scoala de bani - bcr
/Blog/Cum îmbini utilul cu plăcutul atunci când vrei să-l înveți pe cel mic despre bani/

Cum îmbini utilul cu plăcutul atunci când vrei să-l înveți pe cel mic despre bani

Când vine vorba de finanțe, probabil te gândești la o responsabilitate de adult. Banii, economiile și modul în care administrăm bugetul familial nu par un subiect de discutat cu un copil.
Departe de adevăr. Responsabilizarea financiară a copilului face parte din evoluția sa ca adult și reprezintă o componentă esențială în pregătirea pentru viață. 
Dintre toate obiceiurile financiare, economisirea și gestionarea fondurilor mici de bani sunt printre cele mai eficiente metode prin care îl poți învăța pe copilul tău despre importanța finanțelor. În acest mod, îi poți crea un punct de pornire către alte subiecte ce țin de inteligență și dezvoltare financiară. 
Dar de unde poți începe?

 

1. Fă o listă de activități pe care copilul tău le poate prelua în familie

Poate fi o activitate pe care să o facă pe cont propriu, sau prin care să ofere ajutor unui membru din familie. Spre exemplu, la supermarket. Centrele comerciale sunt cele mai frecventate spații de către familii și un spațiu de exersare minunat al inteligenței financiare, alături de copii. Astfel, dacă micuțul tău este suficient de mare încât să socotească, îl poți implica și pe el în cumpărăturile tale. Poate fi însărcinat cu găsirea produselor promoționale sau cu notarea prețurilor, astfel încât, împreună, să puteți face un calcul înainte de a ajunge la casa de marcat. Acasă, îl poți face responsabil de crearea unei pușculițe, în care să strângă mărunțișurile pentru a le adăuga la bugetul familiei. Implicarea directă înseamnă practică, iar mai ales atunci când vine vorba de copii, responsabilizarea prin acțiune este o modalitate recomandată prin care să îi stârnești copilului dorința de implicare, inițiativă și învățare.

Ține minte că activitățile în care îl implici trebuie să fie în strânsă legătură cu vârsta lui, astfel încât copilul să își poată folosi cunoștințele dobândite până în acel moment.

 

2. Despre bani, prin joc

Cel mai sigur spațiu prin care un copil se poate familiariza cu anumite noțiuni este în contextul de joc. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate o serie de modalități prin care copiii pot asimila diverse cunoștințe, într-o manieră ludică, astfel încât să aibă cât mai puțin senzația de lecție, de școală, de informație impusă. Spre exemplu, copilul tău își poate dezvolta inteligența financiară participând la jocuri de tip board games (cum ar fi Monopoly) sau chiar prin activități desfășurate în aer liber. O astfel de activitate este FLiPiada, un treasure hunt cu tematică financiară, organizat și desfășurat de  Școala de Bani și Școala de Valori.  În cadrul acestei competiții, echipele de copii participante rezolvă mistere și sarcini utilizând cunoștințele de educație financiară, ceea ce face din activitate un joc educativ, un mod de învățare distractiv și interactiv.

 

3. Implică-l în activități care îi dezvoltă abilitățile logice

Pentru a putea fi aplicată, teoria trebuie susținută nu doar de informație, ci și practică. În cazul inteligenței financiare, vorbim despre practică prin noțiuni de matematică și logică. Utilizând cunoștințele de matematică de la școală, spre exemplu regulile de împărțire, îl poți învăța pe copilul tău să-și planifice cheltuielile din banii de buzunar. Îi poți arăta cum să-și împartă banii pe cele 5 zile de școală, astfel încât să îi ajungă  în acea perioadă. Este o modalitate prin care îl înveți pe el să-și evalueze nevoile și dorințele, dar și să-și gestioneze banii punând în practică noțiunile învățate la școală. În timp, va dezvolta abilitatea de a-și calcula și planifica bugetul pentru o perioadă mai lungă de timp sau pentru sume mai mari de bani. 

Fiecare lecție ce trebuie învățată poate fi adoptată vârstei și activităților din viața copilului tău. Nu există lucruri de care trebuie să îl ferești, ci doar pentru care trebuie să știi cum să îl pregătești, astfel încât, atunci când va fi nevoit să ia decizii de unul singur, să le poată lua cu încredere, bazându-se pe experiențele anterioare similare.
 

AcasăCursuriBugetProfil