scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să îți gestionezi bugetul pentru începutul de an școlar/

Cum să îți gestionezi bugetul pentru începutul de an școlar

Începutul de an școlar este adeseori o perioadă încărcată de cheltuieli pentru părinți. Un studiu arată că 84% dintre părinții români intenționează să cumpere haine și accesorii noi pentru copii la începutul noului an școlar. Pentru a evita cheltuielile excesive, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru un început de an școlar mai inteligent financiar.

Pregătește o listă de cumpărături și ține-te de ea 

Agitația cumpărăturilor pentru începutul de an școlar este greu de evitat, mai ales atunci când copiii vor să fie la curent cu ultimele tendințe. O listă de cumpărături poate fi un ajutor de nădejde pentru a evita achizițiile impulsive și pentru a te asigura că nu cumperi rechizite pe care  le aveți deja.

Poți apela la recomandările învățătorilor sau ale profesorilor cerându-le o listă de rechizite esențiale de care vor avea nevoie cei mici.
Prioritizează cumpărăturile în funcție de nivelul lor de necesitate. Copiii ar putea avea nevoie de unele rechizite mai repede decât de altele. De exemplu, o agendă în care să își noteze temele și date importante este un obiect de care vor avea nevoie de la bun început pentru o organizare eficientă a responsabilităților, în timp ce pixurile colorate și alte rechizite neesențiale pot suporta amânare.

Inventariază rechizitele pe care le ai deja acasă

O modalitate eficientă de a economisi în perioada care urmează este să cauți rechizite rămase din anii precedenți, pe care copiii le-ar putea folosi în noul an școlar. De cele mai multe ori, ele se ascund în sertare sau cutii, gata să fie redescoperite.

Același principiu de economisire se aplică și în cazul hainelor. Deși cei mici își doresc de cele mai multe ori să fie în pas cu moda, este important să ținem cont de faptul că refolosirea hainelor este un obicei prietenos atât cu bugetul, cât și cu mediul înconjurător. Cu această ocazie, copiii pot învăța principii de bază despre sustenabilitate. 

Pachețel sau gustări de la magazin?

Cu atât de multe supermarketuri și chioșcuri în apropierea școlilor, cei mici tind să evite să mănânce pachețelul pregătit acasă. Deși gustările gata cumpărate nu sunt neapărat foarte scumpe, costurile lor se adună în timp și pot genera cheltuieli semnificative.

La începutul anului școlar, stabilește alături de copii câteva așteptări și reguli cu referire la bugetul dedicat meselor la școală. Puteți găsi împreună un echilibru între pachețelul de acasă și gustările cumpărate de ei dintr-o sumă fixă de bani de buzunar.

Mergi la cumpărături fără cei mici

Deși cumpărăturile pentru începutul de an școlar pot fi o ocazie perfectă pentru a te conecta cu cei mici, prezența lor la cumpărături poate sabota bugetul stabilit pentru această perioadă. Cumpărăturile impulsive pot apărea atunci când dorințele copiilor de a fi în pas cu ultimele tendințe sunt puse înaintea nevoilor lor de bază. 

Astfel, mergând la cumpărături fără micuți, te poți concentra pe rechizitele strict necesare din lista de cumpărături și poți evita cheltuielile extrabugetare.

Începutul de an școlar poate fi un prilej de revizuire a obiceiurilor financiare și de educare a copiilor în ceea ce privește chibzuința în cheltuieli. Pe blogul Școala de Bani poți găsi mai multe surse de inspirație pentru discuțiile financiare cu cei mici. Sau, daca vrei să profiți de noul an școlar pentru a aborda subiectul banilor alături de copii, poți face acest lucru cu ajutorul jocurilor și exercițiilor din cursul nostru pentru părinți. Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să fii pregătit alături de ei la lecția de... educație financiară! ?

AcasăCursuriBugetProfil