scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să faci alegeri inteligente la cumpărături?/

Cum să faci alegeri inteligente la cumpărături?

Nu doar că suntem în perioada anului în care suntem înclinați să cumpărăm mai des și să nu pierdem nicio ofertă, dar se pare că ne este din ce în ce mai greu să rezistăm tentațiilor la cumpărături. Ce facem greșit? Ne-am promis că nu mai cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, dar cum să ignori aspiratorul-robot care acum e la jumătate de preț, plus că cizmele noi chiar sunt necesare. Și uite-așa, ne învârtim în cercul vicios al shopping-ului emoțional. 

Nu produsele sunt de vină și nici perioada anului. E vorba doar de puțină disciplină financiară, mai exact, câteva lucruri pe care e bine să le luăm în considerare dacă vrem să facem alegeri financiare inteligente:

  1. Fii pe fază la reduceri - dar nu musai la cele de sezon. „Fă-ți iarna car și vara sanie” spune o vorbă din popor și se aplică perfect și când vine vorba de shopping. Urmărește reducerile la cizme vara și fii convins că le vei lua mai ieftin decât la ofertele de sezon. 
  2. Cumpără en-gros - nu spunem să-ți iei 10 tricouri la fel, bineînțeles. Dar poate aplici regula pentru produsele alimentare, care, apropo, sunt cele mai costisitoare. Încearcă și ai să vezi că ușor-ușor cheltuielile vor scădea. 
  3. Cumpără mai puțin - poate că te miră această regulă pentru că i-ai văzut probabil pe ai tăi că lunar umpleau cămara. Totuși, vremurile s-au schimbat, nu mai avem același stil de viață, nu gătim un fel de mâncare pe săptămână. Și, cu cât cumpărăm deodată mai multe alimente, cu atât riscăm să aruncăm mare parte din ele pentru că nu vor mai fi bune până apucăm să le gătim. 
  4. Răsfață-te la final de lună - suntem siguri că-ți vine să dai o fugă până la mall imediat ce ai primit notificarea că a intrat salariu, dar ia o gură de aer și gândește-te un pic. Nu ar fi mai bine să îți cumperi ceva mic acum, îți satisfaci o mică dorință și amâni restul pentru finalul lunii, ca să vezi dacă te încadrezi în buget? 
  5. Regula zgârcitului - și dacă tot am ajuns la capitolul amânare, facem puțin abstracție de zicala „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” și îți dăm un sfat - amână achiziția unui lucru scump cu 24 de ore. Așa, îți vei da seama dacă ai cu adevărat nevoie de el sau a fost doar un impuls de moment. 

Spor la cumpărături!

AcasăCursuriBugetProfil