scoala de bani - bcr
/Blog/Regula 20/50/30 pentru planificarea bugetului/

Regula 20/50/30 pentru planificarea bugetului

Planificarea financiară personală devine un execițiu important și obligatoriu pentru că doar așa înțelegem de ce este bine să economisim și ce putem face pentru a ne optimiza cheltuielile recurente.

În primul rând, chiar dacă trăim o perioadă de incertitudine, este important să ne păstrăm obiectivele financiare pe termen lung pentru că odată ce provocările cu care ne confruntăm acum vor fi de domeniul trecutului, vom fi mai aproape cu câțiva pași de obiectivul nostru financiar.

În al doilea rând, este important să fim atenți la modul în care ne împărțim bugetul în următoarele luni și să încercăm să folosim regula 20/50/30, care presupune trei pași simpli:

  • 20% din veniturile noastre trebuie sa meargă spre un fond de economii;
  • 50% din venit reprezintă sursă de satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.;
  • 30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor, chiar dacă deocamdată nu putem pleca în vacanțe sau nu ne putem bucura de alte activități, lucrurile se vor schimba și e bine să avem puși bani deoparte pentru micile dorințe. În plus, ne putem bucura de mici dorințe ca un bilet de teatru la o piesă care rulează online, achiziția unui nou album de muzică sau a unor cărți, haine sau comanda la un restaurant bun care face livrări acasă etc).

Dacă ți se pare greu să îți împarți bugetul personal astfel, nu te descuraja. Începi cu pași mici și încearcă să reduci cheltuielile inutile pentru a putea să ai un buget echilibrat care să-ți ofere stabilitate și liniștea că poți depăși situațiile mai dificile.

AcasăCursuriBugetProfil