scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să ții leii aproape: 13 idei de economisire la îndemâna oricui/

Cum să ții leii aproape: 13 idei de economisire la îndemâna oricui

De multe ori simți că, oricât ai încerca, nu poți să pui bani deoparte? Pentru că întotdeauna apare ceva total neprevăzut: trebuie să schimbi cauciucurile, să înlocuiești mașina de spălat, care oricum dădea semne că n-o mai duce mult, sau să achiți o reparație comună în blocul în care locuiești.

Adevărul este că, dacă te decizi să economisești bani, dar aștepți momentul perfect ca să începi, el n-o să apară niciodată. Pentru că acel moment este chiar acum. Iar vestea bună este că există multe modalități de a pune bani de-o parte: trebuie doar să ai disponibilitatea de a adopta obiceiuri noi și consecvența de a le menține în timp.

 

Cum să economisești bani zilnic?

 

1. Evită cumpărăturile impulsive și acordă-ți timp ca să te gândești dacă într-adevăr acel obiect sau serviciu este absolut necesar.

Așteaptă cel puțin 24 de ore sau chiar o săptămână înainte de a face o achiziție mai consistentă. Asta te va ajuta să capeți perspectivă și să fii un consumator (mai) responsabil. 

2. Redu cheltuielile de întreținere și factura la electricitate. 

Știai că poți economisi bani cu cheltuielile de întreținere doar făcând câteva modificări în casa ta? Începe cu câteva lucruri simple, cum ar fi să repari țevile care curg, să instalezi întrerupătoare care să regleze intensitatea luminii și becuri LED, să speli rufele cu apă rece (spălatul rufelor în apă caldă te poate costa de până la 18 ori mai mult decât în apă rece). Aparatele noi, performante din punct de vedere energetic, sunt o modalitate eficientă de a economisi bani la factura electrică, deși sunt, totuși, scumpe! Însă dacă le incluzi în bugetul lunar, poți economisi la fiecare factură, iar investiția se va amortiza în timp.

3. Ia-ți prânzul la pachet! Și mănâncă seara acasă.

Poate fi o bătaie de cap suplimentară să-ți pregătești prânzul de dimineață, când ești pe fugă, mai ales că te-ai obișnuit cu meniul de la cantina aflată la parterul clădirii în care lucrezi. Dar diferența de costuri nu este de neglijat! Iar dacă-ți place să iei cina în oraș, îți spunem doar că două mese la restaurant fac cât alimentele cumpărate de la supermarket pentru o săptămână întreagă.

 

Cum să economisești bani de la cumpărăturile alimentare?

 

4. Nu te duce la cumpărături cu stomacul gol sau când ești pe fugă.

Poate îți sună a clișeu, dar nu intra în magazin dacă ești nemâncat sau în grabă! Cu cât ești mai înfometat, cu atât vei cheltui mai mult. Iar ca să eviți cumpărăturile impulsive, pregătește-ți neapărat o listă înainte. Compară prețurile raportat la cantitate și consultă etichetele de pe rafuri. Uită-te pe rafturile cele mai de jos sau cele mai de sus: de obicei, produsele cele mai accesibile ca preț sunt plasate fix acolo. 

5. Planifică-ți mesele.

Săptămânal, gândește-te la un meniu în avans, iar înainte de a merge la cumpărături, uită-te bine la ce există deja în cămară sau în frigider. De ce ai vrea să cumperi mai mult din ceea ce ai deja? Chiar vrei să te ții de listă? Atunci nu lua copiii cu tine în supermarket!

6. Renunță să mai achiziționezi bunuri de la branduri de renume. 

Zilnic suntem bombardați cu reclame pe diverse canale media și, prin urmare, suntem tentați să achiziționăm anumite bunuri doar pentru că ne-am obișnuit cu un brand anume. Dar, de cele mai multe ori, plătim o diferență de preț care nu se reflectă neapărat în calitate, ci doar într-un marketing mai agresiv. Așadar, nu te lăsa sedus de un ambalaj mai strălucitor sau de un logo mai colorat, mai ales când vine vorba de alimente de bază (zahăr, ulei, lapte, făină, orez), produse de curățenie, analgezice, vitamine sau suplimente alimentare. Un preț mai mic nu înseamnă nici pe departe o calitate inferioară!

