scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să călătorești (aproape) gratuit dacă ai până în 30 de ani/

Cum să călătorești (aproape) gratuit dacă ai până în 30 de ani

Știai că e posibil să vizitezi destinații super cool din Europa fără să cheltui aproape niciun ban? Hmmm, dar oare cum e posibil? Îți spunem noi: Erasmus+ Youth Exchange.

Programele de tip Erasmus+ Youth Exchange sunt parte a programului mai amplu Erasmus+, care este inițiativa Uniunii Europene pentru sprijinirea educației, formării, tineretului și sportului în Europa. Schimburile de experiență Erasmus+ le oferă oportunități tinerilor (de obicei cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani) de a participa la activități internaționale, cum ar fi ateliere, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, activități în aer liber și multe altele, cu scopul de a încuraja învățarea interculturală, dezvoltarea personală și îmbunătățirea abilităților sociale și civice. 

Participanții la aceste schimburi provin din diferite țări, lucru care permite un schimb cultural bogat și învățare reciprocă. Programele pot avea diverse teme, de la incluziune socială și implicare civică, până la protejarea mediului, antreprenoriat și muuulte altele. Iar partea cea mai bună este căăăă... finanțarea acoperă adesea costurile de călătorie, cazare, 3 mese pe zi și activități, facilitând accesul unui număr cât mai mare de tineri la aceste oportunități.

Da, ai auzit bine. Nu trebuie decât să ai bani de buzunar la tine și să faci o mică investiție în biletele de avion sau în combustibil, dacă alegi să vii cu mașina personală. Iar banii de transport îți vor fi restituiți când ajungi la destinație. Dar asta nu înseamnă că doar călătorești și ai program de voie, ci mai întâi trebuie să înveți și să participi la activități și workshop-uri, apoi te poți bucura de timpul liber și poți explora. Noi îți garantăm că activitățile sunt interesante și distractive, pentru că sunt construite pe baza educației non-formale. În plus, îți faci și o groază de prieteni din toate colțurile lumii.

 

Care ar fi pașii?

  1. Un lucru important de menționat este faptul că programele Erasmus+ Youth Exchange sunt organizate de ONG-uri din țările gazdă. Așa că trebuie să faci puțin research și să cauți fie organizații din România care colaborează cu cele internaționale și te trimit în exchange prin intermediul lor, fie direct pe cele din țările organizatoare. 
  2. Dă un search pe Google și vezi dacă există platforme unde poți aplica direct. O altă variantă bună este să cauți grupuri pe Facebook, unde ONG-urile postează constant anunțuri. Trebuie să ai întotdeauna în vedere cuvintele cheie „Youth Exchange”. 
  3. După ce ai găsit o oportunitate care ți-a stârnit interesul (fie că vrei să vizitezi țara, fie că te atrage tema activităților) poți aplica. 
  4. Procedurile prin care aplici sunt, de regulă, standard, însă uneori pot varia de la o organizație la alta. De obicei, trebuie să completezi un formular, iar apoi, dacă ești selectat în etapa următoare, vei avea un scurt interviu prin care ți se verifică skill-urile de limba engleză.
  5. Șiii..ești gata! Tot ce trebuie să faci este să îți asiguri transportul și să fii sigur că păstrezi o dovadă a tranzacției, pentru ca banii să îți fie restituiți. 
  6. Vei avea o săptămână (sau, uneori, chiar 10 sau 14 zile) plină de distracție, învățare și experiențe la care nici nu te-ai fi gândit.

 

Un alt lucru foarte util este faptul că la finalul exchange-ului vei primi un YouthPass. Acesta este un document care atestă skill-urile pe care le-ai dobândit pe parcursul acelor zile și pe cate îl poți atașa chiar la CV. 

În final, Erasmus+ Youth Exchange promovează cetățenia activă, solidaritatea și toleranța printre tinerii europeni și își propune să sprijine dezvoltarea unor societăți mai educate, incluzive și reziliente. Așa că nu mai sta pe gânduri, pentru că ai numai de câștigat dacă aplici :D. 

 

 

AcasăCursuriBugetProfil