scoala de bani - bcr
/Blog/Ce faci dacă „îți pică bani din cer“: 7 pași pentru gestionarea câștigurilor neașteptate/

Ce faci dacă „îți pică bani din cer“: 7 pași pentru gestionarea câștigurilor neașteptate

Cred că cei mai mulți dintre noi au visat, măcar o dată-n viață, să se trezească peste noapte cu o sumă colosală de bani, moștenită de la o mătușă misterioasă, dar generoasă, de peste mări și țări, câștigată la loto sau descoperită în podul casei și nerevendicată de nimeni. Este o fantezie care ne dă târcoale uneori, mai ales în diminețile ploioase de luni, în care n-avem niciun chef să înfruntăm traficul aglomerat spre birou sau când ajungem, la final de lună, drămuindu-ne fiecare leu până la salariu.

Pentru că, obligatoriu, o astfel de fantezie vine la pachet cu ideea că vom renunța la serviciul plictisitor sau solicitant (după caz) și vom trăi o viață boemă, lipsită de griji, în care vom face toate acele lucruri la care am visat în secret, de la voluntariat până la... călătorii în locuri exotice. Evident că nu ne batem prea mult capul cu gestionarea averii imaginare, pentru că, de cele mai multe ori, ne lovește realitatea în mod abrupt sau intervin acele credințe limitative, care ne fac să ne spunem că „N-avem noi norocul ăsta!“ ori că „Ban la ban trage“.

Câștigurile neașteptate: sursă de entuziasm și de stres

Și, totuși, ce faci dacă dobândești în chip neașteptat o sumă mare de bani? Un astfel de eveniment poate însemna un amestec intens de emoții contradictorii. Pentru că este, în același timp, incitant și copleșitor! Când este gestionată cu grijă și folosită cu înțelepciune, primirea unei sume mari de bani îți oferă o oportunitate excelentă de a-ți îmbunătăți situația financiară și de a face acele schimbări în viața ta pentru care aveai nevoie de o plasă de siguranță (demararea unei afaceri pe cont propriu, schimbarea carierei, începerea unui nou ciclu de studii, poate chiar decizia de a-ți lua o casă nouă ori de a te muta în alt oraș sau în altă țară). În rândurile ce urmează, îți propunem nu doar un exercițiu de imaginație, ci și unul de responsabilitate financiară.

Cum ar putea „să-ți pice bani din cer?“

Evident că banii respectivi nu s-ar materializa din neant, ci ar avea o sursă bine definită: primirea unei moșteniri sau a unei donații, vânzarea extrem de avantajoasă a unei proprietăți (cum ar fi un teren sau o locuință), o investiție care se dovedește foarte profitabilă, o procedură legală tranșată în favoarea ta, returnarea unor taxe ori a unei prime de asigurare sau mult vehiculatul câștig la loto. Indiferent care este sursa banilor, obținerea oricărui fel de câștig financiar neașteptat poate să-ți provoace imediat mintea să jongleze cu diverse posibilități. În linii mari, opțiunile pe care le ai în față gravitează în jurul a trei mari categorii de decizii: investești, economisești sau te răsfeți, satisfăcându-ți acele dorințe la care ai visat mereu. 

Oricum ar intra în portofelul sau în contul tău, banii picați pe neașteptate pot declanșa o puternică neliniște, iar cheia succesului este să-i abordezi cu un plan clar.
Mulți „norocoși“ aflați într-o astfel de situație cedează impulsului de a-și folosi banii pentru satisfacerea unor dorințe și pentru divertisment pe termen scurt, apoi ajung să nu mai aibă niciun leu, mai devreme mai târziu (de obicei, mai devreme decât ne-am aștepta). Cu toții am auzit poveștile triste ale câștigătorilor la loto, care au ajuns în mizerie la doar câțiva ani după ce au câștigat milioane, sau dramele unor oameni bogați, care au moștenit averi și n-au făcut altceva decât să-și alimenteze cu ele dependențele și un stil de viață nesănătos. 

7 pași pentru gestionarea câștigurilor neașteptate

Gestionarea acestei situații cu înțelepciune este esențială pentru securizarea unor beneficii pe termen lung și pentru croirea unui mindset concentrat pe viitor. Noi îți propunem câțiva pași ușor de pus în aplicare:

1. Nu lua decizii pripite!

Înainte de a lua orice hotărâre, trage aer în piept și acordă-ți răgazul necesar să te gândești, după ce s-au mai domolit efectele valului de adrenalină. 
Depune banii în diferite tipuri de conturi bancare sau constituie depozite și abține-te „să-i atingi“ în această perioadă de deliberare. Este mai probabil să iei decizii financiare mai sănătoase dacă nu începi să-i cheltuiești imediat.
Când primești o sumă substanțială de bani, poți avea pornirea de a achiziționa (sau de a face) lucruri pe care în mod normal nu ți le-ai permite. Dar, așa cum se spune, „graba strică treaba“. Este înțelept să-ți acorzi câteva săptămâni, sau chiar câteva luni, pentru a-ți analiza opțiunile înainte de a face ceva cu banii. Această perioadă te va ajuta să fii mai rațional(ă) și cu emoțiile mai decantate.