 

Cum să economisești bani cu facturile lunare și alte servicii?

 

7. Renunță la abonamentele reînnoite automat.

Este foarte posibil să plătești automat multe abonamente la servicii la care apelezi rar sau chiar deloc (cu siguranță ești abonat la servicii de streaming, dar ai și abonament la televiziunea prin cablu), abonament la sală (deși nu mai ții prea bine minte când ai trecut ultima oară pe acolo), plus alte publicații și aplicații pe telefon, pentru care plătești anual, dar pe care nu le accesezi nici măcar o dată pe semestru. 

8. Învață să ceri reduceri.

Dacă te numeri printre clienți fideli ai unei companii, este firesc să beneficiezi de anumite reduceri. Dar este foarte posibil să nu afli de ele decât dacă vei întreba. La fel, interesează-te de reduceri când cumperi bilete la film, la muzee sau la evenimente sportive. De multe ori, există astfel de reduceri pentru elevi, studenți, pensionari sau pentru grupuri mai mari. 

9. Micșorează factura la telefonie mobilă. 

Dacă factura lunară la serviciile de telefonie mobilă ale întregii familii se apropie de bugetul lunar pentru alimente, e timpul să cauți modalități de reducere. Economisește bani renunțând la costurile suplimentare, precum planurile de date, asigurarea telefonului și alte garanții inutile. Și nu te jena să-ți renegociezi planul tarifar sau să-ți schimbi complet furnizorul! E nevoie de un pic de perseverență și muncă de documentare, dar tot efortul depus va fi compensat de economiile făcute. Nu în ultimul rând, gândește-te și la opțiunea de a cumpăra un aparat mai puțin costisitor, dacă activitatea ta zilnică nu depinde de performanțele telefonului.

 

Cum să economisești bani cu transportul?

 

10. Mergi cu bicicleta. Sau pe jos. 

Este un mod de a reduce costurile cu combustibilul și, în același timp, de a te menține în formă. În următoarele luni, vremea va fi din ce în ce mai caldă, așa că bagă mașina în garaj și scoate-ți bicicleta la plimbare! Sau pantofii sport!

11. Folosește transportul în comun.

Vei economisi banii cheltuiți pe combustibil, costurile de parcare și, nu în ultimul rând, timpul irosit în trafic. Transportul public nu este nici pe departe un coșmar, cum ne-am obișnuit să credem, timpul de așteptare a scăzut foarte mult în ultima vreme și, în plus, există aplicații eficiente care-ți indică cel mai scurt traseu și orele de sosire a mijloacelor de transport. În plus, vei contribui la reducerea poluării! Da, este un gest mic pentru sănătatea planetei, dar știm că fiecare gest contează!

 

Cum să economisești lucrând cu propria persoană?

 

12. Vinde obiectele care nu-ți mai aduc bucurie.

Marie Kondo a avut o idee genială. Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie și la care ești dispus să renunți fără nici cea mai mică ezitare. Biroul acela masiv din lemn, moștenit de la unchiul colecționar, pe care se pune praful și care doar ocupă spațiu inutil în casă? Vinde-l! Oglinda de cristal descoperită într-un târg de antichități? Pozeaz-o și pune-o la vânzare online. O să fii surprins câte obiecte aduni în casă, pe care nu le folosești și care nu-ți aduc nici un fel de bucurie. Iar cu banii câștigați astfel poți începe un fond de economii.

13. Învață să spui Nu!

Trăim într-o lume a recompensei imediate. Mâncarea de la restaurantul preferat poate ajunge la ușa ta în mai puțin de o oră. Filmul pe care vrei să-l vezi e la un click distanță. Reclamele de pe rețelele de socializare îți sunt livrate exact pe profilul tău de consumator sau cumpărător. Prin urmare, ești în permanență la doar câteva click-uri de a-ți satisface cele mai diverse dorințe! Dar poți învăța să spui „Nu“ (sau măcar „Nu acum“) și astfel vei economisi destul de mulți bani. Este o schimbare uriașă de mentalitate care te va ajuta să-ți schimbi obiceiurile de consum și, implicit, pe cele financiare. În plus, este și o modalitate de a deveni o persoană mai echilibrată și mai mulțumită de ea însăși. 

 

 Articol redactat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil