scoala de bani - bcr
/Blog/7 obiceiuri pe care să le adopți în 2024 pentru a te bucura de prosperitate în Noul An/

7 obiceiuri pe care să le adopți în 2024 pentru a te bucura de prosperitate în Noul An

Alegerile simple și sănătoase sunt instrumentele prin care poți ajunge să te bucuri de o stare de bine constantă. Iar rezoluțiile de Anul Nou reprezintă o modalitate excelentă de a pune sub reflector acele paliere ale vieții tale unde simți că ar fi loc de îmbunătățiri. Fie că este vorba despre sănătatea fizică sau emoțională, finanțe sau relații, important este să-ți urmezi intențiile cu consecvență. Iar pentru a-ți crește șansele de a-ți atinge obiectivele materiale, încearcă să adopți obiceiuri financiare (mai) sănătoase.

1. Antrenează-ți recunoștința!        

Transformă recunoștința într-un exercițiu firesc, exprimându-ți aprecierea pentru ceilalți și pentru lucrurile bune din viața ta, indiferent de ce natură sunt ele: relații cu sens, siguranță la locul de muncă, sănătatea ta și a celor dragi, prosperitate financiară. Recunoștința ne afectează sănătatea mintală și fizică, activând zone din creierul nostru asociate cu plăcerea, recompensa și eliminarea stresului. Iar atunci când ne exprimăm recunoștința, împărtășim beneficiile ei și cu cei din jurul nostru – iar micile noastre acte de recunoștință adaugă sens la ceva mult mai mare.

Evident, nu putem controla întotdeauna circumstanțele vieții noastre, dar putem să facem pași mici care să ne ajute să gestionăm acele evenimente, cu care suntem nevoiți să ne confruntăm, cu mai puțin stres și mai multă reziliență. Așa că, înainte de a merge la culcare, notează-ți trei lucruri pentru care te simți recunoscător. S-a demonstrat că acest exercițiu simplu te ajută să-ți diminuezi nivelul de stres și îți conferă un sentiment de calm. Recunoștința face adevărate minuni, funcționând ca un antidot pentru emoțiile negative, protejându-ne de cinism, furie, renunțare, de sentimentul că suntem îndreptățiți să avem ceea ce avem.

2. Concentrează-te pe lucrurile esențiale!         

Odată ce ai identificat aspectele din viața ta pentru care simți recunoștință, poți decanta mai ușor lucrurile importante, cu sens, de cele neesențiale, pentru care nu merită să te consumi. Prin urmare, ce-ai zice dacă ai aplica același principiu și pe plan financiar și ai începe anul fără cheltuieli? 

Luna ianuarie chiar se pretează la o înghețare a cheltuielilor, mai ales dacă ai cam risipit banii în timpul Sărbătorilor. Scopul este simplu: cheltuiește doar pe bunurile esențiale sau, altfel spus, pe nevoi, nu pe dorințe.

Evitând orice cheltuieli inutile în cursul lunii ianuarie, vei avea ocazia să-ți dai seama ce contează cu adevărat pentru tine. Dându-ți seama de economiile pe care le poți face, vei fi încurajat(ă) să adopți obiceiuri bune pentru tot restul anului.

3. Ține o evidență exactă a cheltuielilor!

Monitorizarea cheltuielilor este un obicei esențial pe care te încurajăm să-l adopți. Dacă știi unde (ți) se duc banii, va fi mai ușor să elimini risipa. În plus, nu neapărat cheltuielile mari trebuie monitorizate. De exemplu, urmărindu-ți cheltuielile, este posibil să-ți dai seama că plătești (inutil) pentru un abonament la site-ul unei publicații pe care oricum nu o mai citești sau pentru cafeaua cumpărată de la o anumită cafenea cu renume, chiar dacă un cappuccino și-a dublat prețul în ultimul an. Reducerea cheltuielilor inutile este precum o detoxifiere pentru buget.

