scoala de bani - bcr
/Blog/Luna cadourilor: un prilej bun de educație financiară pentru întreaga familie/

Luna cadourilor: un prilej bun de educație financiară pentru întreaga familie

Suntem în luna cadourilor și, deși poate părea contraintuitiv, este un prilej excelent pentru a discuta cu copiii noștri despre bani, indiferent de vârsta lor. Pregătirea pentru sezonul sărbătorilor este o oportunitate fantastică de a-i învăța pe copii despre bani, generozitate, planificarea bugetului, nevoi versus dorințe și de a-i implica în alegerile pe care le facem în această perioadă.

Cu siguranță că fiecare familie are propriul mod în care pregătește sărbătorile de iarnă și mulți dintre noi evităm să discutăm cu copiii despre bani pentru că nu vrem să stricăm magia Crăciunului, dar de fapt, petrecem mai mult cu copiii în această perioadă, cumpărăm mai mult decât de obicei, așa că e un moment foarte bun să-i implicăm în acest proces.

Putem face acest lucru într-un mod care să implice jocuri și povești, în cazul celor mici, iar în cazul adolescenților în discuții deschise, cu o cană de ciocolată caldă și o turtă dulce. 

 

Iată patru subiecte pe care le putem aborda:

 

Sărbătorile nu sunt doar despre bani și cadouri, ci despre bucurie, zâmbete și oameni dragi aproape

Explică-le copiilor tăi că sărbătorile nu sunt despre lucruri. Ele sunt despre ceea ce contează cu adevărat, cum ar fi relațiile, familia, amintirile și tradițiile. Poți face acest lucru prin a pune accent pe experiența trăită, momentele de bucurie alături de cei dragi și mai puțin pe obiecte și lucruri achiziționate. De exemplu, putem să inițiem obiceiuri care să ne aducă mai aproape de cei dragi, fără să cheltuim o avere. Am putea să scriem mesaje frumoase pentru membrii familiei, pe care să le punem într-un borcan, pe care-l pictăm frumos, cu alb și roșu, iar atunci când suntem cu toții alături, fiecare extrage un mesaj care să-i aducă zâmbetul pe buze și să-i amintească de adevăratul spirit al sărbătorilor. În cazul adolescenților, putem să creăm împreună cu ei clipuri amuzante, personalizate, pentru fiecare membru al familiei și să le oferim cadou când ne întâlnim. Sau îi puteți încuraja pe ei să vină cu idei despre cum putem să facem un gest frumos pentru familie și prieteni, fără să ne coste niciun ban.

 

Planificarea bugetului de sărbători

Chiar dacă dorințele sunt nelimitate, mai ales în această perioadă a anului, e important să le reamintim copiilor că atunci când mergem la cumpărături suntem atenți să ne împărțim bugetul echilibrat. Ca să le fie mult mai ușor să înțeleagă puteți face câteva lucruri simple cu ei:

Luați un șervețel sau o coală și le spuneți copiilor că acest șervețel reprezintă banii de care dispuneți pentru luna decembrie. Îl împărțiți în jumătate, colorați cu verde una dintre jumătăți, aceasta este partea nevoilor, un pic mai mult de un sfert colorați cu portocaliu și aceia sunt banii care vor fi puși deoparte, iar restul colii o colorați cu roșu, aceea este partea de bani pentru dorințe. După ce ați făcut acest exercițiu vizual, le explicați că tot ce înseamnă cadouri, jucării, dulciuri intră în categoria de dorințe, adică la zona de coală roșie, așa că avem nevoie să ne organizăm bine pentru a nu depăși bugetul și „a amesteca culorile“.

După ce le-am explicat cum împărțim banii, facem împreună cu copiii lista de cumpărături și le explicăm de ce e nevoie de fiecare produs, încercăm să identificăm unde se încadrează acel produs, în care dintre zonele colorate de pe foaie.

Mergem la cumpărături împreună și le explicăm că avem voie să cumpărăm un singur produs, în valoare de 10, 20, 50 lei (fiecare decide în funcție de buget), care nu se găsește pe listă. În cazul copiilor mai mici le putem da exemple concrete de produse pe care și le pot cumpăra, însă doar unul. Totodată, e important să le explicăm de ce cumpărăm anumite produse și nu altele. De exemplu, luăm aceste iaurturi pentru că sunt la promoție, costă mai puțin și am nevoie de mai multe ca să le folosesc și la gătit.

Dacă le explicăm copiilor aceste lucruri și îi implicăm mai mult în viața noastră financiară, încep să fie mai conștienți de modul în care se consumă banii și pot să dobândească niște comportamente responsabile când vine vorba de bani.

 

„Regula celor 4“ când vine vorba de cadouri

Conform organizației non-profit Take Charge America, limitarea cadourilor la patru categorii economisește cu siguranță bani și timp. Și, de asemenea, îi ajută pe copii să se concentreze și să înțeleagă conceptul de dorințe versus nevoi.

Cele patru categorii sunt:

  • Ceva ce îmi doresc.
  • Ceva ce am nevoie.
  • Ceva ce port.
  • Ceva ce citesc.

Ei pot crea în continuare o listă de dorințe cu mai multe articole în fiecare categorie, dar trebuie să înțeleagă că vor primi un singur lucru pe categorie, mai degrabă decât toate.

 

Recunoștință pentru ceea ce avem și generozitate pentru cei care au mai puțin ca noi

De ce să nu folosim sezonul sărbătorilor pentru a-i învăța pe copii să-i ajute pe cei aflați în nevoie și să se implice în comunitate? Ajută să le distragem atenția de la multitudinea de dorințe și, în schimb, le mutăm atenția pe posibilitatea de a dărui. Există întotdeauna o mulțime de oportunități de a oferi în această perioadă a anului și e foarte important să-i învățăm să facă acest lucru constant, cu o anumită regularitate, nu doar de sărbători. Totodată, e esențial să nu-i obligăm să-și doneze jucăriile sau hăinuțele, ci mai degrabă să le oferim exemplul nostru propriu și să-i încurajăm să facă și ei același lucruri.

Pentru mai multe sfaturi legate de educație financiară și exemple de jocuri pe care le putem face cu copiii pentru a discuta despre educație financiară, puteți accesa cursul online gratuit Școala de Bani pentru părinți.

Articol preluat de pe Pagina de Psihologie, scris de Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani

AcasăCursuriBugetProfil