scoala de bani - bcr
/Blog/Sfaturi pentru gestionarea cheltuielilor imprevizibile/

Sfaturi pentru gestionarea cheltuielilor imprevizibile

Indiferent de cum ne gestionăm banii, există o categorie de cheltuieli pe care nu le putem anticipa întotdeauna. De la diferite necesități medicale, la costurile de reparație a mașinii, aceste tipuri de cheltuieli necesită o atenție separată din partea noastră. Care sunt cele mai „frecvente” cheltuieli imprevizibile și cum ne putem pregăti pentru ele? Iată mai jos o listă, împreună cu câteva sfaturi prin care să le gestionezi atunci când  apar neinvitate, astfel încât să nu îți strice zenul financiar.


1.Cheltuieli medicale


Deși asigurarea medicală pentru spitalele de stat este practic acoperită prin contribuția lunară din salariul brut, există anumite tipuri de servicii care nu sunt asigurate. Pentru astfel de situații, te poți pregăti cu un fond separat de economii pentru cheltuieli de urgență sau prin achiziționarea unei asigurări medicale. Atât constituirea unui fond de urgență cât și achiziționarea unei asigurări reprezintă o presiune financiară în plus, dar care va fi asul tău din mânecă în momentele de necesitate. Contribuția ta nu trebuie să fie majoră. Spre exemplu, pentru o asigurare medicală valabilă pentru 12 luni, în valoare de 500 de lei, vei plăti lunar aproximativ 41 lei. Raportat la valoarea sănătății tale, costul este unul modic.


2.Cheltuieli de reparație a mașinii


Pentru șoferii care, pe lângă cheltuielile obișnuite pentru întreținerea mașinii (impozit, RCA, rovinietă, ITP), se tem de eventualele reparații  la mașini, avem câteva sfaturi separate. O regulă de bună practică spune ca e mai bine să investești de la început într-un bun, decât să porți povara costurilor mai mari mai târziu. Când vine vorba de mașină, o primă regulă simplă de aplicat este să o menții curată, pentru a evita probleme la nivelul caroseriei și pentru a preveni rugina. Prelungește durata de viață a motorului prin verificarea nivelului de ulei odată la două săptămâni și completarea lui la nevoie. Între 8.000 și 12.000 de km parcurși schimbă uleiul, dar și filtrul, pentru a menține piesele lubrifiate și pentru a preveni depunerea carbonului și a noroiului pe motor. Pe măsură ce crește numărul de kilometri parcurși, mașina ta are nevoie ca una dintre piese să fie verificate sau schimbate. Cel mai bine este ții legătura cu un mecanic de încredere care să îți spună care sunt cele mai bune momente să faci asta. Folosește mașina mai puțin pentru a-i prelungi durata de viață (bonus: scazi cheltuielile pentru carburant și reduci poluarea). Dacă nu ți se pare suficient, poți opta și aici pentru o asigurare pentru un an de zile, în funcție de bugetul pe care vrei să îl aloci.


3.Călătorii neplanificate


Ți s-a întâmplat vreodată să fii nevoit să călătorești în scurt timp și să ai nevoie de bilete de avion pe ultima sută de metri, să faci plinul mașinii, poate chiar să achiziționezi câteva nopți la un hotel? Anumite evenimente din viață ne pot impune deplasarea imediată către un anumit loc, pentru care să nu fim pregătiți financiar. Din nou, un fond de economii pentru situații de urgență îți poate sări în ajutor în astfel de momente. Nu trebuie să ai un fond  separat pentru fiecare tip de cheltuială imprevizibilă, ci unul universal, care să fie acolo pentru tine. Poți investi în el lună de lună, cu o sumă mică (să spunem, 50 de lei pe lună), astfel încât să-l ajuți să crească fără un efort prea mare din partea ta. Dacă ai cunoștințe sau prieteni care trebuie să călătorească în același loc cu tine, grupați-vă pentru a împărți cheltuielile. 


Cheltuielile neplanificate pot fi atât de diverse, încât nu pot fi întotdeauna separate în anumite categorii. Unele dintre ele pot fi chiar cheltuielile pe care le faci la supermarket, pe care nu le aveai pe lista ta de cumpărături. Alteori pot fi gadgeturi (laptopuri, telefoane, tablete) pe care fie la spargi, fie le pierzi, scenariu pe care nu aveai cum să îl anticipezi. Rapiditatea cu care poți rezolva aceste situații ține de economiile pe care ai reușit să ți le construiești până în acel punct, de creditele pe care le poți obține pentru a gestiona acele situații sau de investițiile pe care le faci de-a lungul timpului în bunurile pe care le deții.
 

AcasăCursuriBugetProfil