scoala de bani - bcr
/Blog/ABC-ul investițiilor. Acțiunile./

ABC-ul investițiilor. Acțiunile.

Acum că am vorbit despre investiții la modul general, dar și despre planificarea financiară și principiile investiționale, putem discuta mai în amănunt despre tipurile de investiții la care poți apela. În articolul de astăzi vorbim despre acțiuni. 

Scoala de Bani | Actiuni

Acțiunile reprezintă părți ale companiilor, unități din capitalul acestora, ce sunt vândute în general pentru a aduce un flux de fonduri în afacere. Atunci când deții una sau mai multe acțiuni într-o companie ești acționar. Cumpărarea de acțiuni implică drepturi, dar și obligații. Acționarii au dreptul unei părți din viitoarele câștiguri ale firmei, care ar urma să fie distribuite ca dividende și alte beneficii, precum și dreptul să voteze la adunările generale ale acționarilor. Pe lângă dividende, atunci când investești în acțiuni, poți câștiga și din evolutia pozitiva a prețului dintre momentul cumpararii si momentul vanzarii.  . Principala obligație a acționarilor este contribuția la capital, respectiv achitarea prețului acțiunilor.

Acțiunile sunt dematerializate și sunt tranzacționate electronic, fiind una din cele mai populare investiții de pe piața de capital, deoarece reprezintă un echilibru optim între riscul asumat (mai mare decât în cazul obligațiunilor, dar, totodată, mai mic decât în cazul instrumentelor cu levier) și câștigul potențial așteptat (care ar trebui să se situeze peste cel al dobânzii la obligațiuni). 
 

Scoala de Bani | Ghidul Fluent in Finante. Sursa BVB.

Sursa: BVB - Ghidul Fluent in Finante

Există două tipuri principale de acțiuni, comune și preferențiale, ambele acordând dreptul de proprietate. În plus, acțiunile preferențiale nu permit drepturi de vot, vor primi dividende înainte de primirea acționarilor obișnuiți și au o pretenție mai mare asupra activelor societății (de exemplu, dacă o companie declară falimentul, acționarii preferențiali vor fi plătiți înaintea acționarilor obișnuiți).

 

Avantajele investițiilor în acțiuni:

  • Foarte lichide deoarece sunt usor cumparat si de vandut;
  • Potential mai ridicat de castig decat obligatiunile;
  • Fără taxe anuale sau permanente;
  • Control asupra companiilor în care vrei să investești la bursă;
  • Eficiente din punct de vedere economic.

 

Dezavantajele investițiilor în acțiuni:

  • Au un grad mai ridicat de risc decât obligatiunile – exista riscul de a pierde intreaga investitie;
  • Fluctuatie mare a pretului – investitorul trebuie sa fie pregatit emotional pentru un roller-coaster al pretului actiunilor in perioade scurte de timp; 
  • Consumă timp, deoarece investitorii trebuie să analizeze și să monitorizeze fiecare acțiune individuală din portofoliul lor;
  • Plătești un comision pentru a cumpăra acțiuni la bursă.

Diversificarea investitiilor reprezinta o modalitate prin care se poate reduce riscul investitional. 

Atenționare:
A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc!
Produsele de investitii nu sunt produse de economisire si nici produse bancare. Performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Citește prospectul de emisiune, înainte de a investi. 
 

AcasăCursuriBugetProfil