scoala de bani - bcr
/Blog/Cum ne pregătim bugetul de sărbători: între planificare financiară și cumpărături impulsive/

Cum ne pregătim bugetul de sărbători: între planificare financiară și cumpărături impulsive

Se apropie sărbătorile și, inevitabil, ne gândim la cadouri, mâncare, vacanțe și presiunea uriașă pe care o vom pune pe bugetul personal.
Sărbătorile nu au fost niciodată doar despre mâncare, cadouri și multe achiziții. Ce-ar fi dacă am pune mai puțin accent pe aceste lucruri, dacă am fi mai atenți la momentele de bucurie alături de cei dragi și la recunoștința că putem fi împreună în aceste zile speciale?
Pentru a ne asigura că vom avea parte de sărbători echilibrate din punct de vedere financiar, ar trebui să facem câțiva mici pași pentru a evita cumpărăturile impulsive, achiziția unor cantități prea mari de mâncare sau a unor cadouri prea scumpe, dar fără impact ridicat asupra celor dragi.

1. Gătim doar atât cât avem nevoie

Înainte să ne apucăm de gătit, ar trebui să stabilim clar pentru câte persoane pregătim mesele de sărbători, câte mese vom mânca acasă (e posibil să fim plecați în vizite la rude sau chiar în mini-vacanțe), care sunt preferințele alimentare ale celor care stau la masă cu noi. Putem să ne răspundem la aceste întrebări dacă ne gândim la anii trecuți și ne amintim de câtă mâncare a fost nevoie, câtă a ajuns să fie risipită etc.

Dacă facem această planificare, pe hârtie, și scriem câte mese, ce ne propunem să mâncăm la fiecare masa, câte persoane vor fi la fiecare masa, vom avea o viziune de ansamblu asupra meselor pe care le pregătim și vom reuși nu doar să diminuăm risipa alimentară, dar și să economisim bani.

2. Mergem la cumpărături doar cu listă

Conform unui studiu Unlock Market Research (2022), 65% dintre români au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă, iar 62% spun că nu își monitorizează cheltuielile sau le prioritizează greșit. Dacă suprapunem peste aceste date și faptul că de sărbători suntem mai tentați să cheltuim mai mult decât e cazul pe lucruri de care nu avem neapărat nevoie, e esențial să planificăm și să mergem la cumpărături doar cu lista. Fie că vorbim despre lista  de cumpărături alimentare sau a cadourilor de Craciun, e important să ne organizăm și să planificăm pentru că, astfel, suntem mai puțin tentați să cumpărăm impulsiv. Primul pas este să facem un inventar pentru a ne da seama ce avem deja în cămară și ce ne lipsește. Apoi, pregătim o listă de cumpărături și încercăm să ne gândim, în mod realist, la cantitățile de care avem nevoie pentru a pregăti rețetele preferate ale familiei noastre. La fel, e esențial să facem o listă de cumpărături pentru cadouri și să ne stabilim bugetul maxim alocat pentru cadouri. 

Nu uităm că regula împărțirii echilibrate a bugetului lunar spune că e indicat să alocăm 30% din venituri pentru dorințe, prin urmare e important să ne reamintim că și cadourile intră la dorințe și nu trebuie să depășim acest procent. 

Odată ce am stabilit o listă de cumpărături, nu ne abatem de la ea și evităm să mergem la magazin atunci când ne este foame, deoarece vom fi tentați să cumpărăm mai mult decât avem nevoie.

3. Ne uităm din perspectiva timpului la lucrurile pe care le cumpărăm, nu doar a banilor

În magazine, prețul produselor este exprimat în lei. Dar ce-ar fi dacă am calcula care e prețul lucrurilor pe care le cumpărăm în ore de muncă?

Astfel, ne vom da seama că nu cumpărăm lucruri doar cu bani, ci cu ore din viața noastră.

Acesta este un exercițiu foarte bun pentru a evita cumpărăturile din impuls. Calculăm cât câștigăm pe oră dacă ne împărțim salariul lunar la 21 de zile lucrătoare, cât muncim în medie într-o lună, și la 8 ore de muncă. Astfel, vedem, de exemplu, că un produs nu costă doar 73 de lei, ci 3 ore de muncă, iar acest lucru ne-ar putea face să ne gândim mai mult înainte de a decide să-l cumpărăm.

4. Suntem flexibili și rezonabili

Bugetul sănătos este ca o alimentație sănătoasă – e important să ne oferim flexibilitate, în caz contrar, dacă suntem prea restrictivi cu noi înșine, ne vom descuraja și ne vom  reîntoarce la obiceiuri nesănătoase de achiziții. Secretul este să ne permitem un „buget de achiziții impulsive”. Poate să fie 30 de lei, 50 lei, 100 de lei, fiecare decide în funcție de situația sa particulară. Dacă ne permitem să avem un astfel de buget din care să ne cumpărăm lucruri neplanificate, nu ne mai simțim vinovați că am cumpărat din impuls și cresc șansele să ne menținem un comportament echilibrat pe o perioadă mai lungă de timp.

5. Ziua fără cumpărături

Putem să ne propunem ca în decembrie să avem zile când nu cumpărăm absolut nimic pentru a ne obișnui să ne bucurăm de lucrurile simple care sunt la dispoziția noastră, pe care le avem deja, care nu pot fi cumpărate cu bani și pentru care ar trebui să fim recunoscători.

Anul acesta, de sărbători, ne putem propune un obiectiv - acela de a fi cât mai cumpătați, atât când vine vorba de mâncare, dar și de bani. Oricât de multe sfaturi am citi, acestea nu valorează nimic dacă nu schimbăm ceva în comportamentul nostru. Așa că haideți să fim echilibrați la cumpărături și să ne bucurăm de sărbători liniștite.

Articol preluat de pe Magic FM, scris de Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani.

AcasăCursuriBugetProfil