scoala de bani - bcr
/Blog/4 exerciții de Mindfulness financiar pe care le putem face acasă/

4 exerciții de Mindfulness financiar pe care le putem face acasă

Emoțiile ne sunt prieteni dacă știm să le gestionăm, însă ele ne pot influența negativ de multe ori deciziile, inclusiv cele financiare. Ca să putem gestiona mai bine gândul cu privire la bani, este important să fim conștienți, în primul rând, și să ne folosim de mici resurse de inspirație, cum ar fi exercițiile următoare:

1. Shopping-ul emoțional

Da, există și reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme în privința banilor. Dacă și tu te confrunți cu shopping-ul emoțional, iată ce trebuie să faci. Pune pe o foaie 30 de emoții pe care le trăiești zilnic sau în majoritatea timpului și încearcă să le identifici pe cele care îți dau impulsul de a te relaxa printr-o sesiune de shopping. Poate tristețea, starea anxioasă sau chiar și atunci când ai nervi. Odată ce vei conștientiza că impulsul de a face cumpărături provine de la o emoție, vei putea rezolva problema de la rădăcină.

2. Relația cu banii

Relația cu banii pleacă din copilărie. Ia-ți zilnic câteva momente și reflectă la acest aspect. Ce percepție era în familie despre bani? Ce ți se spunea când erai copil despre bani? Era un stimul, era o rușine sau poate că era unul dintre obiectivele principale. Pune pe hârtie toate gândurile pe care ți le amintești și vei vedea că în timp se vor lega. Dacă atunci când erai copil ți se spunea să înveți ca să poți avea un job bun și să poți fi bogat, asta poate explica de ce muncești atât de mult și îți ignori de multe ori propriile nevoi și dorințe.

3. Pilonii fericirii

Între bani și fericire nu ar trebui să fie o relație de dependență. Ce este atunci fericirea? Iată cum să descoperi cei 4 piloni ai fericirii. Împarte o foaie în 4 părți egale și notează-le pe fiecare cu titlurile: Relații, Sănătate, Angajament și Sens. În fiecare zi notează-ți ce interval orar ai acordat pentru fiecare dintre cei 4 piloni. Așa vei ști mereu cum să îi păstrezi în echilibru pentru a avea o viață fericită.

4. Priorități

Uneori se adună atât de multe cheltuieli, responsabilități, dar și dorințe încât nu știi cum să faci să le îndeplinești pe toate. Stai relaxat, nu este cazul să te panichezi. Începe cu câteva guri de aer, inspiră pe nas și expiră încet pe gură. Ia-ți lângă tine agenda preferată și hai să începem. Împarte totul în necesități și dorințe. Trece toate lucrurile pe foaie, pe cele două coloane. Apoi, acordă note, de la 1 la 5, fiecărui lucru trecut pe cele două coloane. Astfel, vei fi mai conștient de importanța lor, îți vei da seama care mai pot aștepta și care sunt urgente și, în timp, vei ajunge să le acoperi pe toate.

Te-au ajutat exercițiile de mindfulness financiar?

AcasăCursuriBugetProfil