2. Cere ajutorul unui specialist!

În timpul perioadei de așteptare, consultă-te cu un consilier financiar, care să te ghideze și în privința taxelor. O sumă mare de bani vine, de obicei, cu implicații fiscale și/sau taxe, care trebuie cunoscute și analizate, înainte de a face orice fel de planuri. După ce ai analizat și ai înțeles partea de impozitare, cere sfatul specialistului financiar pentru alcătuirea unui plan de acțiune pentru restul banilor, care poate include o strategie de investiții sau de economii pentru obiective pe termen scurt. În plus, consultantul financiar te poate ajuta să identifici ce tip de conturi sunt cele mai bune pentru a-ți păstra economiile pe care nu dorești să le investești.

3. Actualizează-ți sau creează-ți un plan patrimonial!

Dacă nu ai deja un astfel de plan, acum este momentul potrivit să gândești unul. După ce ai dobândit o sumă semnificativă de bani, este o realitate de necontestat că ți se schimbă situația financiară, ba chiar și viața. Prin urmare, ar trebui să-ți actualizezi sau să-ți creezi un plan patrimonial care să reflecte respectiva schimbarea. Consultă-te cu un avocat sau cu un notar, pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la modul în care îi vei proteja pe cei dragi. De asemenea, stabilește cum vor fi distribuiți banii tăi și alte active în cazul unui eveniment nefericit.

4. Pune niște bani deoparte pentru situații de urgență!

Atunci când „ne pică bani din cer“, avem tendința să ne purtăm ca și cum ar fi nu doar neașteptați, ci și „fără număr“. Însă știm bine că, oricât de mare ar părea suma inițială, banii sunt o resursă finită. Specialiștii ne sfătuiesc să punem deoparte o anumită sumă pentru fondul de urgență, adică acei bani de care te atingi doar în situații excepționale. Este recomandat ca fondul de urgență să fie echivalent cu o sumă care să acopere cheltuielile anticipate pentru cel puțin trei până la șase luni. Prin urmare, primirea unor bani neașteptați te poate ajuta să-ți finanțezi integral fondul de urgență. Așadar, economisește pentru acele situații „(doar în cazul) în care“ ai nevoie de acces rapid la numerar. Nu știi niciodată cum te poartă viața și când s-ar putea să fii pus în situația de a apela la acest fond (de exemplu, dacă rămâi fără locul de muncă și nu-ți găsești un serviciu într-o perioadă rezonabilă de timp, dacă te confrunți cu o urgență medicală sau cu orice alt tip de urgență).

5. Achită-ți creditele și datoriile!

Achitarea datoriilor cu dobândă mare, cum ar fi achitarea cardului de credit, îți va economisi mulți bani pe termen lung. Ratele dobânzilor și comisioanele pot fi destul de ridicate pentru creditele de consum sau de nevoi personale. Dacă suma primită neașteptat nu este suficient de mare pentru a-ți achita integral datoriile, achită-le măcar parțial. Nu numai că vei economisi bani plătind mai puțină dobândă, dar vei reduce și timpul necesar pentru rambursarea datoriei.
Achitarea datoriilor te ajută și la menținerea unui flux lunar de numerar. Astfel vei disponibiliza venituri pe care le-ai aloca în mod obișnuit pentru rambursarea datoriilor, ceea ce-ți va permite să dai o altă utilizare banilor sau chiar să-i investești.
Așadar, dacă decizi să utilizezi o parte din bani pentru achitarea creditelor, asigură-te că elaborezi și urmezi o strategie de reducere a datoriilor!

6. Economisește pentru o achiziție importantă sau pentru atingerea unui obiectiv!

Dacă plănuiești să faci o achiziție importantă în viitor, poți folosi o parte din suma neașteptată de bani pentru acea cheltuială, scutind astfel timpul în care ai fi strâns banii necesari. Sau poate că există ceva ce-ți dorești să cumperi în viitor, care are un preț ridicat. Dobândirea unei sume mari și neașteptate de bani îți poate oferi numerarul de care ai nevoie pentru asta. Poate că îți dorești o proprietate sau „să te muți la casa ta“. Aceasta ar fi o oportunitate grozavă de a-ți reduce avansul și/sau valoarea reziduală.
Sau, dacă deții deja o casă, poți direcționa banii pentru achitarea creditului ipotecar. 

7. Investește în tine!

Suma de bani primită în mod neașteptat poate fi o oportunitate de a investi în propria persoană. În primul rând, ai putea folosi banii pentru educație, continuându-ți studiile sau făcând o tranziție în carieră (tranziție la care ai visat în secret, dar pe care teama de instabilitate financiară te-a împiedicat să o pui în aplicare).

Sau poate ai o pasiune pe care ai putea să o transformi într-o afacere, având acum o plasă financiară de siguranță. Ori ai deja o mică afacere, iar o sumă substanțială de bani ar putea fi exact imboldul sau investiția de care ai nevoie pentru a o duce la un alt nivel.

Cu alte cuvinte, dacă ai o idee viabilă pentru o afacere, dar nu ai avut capitalul necesar pentru a o concretiza, acești bani „picați din cer“ ar putea fi soluția pentru a investi în tine și în visurile tale.

 

Articol redactat de Pagina de Psihologie.

AcasăCursuriBugetProfil