scoala de bani - bcr
/Blog/4 tipuri de asigurări care îți feresc bugetul de surprize/

4 tipuri de asigurări care îți feresc bugetul de surprize

Cu toții am auzit cât de importante sunt asigurările, indiferent de natura lor, pentru că ne protejează de acele situații neprevăzute, asupra cărora nu avem control. Cu toate că au grijă de finanțele noastre, tindem să ne gândim că nimic rău nu ni se poate întâmpla, iar astfel păstrăm noțiunea asigurărilor doar în teorie și de mult prea puține ori acționăm. De ce? Răspunsul este simplu – suntem obișnuiți să tratăm problemele în loc să le prevenim, deși aceasta este metoda prin care reușim să fim sănătoși din punct de vedere financiar pe termen lung. 
Iată 4 tipuri de asigurări care îți vor feri bugetul de surprize neplăcute:

1. Asigurarea de locuință

Pe lângă asigurarea de locuință obligatorie (PAD), care oferă acoperire de bază în cazul cutremurelor, inundațiilor sau alunecărilor de teren, îți recomandăm să investești și într-o asigurare facultativă a locuinței, care poate cuprinde următoarele tipuri de riscuri: incendii, explozii, furtuni, avalanșe de zăpadă, furturi, vandalism sau avarii accidentale. În general, o asigurare de locuință poate fi personalizată în funcție de nevoile tale individuale, astfel că poți alege acele riscuri relevante pentru tine. Nu uita să evaluezi cu grijă ceea ce are să-ți ofere polița și să verifici condițiile de acoperire, precum și costurile.

2. Asigurarea de mașină

Dacă ai o mașină, atunci mai mult ca sigur deja știi totul despre RCA, asigurarea obligatorie pentru persoane fizice. Aceasta te ajută în momentul în care ești vinovat de producerea unui accident rutier, și acoperă despăgubirile în caz de daune materiale, vătămări corporale sau deces. În schimb, puțini șoferi optează și pentru asigurarea facultativă CASCO, care se dovedește a fi la fel de importantă ca asigurarea RCA în momentul în care propria ta mașină suferă daune, indiferent dacă este vina ta sau nu. Având ambele asigurări active, știi sigur că orice s-ar întâmpla în trafic, eventualele pagube vor fi acoperite de cele două asigurări.

3. Asigurarea de sănătate

Sănătatea este unul din cele mai importante aspecte din viața noastră, a tuturor. Pentru acces gratuit la anumite servicii medicale, 10% din salariul minim brut se duce lunar către CASS, una din contribuțiile obligatorii pe care trebuie să le plătești. Pe lângă serviciile oferite de CASS, precum rambursarea cheltuielilor efectuate în perioada spitalizării, servicii medicale de urgență sau tratamente fizioterapeutice și de recuperare, există servicii suplimentare pe care asigurarea medicală privată le acoperă. Este foarte important însă să nu confunzi un abonament medical la o clinică privată cu asigurarea de sănătate privată, cea din urmă având o acoperire teritorială mult mai mare și cuprinzând toată gama de servicii medicale (consultații, analize, vaccinări, internare, radiologie și imagistică etc.).

4. Asigurarea de călătorie

Tuturor ne place să călătorim și să vizităm locuri noi și frumoase. Cu toate acestea, o călătorie bine plănuită și mult visată se poate transforma ușor într-o experiență neplăcută dacă zborul este anulat, ne îmbolnăvim sau pierdem bagajul. Astfel, pentru a pleca în vacanță cu un sentiment de liniște, confort și relaxare, recomandarea noastră este să achiziționezi o asigurare de călătorie. Aceasta îți va oferi rambursarea costurilor în cazul anulării zborului, asistență și tratament medical de urgență în caz de boală sau accident și va totodată acoperi costurile pentru pierderea bagajelor sau furtul posesiunilor personale.

Pe lângă asigurările despre care ți-am povestit, este important să ai și un fond de urgență pentru situațiile imprevizibile. Fie că rămâi câteva luni fără loc de muncă, gestionezi situația unui deces în familie sau ai nevoie de consultații medicale amănunțite și costisitoare, un fond de urgență te poate scăpa de stresul cheltuielilor neprevăzute. Pentru a economisi inteligent și a pune bazele unui fond de urgență, îți recomandăm să-ți redirecționezi veniturile în funcție de regula 50/30/20:

  • 50% pentru cheltuielile uzuale (facturi, abonamente, cumpărături, benzină etc.);
  • 30% pentru dorințe (vacanța la care ai visat de la începutul anului, un smartphone nou sau concertul trupei preferate);
  • 20% pentru economii și investiții.

Cu toate că poate eziți atunci când trebuie să cumperi asigurări, din cauza faptului că nu îți oferă ceva palpabil, ele trebuie văzute ca investiții pe termen lung în bugetul tău. Acestea îți oferă un grad de siguranță și protecție, au grijă de buzunarul tău, precum și de bunăstarea ta psihică și emoțională, pentru că toți știm cât de mult ne poate afecta stresul financiar.






   

AcasăCursuriBugetProfil