scoala de bani - bcr
/Blog/De ce avem nevoie de educație financiară?/

De ce avem nevoie de educație financiară?

Cu siguranță că răspunsul la această întrebare este că educația financiară este foarte importantă deoarece ne oferă cunoștințele și abilitățile de care avem nevoie pentru a gestiona banii în mod eficient. Fără aceasta, deciziile noastre financiare și lucrurile pe care le facem - sau nu le facem - nu au o bază solidă pentru succes. Și acest lucru poate avea consecințe nefericite:

  • românii se află pe ultimul loc la educație financiară în Europa;
  • ultimul studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene şi prezentat în cadrul celei de-a doua ediţii a European Money Week din 2018 a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări calificate ca răspunsuri, cu un procentaj de 22%, în condițiile unei medii europene de 55%;
  • ultima cercetare realizată de Erste Group ne arată că un sfert dintre români nu economisesc deloc şi doar 17% dintre ei au economisirea printre priorităţi, restul punând deoparte doar ce le rămâne la final de lună sau de an.

Având în vedere statisticile de mai sus, s-ar putea să nu fie surprinzător faptul că doar 1 din 5 români înțelege noțiuni financiare de bază. Prin urmare, este esențial să avem programe de educație financiară pentru a-i ajuta pe oameni nu doar să înțeleagă concepte financiare, dar, mai ales, să le poată pune în practică. Să știe ce înseamnă planificare atentă, o organizare a bugetului personal, un plan de economisire, un plan de investiții, decizii inteligente legate de satisfacerea nevoilor și dorințelor.

De ce avem nevoie de educatia financiara

Planificarea financiară personală nu este doar un exercițiu care ne ajută să înțelegem unde ne aflăm acum, cum ne gestionăm banii în acest moment, ce facem bine, ce facem mai puțin bine, de ce este bine sa economisim, dar mai ales, este un mod corect de a învăța să ne stabilim obiective, de a lua decizii financiare potrivite pentru visurile noastre.

E important să începem planificarea financiară cât mai repede și să ne construim un comportament financiar corect care să ne ducă spre alegeri financiare inteligente.

Ce mai trebuie să înțelegi e că planificarea financiară trebuie să țină cont de momentul în care te afli în viață. Cheltuielile tale arată într-un fel atunci când ești student sau un tânăr aflat la început de carieră și încă te mai poți baza pe o masă caldă acasă la părinți și altfel atunci când ai familie și copii sau cand te pregatesti pentru pensie. 

Mai mult, educația financiară nu e o noțiune abstractă, importantă doar pentru adulții care vor să învețe cum să aibă grijă de banii lor, ci este esențială pentru copii întrucât îi ajută să-și dezvolte anumite abilitati si aptitudini care in viitor ii pot ajuta sa devina niste adulti educati financiar și să aibă un start cu dreptul în viață. 

 

Pentru a sumariza, educația financiară ne învață două lucruri importante:

Nu veniturile noastre ne fac mai educați financiar sau mai puțin educați, ci modul în care alegem să cheltuim ceea ce producem. Relația pe care noi o avem cu banii și modul în care îi gestionăm sunt lucruri foarte personale, prin urmare e nevoie de multă disciplină și determinare pentru a ne gestiona corespunzator banii.

Ce poate să facă educația financiară este să ne ofere niște principii, niște instrumente pe care noi să le aplicăm, însă nu poate să facă treaba în locul nostru. Nu mergi la un atelier Școala de Bani și gata, ești educat financiar. E nevoie să depunem eforturi zilnic pentru a lua deciziile financiare potrivite.

Dacă ne creștem veniturile, nu înseamnă neapărat că viața noastră se va îmbunătăți, ci o gestionare deficitară a banilor ne va face să cheltuim tot atât cât câștigăm sau chiar mai mult, prin urmare este esențial să învățăm să cheltuim mai puțin decât câștigăm, să ne planificăm bugetul lunar, să fim flexibili și să ajustăm pentru a economisi.

AcasăCursuriBugetProfil