scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să-ți gestionezi bugetul dacă ești părinte singur/

Cum să-ți gestionezi bugetul dacă ești părinte singur

Ca părinte singur, ai o mulțime de responsabilități. Ești angajat, faci cumpărături, gătești, achiți facturi, speli haine, te îngrijești de casă și de sănătatea copiilor tăi și te asiguri că cei mici primesc o educație bună. Și toate astea fără ajutorul unui alt adult! La această listă se adaugă și gestionarea bugetului, care reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții din familiile monoparentale.

Când ai un singur salariu și crești unul sau mai mulți copii, banii se duc cât ai clipi! Nu-i de mirare că, după cum spun statisticile, aproximativ 30% dintre părinții singuri trăiesc sub pragul sărăciei (iar cei mai mulți dintre aceștia sunt, de fapt, mame singure).  

Toată această povară financiară poate părea intimidantă, pentru că un părinte singur este, de cele mai multe ori, singura persoană din familie care câștigă bani, dar și singurul responsabil de administrarea lor. Însă poți prelua controlul bugetului tău, urmând câțiva pași, nu neapărat simpli, dar cu siguranță eficienți:

 

  1. Calculează-ți bugetul

Un buget este un plan de administrare a banilor familiei care, cu timpul, va deveni cel mai bun aliat al tău în construirea unei de vieți de familie, în care să nu te temi pentru ziua de mâine. Pentru început, adună toate facturile recente, extrasele bancare care arată tranzacțiile din ultimele luni și absolut toate informațiile care-ți vor permite să cunoști câți bani câștigi, câți bani datorezi și câți bani cheltui într-o lună, împreună cu familia ta (poți folosi și o aplicație bancară pentru asta).

Notează-ți costurile esențiale: chiria (dacă este cazul), facturile de întreținere, costurile pentru îngrijirea copiilor (alimente, rechizite, cursuri și meditații), cheltuielile de transport și asigurările. Apoi notează-ți și activitățile de agrement pentru tine și copiii tăi (ieșiri la cinema, parcuri de distracție, muzee, excursii și vacanțe).

Folosește regula 50/30/20 pentru a distribui cheltuielile, adică 50% din venituri pentru nevoile zilnice, 30% pentru petrecerea timpului liber, relaxare și recompense, și 20% către fondul de economii (configurează-ți o opțiune de debitare directă, care să-ți transfere lunar o sumă fixă din contul curent, în care-ți încasezi salariul, în contul de economii). 

Un buget sănătos înseamnă că suma cheltuielilor lunare trebuie să fie mai mică decât veniturile. Dacă descoperi că familia ta cheltuie mai mult decât câștigi, identifică acele paliere unde se pot face reduceri. Cheltuiți prea mult pe lucruri neesențiale, cum ar fi un abonament (neutilizat) la sală sau comandând online de mâncare? Anulează cheltuielile recurente inutile, optează pentru cele mai accesibile abonamente, compară prețurile și vezi cum poți ajusta cheltuielile cu alimentele și îmbrăcămintea.

După ce ți-ai calculat bugetul, poți stabili limite de cheltuieli și poți recâștiga controlul asupra banilor tăi. Crearea unui buget permite familiilor monoparentale să-și gestioneze cheltuielile lunare, să-și atingă obiectivele de economii și să plătească datoriile (acolo unde este cazul). Adoptând obiceiul de a-ți analiza bugetul, vei înțelege pe ce se duc banii și vei putea stabili un plan pentru a-ți optimiza finanțele, limitând cheltuielile. 

 

  1. Trece în revistă toate ajutoarele sociale și potențialele surse de venit 

Este important să știi că poți beneficia de anumite ajutoare sociale dacă ești părinte singur.  Pe lângă alocație, în cazul în care celălalt părinte a decedat, copiii pot beneficia și de pensia de urmaș (până la 16 ani sau chiar și după această vârstă, dacă fac dovada anual că-și continuă studiile) și bursa de orfan (acordată, de asemeni, elevilor). Dacă ești divorțat de celălalt părinte și nu aveți custodie comună a copiilor, aceștia pot beneficia de pensie alimentară, stabilită notarial sau prin hotărâre judecătorească. 

Un sfat vehiculat adesea pentru creșterea veniturilor este diversificarea surselor. Doar că pentru un părinte singur, un al doilea serviciu nu este deloc o soluție practică. Pe lângă costurile cu bona, grădinița sau after-school-ul, când ar mai avea timp să se bucure cu adevărat de timpul petrecut alături de copilul său?

