scoala de bani - bcr
/Blog/5 obiceiuri ale oamenilor inteligenți financiar/

5 obiceiuri ale oamenilor inteligenți financiar

Te-ai întrebat vreodată ce au făcut atât de deosebit cei care acum au o viață mai mult decât echilibrată din punct de vedere financiar? Ei bine, mulți dintre cei care în prezent pot fi considerați oameni cu un comportament financiar responsabil au plecat fix de unde te afli tu acum. Ce au făcut însă diferit a fost să adopte câteva obiceiuri care, puse în practică lunar, le-au schimbat modul de gândire și i-au ajutat să fie persistenți și să reușească în tot ceea ce și-au propus. Obiceiuri pe care îți propunem să le adopți și tu.

 

1. Planifică bugetul după regula 50/30/20

Știm că ți-am mai spus-o, însă fără planificare financiară, nu vei ști încotro să o apuci. Planificarea financiară personală devine un exercițiu important și obligatoriu pentru că doar așa înțelegem de ce este bine să economisim și ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

Folosim regula 20/50/30, care presupune trei pași simpli:

  • 20% din veniturile noastre trebuie sa meargă spre un fond de economii;
  • 50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.;
  • 30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor (bilet de teatru la o piesă care rulează online, achiziția unui nou album de muzică sau a unor cărți, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrări acasă etc).

 

2. Creează-ți un fond de rezervă

Oamenii inteligenți financiar  sunt pregătiți pentru situații neprevăzute. Fondul de rezervă este o sursă de lichidități care acoperă o parte sau toate cheltuielile tale din perioadele când veniturile sunt mai scăzute, în caz de șomaj temporar sau când apare o urgență neprevăzută.

În caz de forță majoră, este de preferat să îți poți acoperi cheltuielile pe cel puțin 3-6 luni doar din fondul de rezervă. Poți folosi acest fond doar în caz de pierdere a locului de muncă, urgențe medicale, daune care afectează locuința, reparații auto neprevăzute sau costuri neprevăzute de călătorie. 


Nu se mulțumesc doar cu salariul de bază sau câteva economii. Ei sunt mereu în căutare de a-și asigura un venit pasiv. Fie că vorbim despre imobiliare, aur sau acțiuni la o companie, oamenii de succes au întotdeauna un As în mânecă. 


3. Plătește-te pe tine prima dată!

Unul dintre cele mai importante pe care oamenii inteligenți financiar le fac este să se plătească pe ei prima dată. 

Ce înseamnă acest lucru? Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intră salariul este să te plătești pe tine într-un cont separat, adică înainte de a plăti facturi, rate și alte servicii necesare, este important să pui un procent din venituri deoparte și abia apoi sa plătești restul.

Scrie-ți numele cu litere de tipar în capul listei. Oricât de puțin ai reuși să te plătești, e un pas important și obiceiul contează enorm.

 

4. Amână achiziția 24h pentru a ține în frâu cheltuielile emoționale

Știai că oamenii inteligenți financiar evită cumpărăturile din impuls. Această regulă de a aștepta cel puțin 24h înainte de o achiziție este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi sau este doar o simplă dorință.

De multe ori ne este greu să facem această diferență, însă trebuie să ne găsim echilibrul dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem nevoie. Este important să fim informați despre produsul pe care îl dorim-mai ales dacă este costisitor și îl vom folosi pe termen lung.


5. Regula 90/10

Oamenii inteligenți financiar știu să își investească nu doar banii, ci și timpul. Muncesc mult, dar cu toate astea nu se extenuează. Și asta pentru că aplică o regulă importantă în fluxul muncii lor, mai exact regula 90/10, adică 90 de minute de muncă, apoi 10 de minute pauză. Astfel, ai timp de respiro și poți menține ritmul cu sarcinile pe care ți le propui. 


În concluzie, dacă modelul tău în viață este cel al omului inteligent financiar, trebuie să știi că poți deveni oricând unul. Trebuie doar să te menții constant în obiceiurile tale și să înveți să faci alegeri financiare inteligente. 

AcasăCursuriBugetProfil