scoala de bani - bcr
/Blog/Trăsăturile psihologice distinctive ale românilor și sfaturi pentru o viață fericită/

Trăsăturile psihologice distinctive ale românilor și sfaturi pentru o viață fericită

În episodul 4 din sezonul 2 al podcastului, gazda emisiunii este Ionuț Stanimir, iar invitatul profesorul Daniel David, rector al facultății de psihologie Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Pornind la vasta experiență în domeniu, atât în România, cât și peste hotare, acesta ne oferă câteva informații interesante despre comportamentul psihologic al românilor, cum putem avea o viață fericită și diferențele dintre mentalitatea din România și cea din America, unde a locuit pentru mai multă vreme. 

Scoala de Bani | Trăsăturile psihologice distinctive ale românilor și sfaturi pentru o viață fericită


Ce vei afla dacă asculți:

●    A fi rațional înseamnă a gândi flexibil, non-catastrofic, cu toleranță la frustrare și a face evaluări nuanțate. Alternativa, gândirea irațională, este rigidă, catastrofică, intolerantă la frustrare și axată pe evaluări globale. 

●    Oamenii sunt, ca principiu și tendință, iraționali. Raționalitatea este un act de cultură, de educație, o calitate pe care trebuie să o antrenăm.  

●    Problema majoră pe care o avem în România ține de nivelul de încredere interpersonală extrem de scăzut, motiv pentru care nu cooperăm bine unii cu ceilalți și, prin urmare, nu construim instituții puternice, în niciun domeniu. În lipsa unor instituții puternice, nu ne realizăm potențialul.  

●    Banii contează pentru nivelul de fericire și există aici o relație directă, până la un punct însă, în care îți satisfaci nevoile de bază. După, relația dintre venituri și fericire nu mai este atât de liniară, pentru că există alți factori care contribuie dincolo de bani.  

●    Stigma asociată problemelor medicale sau psihologice ține de educație și de faptul că suntem o societate cu o structură colectivistă, în care grupul este mai important decât individul.  

●    Generația tânără începe să arate altfel psihocultural, deoarece trăim într-o lume globalizată, iar modelele nu mai sunt părinții, ci mai degrabă factorii din exterior, precum surse de informare internaționale, prieteni sau influenceri.  

●    Educația nu este o practică socială, este o știință. Învățământul ar trebui centrat pe competențe, care apoi să fie operaționalizate. Competența ține de trei lucruri cheie: cunoștințe declarative, cunoștințe procedurale și valori, care le ghidează pe primele două. Nu este suficient să ai doar cunoștințe declarative sau procedurale, ambele sunt importante.

●    Există câteva diferențele psiho culturale între români și americani: românii sunt mai colectiviști, americanii mai autonomi, românii sunt axați pe concentrarea puterii, americanii pe descentralizare, românii privesc incertitudinile ca pe niște pericole, americanii ca pe niște oportunități.  

●    Viitorul profesional când vine vorba de psihologie, ca în orice alt domeniu, depinde de om. O diplomă arată că ai atins niște standarde minimale, însă fiecare persoană se dezvoltă pe mai departe singură și stabilește direcția în care merge. 

●    Dacă vrei să fii fericit trebuie să înțelegi că emoțiile și comportamentele tale nu sunt determinate de evenimentele de viață, ci de modul în care te raportezi la ele și factorii psihologici interni ai fiecăruia.

●    O viață fericită ține de trei elemente: viață plăcută (conștientizarea lucrurilor pe care le faci și îți aduc plăcere și acțiunile congruente cu acestea), viață bună (conștientizarea punctele tari pe care le ai și acțiunile congruente cu acestea), viața cu sens (conștientizarea valorile cardinale și acțiunile congruente cu acestea). 

●    Când ai încredere în tine, o să-ți fie mai ușor să ai încredere în cei din jur. 

 

AcasăCursuriBugetProfil