scoala de bani - bcr
/Blog/Educația financiară a copilului tău/

Educația financiară a copilului tău

Educația reprezintă una dintre cele mai importante investițiii pe care un părinte o poate face pentru copilul său așa că e important să învățăm cum să luăm cele mai bune decizii pentru a-l ajuta pe copil să pornească în viață cu dreptul.
 
Cu siguranță că discuția despre bani și explicarea conceptelor financiare la vârste fragede nu sunt deloc lucruri ușoare, însă sunt necesare dacă ne dorim să avem copii educați financiar care fac alegeri financiare inteligente.

Dacă te gândești cum să le vorbești copiilor despre bani îți oferim câțiva pasi foarte simpli pe care îi poți folosi chiar de astăzi.

 

1. Banii se câștigă prin muncă

Le explicăm că banii se câștigă prin muncă, că părinții merg la serviciu sau au o afacere din care câștigă banii și trebuie să fie foarte atenți pe ce dau acei bani pentru că în caz contrar riscă să dea banii pe lucruri inutile și să nu mai aibă apoi pentru lucruri care sunt cu adevărat importante (mâncare, cheltuieli cu locuința etc).

 

2 . La ce folosim banii?

Pentru a ne asigura că înțeleg exact ce avem de făcut cu banii pe care îi câștigăm este important să le explicăm copiilor că banii pe care îi luăm îi folosim pentru diferite tipuri de cheltuieli:

  • cheltuieli cu casa (chirie/ rată, întreținere, electricitate, lucruri necesare casei cum ar fi electrocasnice, mobilier, produse de curățat etc); 
  • cheltuieli cu educația copiilor (rechizite, haine, încălțăminte, materiale școlare); 
  • cheltuieli cu transportul (benzină, abonamente transport în comun); 
  • cheltuieli cu mâncarea (fie pentru că gătim acasă , fie ce comandăm la restaurant) etc.

Pentru a ne asigura că înțeleg copiii cum stau lucrurile le dăm un exemplu: îi întrebăm dacă mersul în parc este gratuit, probabil că ei vor spune că nu costă nimic, dar de fapt le explicați că pentru a merge în parc ai nevoie de:

  • bani pentru haine (nu poți merge dezbrăcat),
  • ai nevoie de bani pentru transport (dacă mergi cu autobuzul sau mașina),
  • ai nevoie de bani pentru cheltuiala în parc (dacă vrei să îți cumperi apă, suc sau vreun joc pe care să îl folosești în parc, minge, trotinetă, bicicletă etc),
  • părinții plătesc taxe la primărie pentru că primăria să plătească salariile celor care fac curățenie în parc, care păzesc parcul etc.

Este esențial să înțeleagă că avem nevoie de bani pentru foarte multe lucruri, nu doar pentru jucării și dulciuri. 

 

3. Diferența dintre nevoi și dorințe

Pentru că avem nevoie de bani pentru foarte multe lucruri este important să îi împărțim cum trebuie și să îi folosim pentru nevoi, în cea mai mare parte. Le explicăm că nevoile sunt lucruri fără de care nu putem trăi, iar dorințele sunt lucruri pe care ni le-am dori, ne-ar bucură, dar nu ne sunt neapărat necesare.

De exemplu, avem nevoie de o pereche de pantaloni pentru a merge la grădinița sau la școală, aceasta este o nevoie, dar o pereche de pantaloni care costă cât salariul mamei este o dorință. De asemenea, e important să le explicăm copiilor că dorințele nu sunt neapărat lucruri rele, că putem să ne dorim lucruri mai scumpe sau experiențe plăcute, însă pentru acest lucru trebuie să punem bani deoparte.

Dacă ne dorim o bicicletă, va trebuie să economisim pentru ea: dacă vreau o bicicletă de 700 lei va trebui că de fiecare dată când primesc o sumaăde bani (bani de buzunar în cazul celor mai mari, cadouri de Paște, Crăciun, de Ziua Copilului etc) va trebui că o parte să meargă în pușculița pentru visul meu de a-mi lua o bicicletă, iar restul îi folosesc pentru nevoi.

 

4. Punem bani deoparte, adică economisim

Este esențial să înțeleagă copiii că economisirea înseamnă să pui bani deoparte în pușculița sau la bancă pentru un vis sau o dorința sau, chiar dacă nu ne dorim nimic pentru situații, în care apar lucruri neprevăzute, de exemplu mami și tati nu ne pot cumpără ceva ce noi ne dorim, pentru că ei au alte cheltuieli de acoperit, și atunci apelăm la pușculița.

 

5. Priorități și regula zgârcitului

Copiii trebuie să înțeleagă că înainte de a-și cumpără ceva trebuie să se gândească de două ori dacă au realmente nevoie de lucrul respectiv și că cel mai bine este să amâne să și-l ia pentru a vedea dacă realmente e ceva important sau pur și simplu e o dorință de moment. Amânarea recompensei este un aspect esențial în educarea financiară a copiilor.

 

6. Valoarea banilor 

Pentru ca cei mici să înțeleagă valoarea banilor puteți să îi lăsa-ți să plătească ei la supermarket o pâine, un iaurt sau o jucărie, este esențial să vadă că fiecare lucru costă și chiar dacă sunt prea mici pentru a înțelege ce înseamnă exact valoarea respectivă, cu siguranță vor vedea că fiecare lucru costă și de aceea trebuie să fim atenți ce alegem să ne cumpărăm și la ce renunțăm pentru că banii sunt limitați, dar dorințele noastre pot fi nelimitate.

 

8. Regula pașilor mici 

Îi învățăm pe copii să pună deoparte sume mici pentru a înțelege cum se formează obiceiurile bune și disciplină financiară: lucrurile bune pe care le faci zilnic te vor duce acolo unde îți dorești, dacă pui deoparte în fiecare zi o sumă de bani (50 bani, 1 leu) vor strânge o suma frumușica în câteva luni.

Poți să compari acest lucru cu sportul: dacă vrei să fii foarte bun într-un sport, va trebui să te antrenezi în fiecare zi, indiferent cât de greu îți este, însă până la urmă vei obține performanțe foarte bune. Le explicăm că visurile se îndeplinesc mai ușor dacă facem zilnic pași mici către acest vis, 1 leu în fiecare zi ne va aduce mai aproape de bicicletă, trotinetă sau orice alt produs dorit.

AcasăCursuriBugetProfil