scoala de bani - bcr
/Blog/Bugetul pentru sărbători - cum să te bucuri de sărbători fără grija banilor/

Bugetul pentru sărbători - cum să te bucuri de sărbători fără grija banilor

Paștele se apropie, iar fiecare sărbătoare reprezintă o oportunitate de a petrece clipe speciale alături de cei dragi. Cu siguranță îți dorești ca totul să fie perfect, de la cadouri și decorarea casei, până la pregătirea mesei în familie. Din dorința ca totul să iasă ca la carte, oamenii cheltuiesc, în general, mult prea mulți bani, lucru de care-și dau seama abia la sfârșit. Îți dorești să economisești câțiva bani anul acesta? Află în continuare cum poți să te bucuri de sărbători și să fii în același timp responsabil din punct de vedere financiar.

Realizează un buget și respectă-l

Înainte de a începe orice fel de pregătiri, ia o foaie și un pix și planifică-ți bugetul. Pune pe listă lucrurile de care ai nevoie, apoi taie-le pe cele care nu sunt neapărat necesare și fă un estimat al acestora. Astfel, vei fi mult mai organizat și vei ști dinainte care este suma de bani pe care ești dispus să o cheltui.

Desigur, teoria este întotdeauna ușoară, dar practica se dovedește a fi mai complicată. După ce ai făcut bugetul și l-ai aprobat alături de familia ta, urmează cel mai important pas - acela de a-l respecta. Acest exercițiu te va ajuta să capeți obiceiuri financiare și de consum mai responsabile și sustenabile. 

Fă o listă de cumpărături

Pentru a evita cumpărăturile impulsive sau inutile, o listă de cumpărături este mereu cea mai bună soluție. De sărbători tindem să cumpărăm mult prea multă mâncare, aspect care nu  ne face bine nici sănătății, nici portofelului. Știai că, în medie, un european aruncă în jur de jumătate de kilogram de mâncare pe zi?

Această cantitate crește considerabil în perioada sărbătorilor. Anul acesta, fă o schimbare și cumpără doar atât cât ai nevoie. Vei observa că vei reuși să economisești foarte mulți bani, pe care îi vei putea folosi în alte scopuri, de exemplu pentru cadourile celor dragi. Că tot a venit vorba de cadouri, recomandarea noastră este să cumperi cadouri simbolice sau, de ce nu, să creezi chiar tu unele. Cadourile handmade sunt întotdeauna cele mai apreciate și iubite.

Planifică din timp vacanța

Dacă de sărbători îți place mai degrabă să pleci într-o vacanță și să descoperi locuri noi decât să stai acasă, atunci este important să știi că și călătoriile pot fi prietenoase cu bugetul tău. Cum? Cel mai important este să planifici din timp vacanța mult dorită - așa te vei asigura că ai parte de cele mai mici prețuri. Evită city break-urile care, deși aduc bani în bugetul local, au un impact mare asupra mediului, din cauza poluării din transport, concentrată pe o perioadă scurtă de timp.

Fă-ți un obiectiv din a petrece cât mai mult timp într-o zonă și explorează și acele părți mai puțin turistice, încearcă să înțelegi cultura acelei zone, să petreci mai mult timp în natură și să alegi să consumi produse locale, care vor sprijini astfel economia. Iar în ceea ce ține de mijlocul de transport - știm că mașina sau avionul este întotdeauna prima variantă, dar când ai mers ultima oară cu trenul în Europa?

Sărbătorile nu trebuie să însemne prilejul de a cheltui mai mult decât este nevoie - anul acesta, schimbă-ți obiceiurile de consum din preajma sărbătorilor cu ajutorul sfaturilor noastre.

AcasăCursuriBugetProfil