scoala de bani - bcr
/Blog/O discuție despre inteligență financiară cu profesorii Școlii de Bani/

O discuție despre inteligență financiară cu profesorii Școlii de Bani

Astăzi discutăm cu profesorii Școlii de Bani, Paula Lele și Sinel Alexandru Gâlceavă, despre inteligență financiară, problemele cu care se confruntă participanții la atelierele de educație financiară și sfaturi financiare.

Care sunt cele mai întâlnite probleme în privința banilor pe care le-ai aflat de la oamenii care vin la atelierele de educație financiară?

Paula Lele: Grija banilor este pe buzele tuturor. Chiar din primele discuții, întrebări precum: „Ce aș putea face să nu mai am datorii?”, „Cum pot să îmi înmulțesc veniturile?”, „Cum să fac să cheltuiesc mai puțin?” sunt printre primele care îmi sunt adresate. Cum ne place nouă să spunem, nu vom reinventa roata, dar suntem convinși că dacă toți cursanții vor aplica măcar 10% din sfaturile pe care noi le împărtășim, vor atinge mult mai ușor stabilitatea financiară. Viața cotidiană ne pune adesea la o sumedenie de încercări, însă chibzuința este cheia. Pornind de la cel mai mic sfat și anume: „să nu mergi flămând la cumpărături” și aplicându-l de fiecare dată, evităm să cumpărăm din impuls lucruri de care doar credeam că avem nevoie. Astfel, problemele se învârtesc în jurul lipsei banilor, a înmulțirii acestora, a gestionării corecte a lor, însă împreună, aplicând cele menționate în cursul nostru, ne vom îmbunătăți comportamentul financiar.

Sinel Alexandru Gâlceavă: Cel mai greu este să se obișnuiască să evalueze din când în când ce fel de cheltuieli fac lună de lună, pentru a putea apoi decide cât de mult sens fac acestea pentru plus valoarea obținută de ei.

 

Care sunt cele mai populare motive ale românilor când vine vorba despre neajunsurile financiare?

Paula Lele: Din câte am observat, suntem foarte ingenioși și creativi totodată! În primul rând, nivelul venitului este „principalul vinovat” pentru care noi nu economisim. Am auzit frecvent spunându-mi-se că, dintr-un salariu de X lei, nu se poate pune deoparte. Dar, sunt bucuroasă că pot afirma că după lecția avută împreună, cea mai de preț informație cu care mi-au rămas cursanții este să se plătească pe ei prima dată. Astfel, deși venitul este unul moderat, aplicând Regula 50/30/20 le este floare la ureche să economisească.Alte motive sunt legate de linia fină dintre nevoi și dorințe, neștiind cum au întrecut limita și în loc să își achiziționeze o geacă de iarnă călduroasă la un preț moderat, și-au cumpărat o geacă de brand, care a costat aproape cât salariul pe o lună. De asemenea, am întâlnit des și dezinformarea, lipsa educației financiare, a conștientizării, dar de asta suntem noi aici, nu-i așa?

Sinel Alexandru Gâlceavă: Doar o mică parte dintre români chiar cred și acceptă faptul că, pe termen mediu, depinde de ei ce venit obțin, prin abilitățile și cunoștințele acumulate. Majoritatea dintre ei cred că nu își pot crește veniturile, că acest aspect depinde de soartă, de angajator și aproape deloc de deciziile lor.

 

Care e cea mai frecventă întrebare la ateliere?

Paula Lele: O întrebare care se repetă adesea este: „Cum să fac să îmi cumpăr un obiect/o mașina/ o casă?”, iar de aici începe frumoasa noastră conversație despre obiectivele S.M.A.R.T. Dorim să ne satisfacem dorințele, fără să conștientizăm că avem nevoie de o strategie bine pusă la punct pentru a ajunge la destinația mult visată. 

Sinel Alexandru Gâlceavă: „În ce fel de produse ar fi indicat să economisim?”

 

Ce sfat financiar îi surprinde cel mai mult pe oameni (de care nu auziseră până când au ajuns la atelier)?

Paula Lele: Sunt de părere că informațiile pe care noi le transmitem au mai fost amintite în viața participanților noștri, însă aceștia nu au conștientizat impactul lor. Deși este un subiect sensibil, cel mai mare impact îl au menționarea evenimentelor neprevăzute.Atunci când suntem sănătoși, în putere, nu ne gândim la ce s-ar putea întâmpla dacă ne pierdem locul de muncă sau dacă apar urgențe, iar în aceste condiții, noi le recomandăm cursanților să își stabilească un fond de rezervă, alcătuit din minim 3 salarii, cu ajutorul căruia, trecerea prin evenimentele neprevăzute ar fi mai ușoară. Consider că acest sfat îi surprinde cel mai tare.

Sinel Alexandru Gâlceavă: Plătește-te pe tine prima dată sau așa numita regulă „Întâi eu”.

 

Care a fost cel mai frumos feedback primit în cadrul atelierelor?

Paula Lele: Am susținut ateliere financiare pentru toate grupele de vârstă, atât pentru copilașii de 2-3 anișori de la grădiniță, cât și pentru persoane mature, cu o experiență de viață vastă decât a mea, însă am rămas plăcut surprinsă că informațiile pe care noi le transmitem sunt pe placul tuturor. După fiecare lecție susținută, suntem invitați din nou să le trecem pragul și prima întrebare este: „Când mai faceți, mai vreau să particip!”. Fiecare grupă este specială, apreciez enorm feedback-ul primit, mă face să simt că nu am vorbit degeaba și că am lăsat ceva productiv în urma mea.

Sinel Alexandru Gâlceavă: Cred că cel mai frumos feedback primit a fost în momentele când am fost sunat după ateliere și mi s-a cerut să fac un nou atelier cu persoane care auziseră de la participanții atelierelor trecute de Școala de Bani și au dorit neapărat să participe și ei la aceste discuții. Se spune că cine are nevoie te caută, iar faptul că acele persoane au considerat discuția de la Școala de Bani o nevoie, m-a încântat și mi-a dat încredere.

AcasăCursuriBugetProfil