Și încă ceva: data viitoare când ești tentat(ă) să faci cumpărături din cauză că ești plictisit(ă) și te simți singur(ă), sună un apropiat. Atunci când te simți singur sau îngrijorat, shopping-ul online îți poate îmbunătăți starea de spirit, dar efectul nu este de durată. În loc de cumpărături, alege compania (chiar și virtuală) a unui prieten.

4. Pune regulat bani deoparte!

Sau, cu alte cuvinte, economisește (chiar și renunțând săptămânal la două cafele băute în drum spre birou). Virează banii astfel economisiți într-un cont de economii, cu dobândă. După ce ți-ai analizat bugetul, decide câți bani poți economisi lunar. Chiar și o sumă modestă (de o sută de lei pe lună) poate genera o sumă frumoasă în timp, datorită dobânzii. Cheia este să te obișnuiești să economisești în mod regulat, iar acest obicei să devină treptat un reflex. Ca să-ți fie mai ușor, poți opta pentru transferarea recurentă a unei sume fixe, într-o anumită zi din lună, în contul tău de economii. 

5. Prioritizează achitarea datoriilor!

Datoriile pot reprezenta una dintre cauzele stresului financiar și un obstacol în calea atingerii și menținerii stării de bine. Indiferent de natura datoriilor tale – un credit ipotecar, un credit de nevoi personale, un împrumut pentru mașină – asigură-te că le achiți cu prioritate. Metoda „bulgărelui de zăpadă“ și „avalanșa“ sunt două modalități de a plăti mai multe datorii. 

  • Metoda „bulgărelui de zăpadă“ presupune rambursarea datoriilor în ordinea crescătoare a soldului. 
  • Metoda „avalanșei“ presupune rambursarea datoriilor în ordinea descrescătoare a dobânzii.

Odată ce ți-ai stabilit planul de rambursare, este important să-l respecți. Asigură-te că efectuezi plățile la timp în fiecare lună, deoarece plățile întârziate îți pot afecta raportul de credit. Consecvența este esențială, fie că este vorba de economisire sau de achitarea datoriilor.     

6. Respectă-ți obiectivele financiare!

Rezoluțiile financiare de Anul Nou te vor ajuta să-ți gestionezi banii mai eficient. Fă-ți un obicei din a-ți revizui obiectivele financiare în mod regulat, asigurându-te că ești pe drumul cel bun în îndeplinirea lor. Periodic, alocă-ți timp pentru a-ți analiza bugetul, cheltuielile, economiile și investițiile, pentru a vedea cât de mult progresezi în atingerea obiectivelor tale. 
Dedică un timp suplimentar pentru evaluarea achizițiilor, cântărind valoarea pe care o aduc vieții tale în raport cu costul lor. Întreabă-te dacă obiectul sau experiența achiziționată se aliniază cu obiectivele tale pe termen lung.  Astfel, vei putea evita achizițiile impulsive și-ți vei putea redirecționa resursele către investiții care-ți îmbunătățesc cu adevărat viața.

7. Investește în educația ta!

Deși banii sunt unul dintre aspectele esențiale în peisajul vieții noastre, din păcate sunt încă un subiect destul de ignorat în educația noastră, despre care învățăm prea puțin la școală și în familie. Așa că, într-o lume marcată de evoluția constantă a finanțelor și a instrumentelor financiare, informația reprezintă putere. Prin urmare, în 2024, dedică-ți timp extinderii cunoștințelor financiare, citind cărți de finanțe personale, participând la seminarii și urmărind bloguri sau podcast-uri financiare credibile.

Înțelegerea conceptelor financiare esențiale îți va permite să iei decizii informate și să navighezi mai eficient în complexa lume a banilor.

Îți dorim un An Nou prosper, cu decizii financiare înțelepte!

Articol redactat de Pagina de Psihologie.

AcasăCursuriBugetProfil