scoala de bani - bcr
/Blog/3 lecții despre bani învățate în 2022 de profesorii Școlii de Bani/

3 lecții despre bani învățate în 2022 de profesorii Școlii de Bani

Începutul de an este o ocazie foarte bună pentru a ne seta noi obiective care să ne vină în ajutor în anul ce urmează. Ne putem lua câteva minute pentru a reflecta la lecțiile învățate în anul precedent. Important în acest proces este să nu punem presiune pe noi, doar să analizăm cum am procedat și să stabilim ce schimbări ne dorim să aducem în anul următor. 
Am rugat 3 colegi, profesori ai Școlii de Bani, Cristina Pandilică, Cristina Savu și Adrian Cojocar, să aleagă o lecție învățată în 2022 și să o împărtășească, alături de planurile pentru 2023.

1. Copiii își doresc să discute mai des și cu mai multe persoane despre educație financiară (Cristina Pandilică)

În 2022 BCR și Școala de Bani au demarat LifeLab, proiectul pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ, de la copii de grădiniță, până la elevi liceu.

În ultimul an am avut ocazia să interacționez cu peste 1000 de copii în cadrul programului Life Lab și nu numai, iar aceste interacțiuni mi-au reconfirmat curiozitatea copiilor de a ști cât mai multe despre educație financiară, antreprenoriat și modul în care funcționează lumea. Fie că vorbim despre copii cu vârste de grădiniță sau de elevi de liceu, toți își doresc să pășească în lumea „oamenilor mari” și să înțeleagă mai bine modul în care aceasta funcționează, bineînțeles, cu informații adaptate vârstei lor. 

Din studiul realizat de Cult Market Research pentru LifeLab în 2022, am aflat că elevii discută subiectele din sfera financiară, dorințele și interesele lor, cel mai des cu părinții (81%) și doar o mică parte dintre elevi (14%) vorbesc despre aceste subiecte cu profesorii. 

Din studiul realizat de Cult Market Research pentru LifeLab în 2022, am aflat că elevii discută subiectele din sfera financiară, dorințele și interesele lor, cel mai des cu părinții (81%) și doar o mică parte dintre elevi (14%) vorbesc despre aceste subiecte cu profesorii. 

Pornind de la aceste cifre, în 2023 ne vom concentra pe formarea și educarea financiară a profesorilor din cele două școli în care se pilotează programul și îi vom încuraja pe aceștia să acționeze ca mentori pentru elevii lor. Profesorii, împreună cu ajutorul experților educaționali care s-au alăturat programului, vor dezvolta materiale didactice care să poată fi integrate în materiile predate. Educația financiară este despre viață și, prin materialele special dezvoltate, vom putea discuta despre bani, dorințe, necesități sau economii, în cadrul orelor de geografie, engleză, matematică, sau chiar și la orele cele de educație fizică. 

Mi-aș dori ca în 2023 elevii să se simtă confortabil să discute despre bani și să ceară informații de la profesorii lor, să găsească un sprijin în ei, iar responsabilitatea de a educa financiar următoarea generație să nu mai fie atribuită preponderent familiei, ci să înceapă din școală sau grădiniță, de la vârste cât mai mici.

2. În vremuri incerte, este important să avem un fond de economii (Adrian Cojocar)

În ultimii doi ani am trecut printr-o pandemie globală, urmată de o perioadă de incertitudine cauzată de contextul socio-politic, iar în ultimele luni ne confruntăm cu o creștere record a inflației. Toate aceste evenimente pot duce la instalarea unui sentiment de nesiguranță cu privire la viitor, așa că sfatul mereu prezent în cursurile de educație financiară, acela de a constitui un fond de urgență, este o lecție importantă pe care ne-a reamintit-o anul trecut, pe care o luăm cu noi în 2023.

