scoala de bani - bcr
/Blog/Risipa de alimente este risipă de bani/

Risipa de alimente este risipă de bani

Te-ai gândit vreodată cât costă alimentele pe care le arunci în fiecare săptămână când faci curat în fridiger? Dar alimentele pe care le arunci la finalul sărbătorilor de iarnă?

Cu siguranță, că mulți dintre noi am rămâne surprinși dacă am face acest mic experiment. În ţara noastră, aproximativ 2,2 milioane de tone de alimente ajung la gunoi, în fiecare an, ceea ce înseamnă peste 6.000 de tone pe zi. România este a noua ţară din Uniunea Europeană la acest capitol. Pentru a evita risipa de resurse atât alimentare, cât și financiare e bine să ținem cont de câteva reguli pentru cumpărături low-cost.

  • În primul rând, să evităm să cumpărăm mâncare procesată, produse instant sau produse ambalate individual, care sunt mai scumpe.
  • Dacă am cumpărat cantități mari de mâncare, să punem la congelator carnea, pâinea și untul.
  • Pentru un stil de viață sănătos și reducerea cheltuielilor, putem opta pentru gătitul acasă folosind ingrediente naturale, iar dacă avem copii îi putem încuraja și pe ei să se implice în proces.
  • În plus, putem alege să cumpărăm gustări cu un aport nutrițional ridicat: mere, banane, portocale, morcovi, stafide, etc. Nu numai că sunt mai ieftine decât majoritatea dulciurilor, dar sunt și mai sănătoase.
  • De asemenea, dacă mergem la cumpărături în zile mai puțin aglomerate, vom avea timpi reduși de așteptare la casă. Evităm astfel să mai punem în coș lucruri de care nu avem nevoie în timp ce așteptăm la casă.
  • Evităm să cumpărăm foarte multe alimente pentru perioada sărbătorilor pentru că suntem tentați să achiziționăm mai mult decât avem nevoie și vom consuma.
AcasăCursuriBugetProfil