scoala de bani - bcr
/Blog/Patru principii de educație financiară care te ajută să fii mai responsabil/

Patru principii de educație financiară care te ajută să fii mai responsabil

Responsabilitatea financiară nu înseamnă să respectăm un regim strict și limitativ pe o anumită perioadă de timp, ci trebuie să devină un stil de viață. Te numeri printre cei care nu reușesc să pună un ban deoparte din venituri? Nicio grijă, există câteva principii de educație financiară care te vor ajuta să fii mai responsabil cu banii tăi.

 

Principiul 1

Plătește-te pe tine prima dată

Unul dintre cele mai importante sfaturi de educatie financiară pe care este important să îl punem în aplicare este să ne plătim pe noi prima dată. Ce înseamnă acest lucru? Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când intră salariul este să te plătești pe tine într-un cont separat, adică înainte de a plăti facturi, rate și alte servicii necesare, este important să pui un procent din venituri deoparte și abia apoi sa plătești restul.

Scrie-ți numele cu litere de tipar în capul listei. Oricât de puțin ai reuși să te plătești, e un pas important și obiceiul contează enorm.

 

Principiul 2

Amână achiziția

Știai că există o regulă a zgârcitului care spune sa amâni o achiziție până a două zi? Poate te răzgândești. Această regulă este foarte utilă pentru că de multe ori avem tendința să cumpărăm din impuls. Dacă amânăm achiziția unui lucru, avem timp să ne gândim dacă acel lucru este într-adevăr util pentru noi.

În acest fel ne va fi mai ușor să ne dăm seamă dacă avem cu adevărat nevoie de bunul respectiv sau este o simplă dorință. De multe ori ne este greu să facem această diferență, însă trebuie să ne găsim echilibrul dintre ceea ce ne dorim și ceea ce avem nevoie. Este important să fim informați despre produsul pe care îl dorim-mai ales dacă este costisitor și îl vom folosi pe termen lung.

 

Principiul 3

Creează un fond de rezervă

Te-ai gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă de mâine ți-ai pierde locul de muncă sau cineva drag ție ar avea o problemă de sanatate? Dacă ai avea un fond de rezervă, ai găsi mai ușor puterea să treci peste toate aceste probleme. Fondul de rezervă este o sursă de lichidități care acoperă o parte sau toate cheltuielile tale din perioadele când veniturile sunt mai scăzute, în caz de șomaj temporar sau când apare o urgență neprevăzută.

În caz de forță majoră, este de preferat să îți poți acoperi cheltuielile pe cel puțin 3-6 luni doar din fondul de rezervă. Poți folosi acest fond doar în caz de pierdere a locului de muncă, urgențe medicale, daune care afectează locuința, reparații auto neprevăzute sau costuri neprevăzute de călătorie. Dacă suntem prevăzători din timp, putem trece cu încredere peste orice obstacol.

 

Principiul 4

Asigură-te că reduci cheltuielile inutile

Pentru a putea reduce cheltuielile inutile, trebuie în primul rând să ne analizăm cheltuielile lunare și să vedem care sunt cele care nu ne sunt neapărat necesare și la care putem renunța. Nu trebuie să te simți vinovat când te răsfeți din când în când cu o cină la restaurantul tău preferat. Însă, este important să știi că de la un punct, mesele în oraș îți afectează bugetul.

Cu toții iubim cafeaua, dar tocmai de aceea, ajungem să cheltuim mai mult decât este cazul. În medie, românii cheltuie aproape 40 de lei săptămânal doar pe cafea, bani care ar putea fi folosiți pentru cheltuieli prioritare.

Același principiu se aplică și în privința serviciilor în care ai investit, dar pe care nu le utilizezi cu adevărat. Câte canale din grila de programe TV urmărești cu adevărat? Chiar ai nevoie de un abonament mai mare când comunici mai tot timpul pe internet? Pe lângă alte cheltuieli asemănătoare, cel mai mult ne lăsăm duși de val când facem cumpărături pe internet.

Tehnologia și serviciile online ne scapă de multe bătăi de cap, însă este important să fie utilizate la nevoie și cu măsură. În caz contrar, riscăm să ne mărim inutil cheltuielile.

AcasăCursuriBugetProfil