație vede munca lor ca pe o parte a vieții, nu ca pe un întreg. Libertatea, cum ar fi posibilitatea de a lucra de la distanță sau de a avea ore de lucru flexibile nu sunt doar dorite, ci adesea așteptate. Acești tineri profesioniști caută un mediu de lucru care respectă nevoia lor de a avea timp pentru pasiuni, familie și dezvoltare personală, îndeplinindu-și obligațiile profesionale în același timp.

 

Stabilitate și securitate, însă nu doar din perspectiva banilor

În ciuda tinereții lor, Gen Z pune un accent mare pe stabilitate și predictibilitate în carieră.  Aceasta include echilibrul financiar, securitatea locului de muncă și un mediu de lucru sigur și susținător. Ei caută angajatori care oferă un salariu competitiv, dar și beneficii care contribuie la bunăstarea lor pe termen lung.

 

Caută o cultură a învățării și dezvoltării

Generația Z nu doar dorește, dar așteaptă oportunități de creștere și dezvoltare în cadrul locului de muncă. Tinerii sunt avizi de cunoaștere și învățare continuă, fiind întotdeauna în căutare de noi provocări și modalități de a-și îmbunătăți skill-urile profesionale și interpersonale. Programele de formare, mentoratul și oportunitățile de avansare sunt cheia pentru a-i menține angajați și motivați.

 

Un angajament puternic pentru diversitate și incluziune

Diversitatea și incluziunea sunt mai mult decât o politică de resurse umane pentru Generația Z; acestea sunt așteptări fundamentale. Crescuți într-un mediu multicultural și conectați global prin internet, tinerii așteaptă ca angajatorii să fie nu doar toleranți, ci activ implicați în promovarea unui mediu de lucru divers și incluziv, care încurajează exprimarea personală.

 

Feedback și comunicare transparentă

Gen Z vrea să fie la curent cu ce se întâmplă în organizație și să aibă un cuvând de spus în deciziile care îi afectează. De asemenea, ei valorizează feedback-ul regulat și constructiv, care îi ajută să se dezvolte și să se adapteze rapid. 

 

Generația Z și relația cu banii

Din pricina incertitudinilor economice pe care le-au observat de-a lungul timpului, tinerii abordează finanțele cu prudență și conștientizare, având tendința de a prioritiza economisirea și planificarea financiară. Preferă experiențele peste bunurile materiale, valorizează independența și antreprenoriatul și sunt mult mai precauți în privința datoriilor, dând dovadă de maturitate. 

 

Dacă faci parte din Gen Z și trăiești experiența primului job, iată ce îți recomandăm:

  • Dezvoltă-ți soft skills precum comunicarea, lucrul în echipă sau problem-solving
  • Fii deschis către învățare și nu te teme să pui întrebări sau să-ți cauți un mentor
  • Dezvoltă o rețea profesională, pentru că networking-ul poate deschide multe alte uși
  • Învață să îți gestionezi banii eficient, economisind și investind pentru viitor
  • Fii deschis la schimbări și gata să îmbrățișezi noi oportunități și provocări
  • Învață din greșeli. Ele sunt inevitabile, însă te ajută să crești

 

În final, cel mai important lucru este să pui pasiune în ceea ce faci, iar dacă simți că jobul actual nu te satisface sau nu îți oferă creșterea dorită, nu te teme să explorezi alte opțiuni. Ai tot timpul din lume :D

 

AcasăCursuriBugetProfil