scoala de bani - bcr
/Blog/ABC-ul investițiilor. Introducere în investiții/

ABC-ul investițiilor. Introducere în investiții

Când vine vorba de educație financiară, de cele mai multe ori se discută mai întâi despre noțiunile de bază: venituri și cheltuieli. Abia după ce începi să te organizezi din acest punct de vedere, poți merge mai departe către nivelul următor, economiile, și, abia apoi, poți ajunge și la investiții. Asta și pentru că, majoritatea oamenilor consideră că pentru a lua în calcul investirea trebuie să ai la dispoziție sume semnificative de bani și, de ce nu, un surplus cu care nu ai neapărat ce face. Lucrurile nu stau însă chiar așa. Vechile idei și reguli referitoare la investire s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. 

 

Scoala de Bani | ABC-ul investițiilor. Introducere în investiții

 

În trecut, accesul la instrumentele de investiții era unul limitat, iar acestea se adresau mai degrabă specialiștilor cu experiență serioasă în spate. Acum oricine are posibilitatea de a investi. Nu conteaza experienta pe care o ai in domeniul financiar sau ce sumă vrei să aloci acestei direcții, poți investi oricât și într-o varietate de produse financiare, de la cel mai simplu la cel mai complex, luand in calcul atat beneficiile cat si riscurile pe care le comporta fiecare produs financiar in parte. Nu există nici limitări naționale, pentru că investițiile se fac la nivel global și sunt accesibile online.  

 

Clasele de active

Sunt grupari de active folosite in principal pentru structura portofoliului.
Cele două clase principale de active sunt acțiunile și obligațiunile. Acțiunile sunt, practic, drepturi de proprietate într-o afacere, în timp ce obligațiunile sunt împrumuturi care se acordă statului sau mediului privat. Acțiunile sunt printre cele mai volatile instrumente financiare, iar prețul acestora poate varia semnificativ, mai ales pe intervale scurte de timp, dar și câștigul potențial pe termenul lung poate fi mai ridicat.
Obligatiunile in schimb, sunt instrumente financiare mai putin volatile, care iti pot garanta un venit periodic prin plata unei dobanzi (cupon), dar si castigul potential poate fi ceva mai scazut.

O altă clasă de active cunoscute e reprezentată de lichidități, adică sunt sumele disponibile în conturile de economii, depozite și chiar conturile curente.

Pe lângă toate acestea, mai există investițiile alternative, ce reprezintă instrumente financiare diferite de clasele de active tradiționale (menționate mai sus). În această clasă de active sunt incluse investițiile în plasamentele private, contracte derivate, imobiliarele, etc.

Dacă ne referim la vehicule pe care le poți accesa atunci când vrei să investești, există, pe de-o parte acțiunile sau obligațiunile, ce pot fi accesate direct, fiind tranzacționate la bursă sau pe piața primara/secundara, iar pe de altă parte, fondurile mutuale. Acestea utilizeaza resursele financiare apartinand mai multor investitori si le investesc in valori mobiliare cum ar fi actiuni, obligatiuni, titluri de stat pe termen scurt, etc. Fondurile mutuale sunt gestionate de experti in domeniu si oferă participantilor acces la un portofoliu diversificat.

 

Cât să investești?

Chiar și atunci când vorbim despre aceste variante mai complexe, sumele necesare pentru a investi nu trebuie să fie neaparat foarte mari. Oferta pe care o ai la dispoziție este una variată și, cu toate că lucrurile pot părea abstracte la prima vedere, este de ajuns să te informezi un pic inainte pentru a afla care este varianta cea mai bună pentru tine. Băncile și specialiștii în finanțe, iti pot prezenta oferta de produse de investitii, din care tu poti alege produsul potrivit în funcție de banii pe care îi ai la dispoziție, de nevoile, obiectivele tale si riscul pe care esti dispus sa ti-l asumi.

Trebuie sa acorzi o atenție deosebită atunci când analizezi în ce instrumente financiare vrei sa investesti, este foarte important să intelegi că fiecare tip de instrument implică diferite corelații risc – randament. 
Cu cât potențialul de câștig este mai mare, cu atât crește și riscul instrumentului. 
Riscul poate fi diminuat printr-o planificare atentă, existând strategii pentru reducerea și administrarea riscului prin diversificare.
 

AcasăCursuriBugetProfil