scoala de bani - bcr
/Blog/Cum reducem risipa alimentară de sărbători?/

Cum reducem risipa alimentară de sărbători?

Atunci când ne gândim la sărbători, inevitabil ne vin în gând preparatele gustoase pe care le asociem cu acestea. Dar sărbătorile nu au fost niciodată despre mâncare, așa că de ce punem atât de mult accent pe acest lucru? Un european aruncă, în medie, jumătate de kilogram de mâncare în fiecare zi, iar mesele bogate de sărbători reușesc doar să influențeze în mod negativ risipa alimentară. Anul acesta, de Paște sau de sărbătorile care urmează, fă alegeri mai sustenabile și inteligente din punct de vedere financiar și ai grijă de mediul înconjurător!

Pregătește o listă de cumpărături

Primul pas este să faci un inventar în frigider și în cămară, pentru a-ți da seama ce ai deja și ce-ți lipsește. Apoi, pregătește o listă de cumpărături și încearcă să te gândești în mod realist la cantitățile de care ai nevoie pentru a pregăti rețetele preferate ale familiei tale. Încearcă să-ți schimbi perspectiva - mâncarea este o parte frumoasă a fiecărei sărbători, dar nu este focusul principal! Odată ce ai stabilit o listă de cumpărături, nu te abate de la ea și nu te duce la magazin atunci când îți este foame, deoarece cu siguranță vei fi tentat să cumperi mai mult decât ai nevoie. 

Gătește doar atât cât este nevoie

Înainte să te apuci de gătit, stabilește clar pentru câte persoane pregătești mesele de sărbători, care sunt preferințele acestora, ce își doresc să mănânce și gândește-te și în retrospectivă - cum au arătat anii trecuți? De câtă mâncare a fost nevoie, câtă a ajuns să fie risipită? Meal planning-ul ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău, și nu doar acum, în perioada sărbătorilor, ci și în restul timpului. Astfel, vei reuși să ai o viziune de ansamblu asupra meselor pe care le pregătești și vei reuși să diminuezi risipa alimentară, salvând în același timp bani.

Donează mâncarea rămasă

Deși crezi că ai făcut totul ca la carte, la final ai mai rămas cu niște mâncare în plus. În loc să o lași să se strice, alege să faci o faptă bună. Nu toată lumea este îndeajuns de norocoasă să aibă o casă, mâncare caldă și oameni dragi alături de ei. Ce poți face? Pregătește câteva pachețele cu mâncare și donează-le celor care chiar au nevoie de hrană și de un gând bun. Cu siguranță te vei simți mai bine știind că ai reușit să nu faci risipă alimentară și să faci perioada sărbătorilor mai frumoasă pentru câteva persoane.

Anul acesta, de sărbători, propune-ți un nou target - acela de a evita risipa alimentară produsă de mesele bogate, specifice perioadelor de Paște, Crăciun sau Anul Nou. Obiceiurile sustenabile te vor ajuta să faci decizii financiare mai inteligente și să contribui în același timp la bunăstarea mediului înconjurător, pentru că risipa alimentară înseamnă risipă de energie, apă, forță de muncă, terenuri agricole și biodiversitate.

AcasăCursuriBugetProfil