Ideal ar fi ca fondul de urgență să acopere cheltuielile de bază (chirie, rate, taxe, utilități, alimente, transport) pentru o perioadă de 4-5 luni. Suma diferă în funcție de stilul de viață și de nevoile fiecăruia, iar ca să o afli poți începe cu o monitorizare lunară a cheltuielilor tale de bază. Pentru a ști valoarea cheltuielilor lunare, o idee bună este să începi să ții un jurnal al cheltuielilor, măcar 3 luni, pentru a putea calcula o medie a acestora. Cu siguranță vei observa că există câteva cheltuieli inutile, care nici măcar nu aduc satisfacție - acestea vor fi tăiate de pe listă. În plus, înainte să cumperi ceva, este recomandat să amâni achiziția cu măcar 24 de ore, pentru a-ți da seama dacă îți dorești cu adevărat lucrul respectiv.

Dacă nu ai deja un fond de urgențe, începe unul în 2023. Poți pune deoparte până la 20% din venit, până când reușești să strângi suma necesară prin care îți poți acoperi cheltuielile timp de 4-5 luni. O parte din fondul de urgențe, între 1.000 și 3.000 de lei poți alege să îi ții cash, în casă, pentru a avea mereu bani disponibili în cazul unei situații neprevăzute, iar restul poți alege să îi ții într-un cont de economii, pentru a beneficia de dobândă.

3. Obiceiuri sănătoase pentru noi și planetă (Cristina Savu)

În 2022 am auzit din ce în ce mai de des termenii de sustenabilitate, consum responsabil, economisirea resurselor și diminuarea poluării. Dacă până acum ne-am informat și am făcut pași mici în această direcție, începutul anului 2023 este momentul perfect pentru a ne stabili noi obiceiuri sănătoase pentru noi și pentru planetă. Din cursurile gratuite, disponibile pe ȘcoaladeBani.ro am învățat o mulțime de lucruri despre economisire, consum responsabil, planetă dar și despre shoppingul compulsiv și informațiile obținute m-au ajutat în a-mi seta un obiectiv personal.

Tindem să vrem să avem cât mai multe haine, produse cosmetice, bijuterii, obiecte de mobilier și gadget-uri, dar, în final, nu avem nevoie de toate acestea. Dacă vei începe să cumperi doar lucrurile necesare, îți vei da seama că vei reuși să economisești o sumă considerabilă de bani, pe care îi vei putea folosi în scopuri mai importante, care îți vor aduce satisfacții pe termen lung.  

Eu mi-am făcut un plan concret pentru 2023, am decis să renunț la mâncarea comandată, să încep să gătesc mai des, să organizez mai bine cumpărăturile și să iau la birou pachețelul cu mâncarea pentru prânz. De ce vreau să fac asta? Voi face o economie considerabilă, pentru că mâncarea comandată este mult mai scumpă decât cea pe care o gătim acasă, voi mânca mai sănătos, pentru că știu și controlez lista de ingrediente care intră în compoziția hranei mele, voi diminua poluarea asociată cu transportul livrării și caserolele de unică folosință.

Va fi ușor? Nu, la început sigur nu va fi ușor. Este demonstrat că orice obicei se instalează în aproximativ 21 de zile și sunt hotărâtă să îi dau o șansă. 

Pentru a mă ajuta în acest proces de schimbare am hotărât să mă „premiez” cu o achiziție pe care mi-o doresc de multă vreme iar prin această economie voi putea obține mai rapid, fără să mă abat de la regula 50/30/20. 

În plus, am decis să îmi îngădui 3 zile în care pot comanda mâncare, în decursul celor 21 de zile de experiment. În cazul în care voi dori să mănânc ceva anume sau nu voi avea timp să pregătesc mâncarea în avans. În acest mod, scade presiunea pentru a face totul „perfect” timp de 21 de zile, îmi acord aceste mici ajustări și este o probabilitate mai mare să mă țin de plan. Vă anunț cum merge!

Voi ce planuri aveți pentru 2023?

Autori: Cristina Pandilică, Cristina Savu și Adrian Cojocar – profesori la Școala de Bani.

AcasăCursuriBugetProfil