scoala de bani - bcr
/Blog/Economie sau zgârcenie. 3 lucruri care fac diferența și care te pot ajuta să ai parte de o viață financiară echilibrată/

Economie sau zgârcenie. 3 lucruri care fac diferența și care te pot ajuta să ai parte de o viață financiară echilibrată

De câte ori ți-ai propus să economisești și, deși ți s-a părut că ai cheltuit sume minime pe lucrurile cumpărate, la final de zi ți-ai dat seama că nu ai pus deoparte mai deloc? Sau nu-i așa că ai cel puțin un prieten care cheltuiește cel mai puțin din grupul tău, însă tot nu se ajunge cu banii?
Dacă te întrebi cum se explică acest fenomen, află că există o linie foarte fină între a fi zgârcit și a face economii. De ce?

Scoala de Bani | Economie sau zgârcenie. 3 lucruri care fac diferența și care te pot ajuta să ai parte de o viață financiară echilibrată
 

1. Calitatea

Cei care sunt mereu concentrați pe a economisi, vor face cele mai nereușite alegeri în ceea ce privește lucrurile de care au nevoie. Mai exact, vor cumpăra lucruri ieftine, care din cauza calității slabe, în timp vor ajunge să îi coste mai mult. Un exemplu bun sunt electrocasnicele – cu cât calitatea este mai slabă, implicit aceste produse sunt mai ieftine, cu atât vei ajunge să cheltuiești constant bani pentru a le înlocui, astfel încât dacă faci un calcul, ajungi să dai mai mult pe 3 electrocasnice de slabă calitate decât pe unul, dar bun.
 

2. Lista de necesități

O persoană chibzuită va ști întotdeauna care sunt lucrurile de care are neapărată nevoie, pe când cei care nu pot economisi sunt persoane care au nu o imagine de ansamblu despre lucrurile în care ar trebui să investească. Spre exemplu, aceștia se vor uita mai întâi la preț și vor cumpăra cele mai ieftine lucruri, inclusiv obiecte sau servicii de care nu au nevoie. Persoanele chibzuite vor evalua întotdeauna eficiența lucrurilor pe care le achiziționează, precum și raportul calitate-preț și vor decide în consecință.

 

3. Momentul oportun

Cei care nu sunt ași în a economisi, nu vor profita de oportunitatea de a face o achiziție sau o investiție pentru că vor fi prea concentrați pe prețul produselor și nu pe eficiența acestora. În schimb, persoanele care cheltuiesc inteligent, vor reuși să amortizeze anumite cheltuieli pentru că vor profita de anumite oportunități – reduceri, oferte, lansări de produse etc.
 
În concluzie, este mai important să îți setezi anumite obiective, să prioritizezi și să investești în calitate decât să fii mereu în căutare de lucruri ieftine. Astfel, vei putea economisi mai eficient și într-un timp util astfel încât să te bucuri mereu de o viață financiară echilibrată. 
 

AcasăCursuriBugetProfil