scoala de bani - bcr
/Blog/Tu ce notă îți dai la capitolul inteligență financiară?/

Tu ce notă îți dai la capitolul inteligență financiară?

Așa cum în viață, cel mai important aspect este sănătatea noastră, și când vine vorba despre bani, se aplică același principiu - sănătatea financiară este cea mai importantă când vorbim despre finanțele noastre. Iar pentru asta e necesar să facem alegeri financiare inteligente. 

Dar cum? 

Poate și tu te-ai întrebat de multe ori de ce unora le este mai ușor să își organizeze banii și să economisească. Trebuie să știi că de cele mai multe ori tindem să tragem concluzii pripite și să ne gândim că alții au mai mult noroc sau mai mulți bani, că au ajutor din partea părinților sau că nu au atâtea datorii cât avem noi. Totuși, lucrurile nu stau întotdeauna așa.  

Eu de ce nu pot?

Ba poți, dar încă nu știi cum. Află că primul pas în luarea unor alegeri financiare inteligente este să știi care este relația ta cu banii, cum stai în momentul de față la capitolul organizare financiară. Îți propunem pentru început să faci acest test, care te va ajuta să știi unde te afli.

Și apoi?

După ce ai făcut testul, setează-ți niște obiective. Vrei să fii mai inteligent financiar? Atunci ar fi bine să aplici cele 4 reguli principale:

  • Întâi EU - pentru a economisi inteligent, investește prima dată în tine și în planurile tale pentru viitor, prin economisire. Apoi redirecționează bugetul rămas către necesități și dorințe;
  • Regula 50-30-20 - acordă 50% din venituri pentru cheltuielile necesare, 30% pentru satisfacerea dorințelor, iar 20% pune-i deoparte în contul de economii;
  • Regula 24 de ore - amână achiziția unui bun cel puțin o zi ca să fii sigur dacă ai nevoie cu adevărat de acesta; 
  • Regula 3 salarii - creează-ți un fond de economii pentru situații neprevăzute cu echivalentul a cel puțin 3 salarii. 


Aplică timp de o lună regulile de mai sus, consultă-te și cu un expert financiar dacă este nevoie și apoi revino să faci testul din nou. Ești curios cum va ieși?

AcasăCursuriBugetProfil