scoala de bani - bcr
/Blog/Înapoi la școală: cum organizezi bugetul pentru noul an școlar/

Înapoi la școală: cum organizezi bugetul pentru noul an școlar

În mai puțin de două săptămâni, elevii de toate vârstele, de la bobocii din clasa pregătitoare la liceeni, vor începe școala. Deja vitrinele multor magazine s-au schimbat, lichidările stocurilor de vară au făcut loc colecțiilor de toamnă, iar părinții se gândesc la cheltuielile prilejuite de începerea unui nou an școlar. Cu un pic de planificare și atenție la buget, cumpărăturile din această perioadă n-ar trebui să fie un motiv de panică sau destabilizare. Dar nici un prilej de cheltuieli excesive, pentru că te lași purtat, alături de copilul tău, de entuziasmul unui nou început. Așa că hai să ne facem împreună temele pentru acest început de școală!

 

  1. Stabilește un buget!

Evident, vorbim de un buget realist! De aceea, n-ar fi o idee rea să lucrezi la asta împreună cu școlarul din familie. Notați produsele de care are nevoie și costul lor. Temperează-i entuziasmul, dacă își dorește rechizite cu personaje din desene animate (în al căror preț piperat se regăsesc și costurile de marketing) și alegeți, în schimb, lucruri practice și durabile.

Poți face o excepție doar dacă copilul tău este dispus să-și investească propriii bani din pușculiță. Astfel va înțelege mai bine ce înseamnă aceste cheltuieli, dar și diferența dintre nevoie și dorință.  

 

  1. Fă un inventar al lucrurilor pe care le are deja!

Înainte de a merge în magazine, te încurajăm să faci, alături de copilul tău, un inventar al rechizitelor școlare și al hainelor pe care le aveți deja acasă. Decideți împreună ce se poate reutiliza, ce se poate dona și ce se poate recicla. Dacă aveți mai mulți copii, inventarul este absolut obligatoriu. N-are rost să cumpărați o numărătoare, un atlas geografic sau o trusă de geometrie nouă dacă le aveți deja în casă, chiar și puțin uzate.

Dacă una dintre rechizite s-a stricat și este de neutilizat, atunci clar trebuie înlocuită (mai ales când vine vorba de siguranța copilului tău!). În cazul rechizitelor care rămân acasă (bibliorafturi, suporturi de creioane, mape), puteți să vă exersați creativitatea și să le redecorați cu desene sau abțibilduri. Abia apoi alcătuiți lista de cumpărături. Până la urmă, de ce să dați banii pe anumite obiecte dacă aveți deja unele de rezervă în sertare sau dacă cele vechi sunt încă în stare bună?

 

  1. Fii atent(ă) la ofertele promoționale din această perioadă!

În această perioadă, majoritatea brand-urilor au colecții din gama Back to school, iar multe produse din aceste colecții se vând la ofertă: „Trei tricouri din bumbac organic la preț de două“, „Cumperi o cămașă de școală, iar pe a doua o plătești la jumătate de preț“, „Te înscrii să primești newsletter-ul săptămânal al magazinului nostru și primești o reducere de 20% din costul primei achiziții“, „Cumperi ghiozdanul, primești penarul gratis“.

Așa că, în această perioadă, urmărește conturile de social media ale magazinelor și află din timp de aceste oferte, înainte să se epuizeze stocurile. În ceea ce privește hainele copiilor, acum este un moment bun să le înnoiești garderoba. Hainele de școală se uzează repede, iar copiii se dezvoltă mult în vacanța de vară, așa că profită de reducerile din această perioadă și cumpără-le ce au nevoie, dar concentrându-te pe haine cât mai practice, mai ales pentru cei mici. 

 

  1. Fă schimb cu alți părinți!

Cu siguranță și în dulapul copilului tău există haine aproape nepurtate rămase mici, rechizite în plus, echipament sportiv, jocuri, cărți și culegeri din anii mai mici de școală. Așa că te încurajăm să postezi pe grupurile de părinți sau prieteni de pe social media, din care faci parte, poze cu detalii și măsuri. Este foarte posibil să existe doritori pentru ele și, la rândul tău, să găsești pe aceleași grupuri lucruri de care ai nevoie pentru copilul tău în noul an de școală.

 

  1. Achiziționează produse sustenabile!

Cu banii economisiți aplicând sfaturile de mai sus, este posibil să cumperi anumite articole de calitate superioară, cu garanție pentru mai mulți ani, cum ar fi un ghiozdan. În loc să achiziționezi unul nou la fiecare început de an școlar sau când se deteriorează, poți cumpăra un singur ghiozdan pentru un ciclu școlar, economisind astfel bani pe termen lung.

Totuși, te sfătuim să alegi un articol în culori neutre, care să nu se demodeze în timp. Desigur, costul unui astfel de produs va fi inițial mai mare decât echivalentul său fără garanție, dar una peste alta, vei ieși pe plus anul următor, când nu mai trebuie să cumperi din nou un alt ghiozdan!

 

  1. Planifică bugetul pentru anul școlar următor!

Întotdeauna planificarea este un aliat de nădejde, mai ales când vine vorba de bugete și cheltuieli! Dacă economisești acum pentru anul viitor, vei fi scutit(ă) de un efort financiar. Depune lunar o anumită sumă din fiecare salariu într-un cont de economii cu dobândă și vei strânge astfel banii de care vei avea nevoie toamna viitoare. Poți chiar să cumperi produse cu reducere pe tot parcursul anului, al căror cost va afecta mai puțin bugetul familiei!

 

Până atunci, vă urăm baftă în noul an școlar și cumpărături chibzuite!

 

Articol redactat de Pagina de Psihologie

 

AcasăCursuriBugetProfil