scoala de bani - bcr
/Blog/Cum cheltuim chibzuit în vacanța de vară?/

Cum cheltuim chibzuit în vacanța de vară?

Odată cu creșterea apetitului pentru călătorii, crește și disponibilitatea noastră de a investi financiar. Potrivit statisticilor, luna iulie din 2021 a marcat apogeul turismului, cu 561 de milioane de euro cheltuiți de români pe vacanțe în afara țării, potrivit surselor BNR.

Recenta eliminare a restricțiilor din pandemie a dat un imbold interesului pentru călătorii, în ciuda creșterii galopante a inflației, care afectează prețurile în mod universal. Prinși între dorințele unei vacanțe de vară și prețurile pe care le plătim în activitățile noastre de zi cu zi, este important să ne întrebăm cum ne putem menține bugetul echilibrat, satisfăcând ambele planuri. Până la urmă, vacanțele sunt, la fel ca alte alegeri financiare ale noastre, o investiție care influențează celelalte aspecte din viața personală, de care trebuie să ținem cont. 

Principiul 50/30/20 nu-și ia concediu

În esență, vacanțele reprezintă o dorință și nu neapărat o necesitate. În limbajul principiului 50/30/20, 30% din bugetul tău poate fi dedicat dorințelor tale din acea lună. Prin urmare, te poți folosi de cei 30% din bugetul tău pentru a-ți transforma vacanțele dorite în realitate.

Totuși, indiferent de durata vacanței tale, luna ta va include obișnuitele cheltuieli de acasă pentru întreținere, mașină, alimente și alte datorii recurente, cărora e necesar să le aloci o sumă separată pentru a le putea plăti. Poate părea tentant să amâni acele cheltuieli, pentru a-ți satisface dorințele mult așteptate din vacanță, însă nu ceda acestui gând. Plățile restante vor adăuga presiune următoarelor cheltuieli care vor veni, ceea ce îți va influența bugetul și îl va face mai greu de monitorizat. De asemenea, pe cât posibil, încearcă să păstrezi obiceiul economisirii chiar și în vacanță: poate nu vei reuși să bifezi cei 20%, ci mai puțin. Nu contează! Orice procent cu care vei reuși să contribui la fondul de economii va fi un câștig și va contribui la satisfacția ta de după concediu.

Ia pulsul cheltuielilor tale

Organizarea este cheia unui comportament financiar responsabil. De la setarea unui buget total alocat pentru întreaga vacanță, la stabilirea unei limite de cheltuieli pentru fiecare zi, monitorizarea zilnică a banilor te va ajuta să îți urmărești cheltuielile și să îți înțelegi comportamentul de consum, astfel încât să realizezi când e momentul să te oprești. Răsfață-te respectând în continuare anumite limite, astfel încât să îți asiguri confortul și siguranța necesare atât pe parcursul sejurului, cât și după. Mai mult, cât timp ești în vacanță, continuă să urmărești ofertele. Alege o zi în care să mănânci din piețele locale în locul restaurantului și economisește bani mergând pe jos sau cu transportul în comun, în locul taxiurilor. Dacă vrei să achiziționezi suveniruri pentru tine sau cei dragi, explorează chioșcurile și fă o comparație între prețurile pe care le-ai întâlnit. S-ar putea să afli că poți cumpăra mai mult de la anumiți vânzători locali, cu bani mai puțini.  În plus, poți profita de locul în care te afli și să alegi obiecte și produse inedite, care să îți fie de folos pe termen lung. Bonus: cu ceva bani rămași în buzunar îți va fi mai ușor să treci prin nostalgia vacanței, odată ce s-a încheiat. 😊

Discounturile îți fac vacanțele de neuitat

Multe achiziții pot fi făcute la un preț mai mic, dacă le faci în online și nu la fața locului. De asemenea, pentru multe zone turistice ai posibilitatea de a achiziționa în prealabil un travel card, care îți oferă reduceri pentru experiențele pe care ți le dorești în locul vizitat. Pe lângă aceste reduceri, în anumite restaurante și localuri poți beneficia de oferte de tip moneyback, adică să primești înapoi o parte din banii cheltuiți în locul respectiv. Secretul este să verifici ce restaurante sau magazine se află în parteneriat cu banca care ți-a emis cardul personal și să urmărești ofertele disponibile. 

Dintr-odată, vacanța ta nu mai pare atât de costisitoare, nu-i așa? Așa spunem și noi. Cu doar câteva trucuri financiare, bugetul tău pare acum mai mare. Depinde de tine cum alegi să îl folosești. 

Dacă mai ai de așteptat până la vacanță și vrei să îți menții banii sub control, Școala de Bani te așteaptă cu multe alte articole și lecții potrivite pentru nevoile tale zilnice. Nu trebuie decât să continui să explorezi. Ușile spre echilibrul financiar ți se vor deschide.

Galerie

AcasăCursuriBugetProfil