Așa că sugestia noastră pentru părinții singuri este să abordeze acele job-uri suplimentare care se pot face de acasă. O altă sugestie ar fi să se perfecționeze în domeniul în care activează deja, urmând cursuri și obținând certificări, pentru a putea aplica pentru poziții mai bine plătite sau pentru a fi promovați. Niciuna dintre aceste soluții nu este ușoară, dar rolul de părinte singur, așa cum spuneam și la începutul acestui articol, implică eforturi și responsabilități pe măsură.

 

  1. Gestionează-ți cu înțelepciune datoriile

Tot statisticile ne arată că mulți dintre părinții singuri au datorii sau credite. Dacă și tu te găsești în această situație, după ce ți-ai calculat bugetul, trebuie să știi cu exactitate câți bani datorezi (datorii la cunoscuți, credite de nevoi personale, descoperiri de cont, credite ipotecare), iar apoi să gândești un plan de achitare a datoriilor.

De ce? Pentru că datoriile nu sunt doar un element de stres pentru tine, ca părinte, ci și o posibilă sursă de tensiune în viața de familie. În plus, ele pot pune în pericol împlinirea nevoilor de bază ale copiilor și viitorul financiar al familiei. Achitarea datoriilor nu este un proces facil, pentru că presupune rigoare, auto-disciplină și perioade de austeritate. 

Ca să-ți poți achita datoriile, există câțiva pași care trebuie urmați:

  • Achită-ți ratele la timp, evitând astfel penalizările;
  • Încearcă să achiți cu prioritate creditul cu dobânda cea mai mare;
  • Fă-ți un plan de rambursare și, dacă este posibil, adună toate creditele într-unul singur;
  • Dacă ai credite sau abonamente comune cu fostul partener, calculați-vă fiecare contribuția și separați-vă și pe aceste paliere, de comun acord (dacă este posibil) și compensându-vă (dacă este cazul). 

 

  1. Ajustează-ți cheltuielile

Ca părinte singur, s-ar putea să crezi că este imposibil să trăiești mai bine cu mai puțin, dar adeseori schimbările mici pot avea un impact mare.

Iată cum poți reduce costurile traiului de zi cu zi ușor și rapid:

  • Servicii și abonamente: verifică plățile curente pentru a vedea dacă tariful tău a crescut automat și, dacă da, utilizează site-uri de comparație pentru a găsi tarife mai mici. Interesează-te când se încheie contractele tale, astfel încât să-ți pui notificări care să-ți amintească să cauți o ofertă mai bună, când va fi momentul;
  • Transport: dacă mergi cu mijloacele de transport în comun, un abonament lunar este cu siguranță mai ieftin decât achitarea fiecărei călătorii. Dacă serviciul tău nu este prea departe, poți merge cu bicicleta pentru a economisi bani și pentru a te menține în formă! Învață-i și pe copii plăcerea de a merge pe bicicletă. Dacă ai mașină, costurile vor fi semnificativ mai mari, așa că optează pentru asigurarea cea mai ieftină;
  • Cumpărături: meriți să te răsfeți din când în când, dar nu uita să faci o listă cu produsele de care ai nevoie înainte de a pleca la magazin pentru a evita achizițiile impulsive. Și, în acest caz, caută reducerile și produsele la promoție;
  • Sport: dacă au trecut mai mult de șase luni de când ai fost ultima dată la sală, probabil că nu te vei mai întoarce curând, așa că renunță la abonament. Alergarea este o alternativă excelentă, bună pentru sănătatea ta, gratuită și accesibilă tuturor;
  • Divertisment: plimbările sunt foarte bune pentru dezvoltarea copiilor, fără a fi costisitoare. Caută activități în apropiere, cum ar fi evenimente cu acces gratuit în aer liber, plimbări în natură sau vizite la muzee, care acordă reduceri pentru copii. 

  1. Ai grijă (și) de tine 

În primul rând, creează-ți o rețea de sprijin și apelează la ea ori de câte ori ai nevoie. Nu e nimic deplasat să ceri ajutorul, iar vestea bună este că solidaritatea și empatia încă mai există! Dacă ai nevoie să lași copiii cu cineva, nu ezita să-ți rogi sora, mama, vecinii, cea mai bună prietenă! Cei din jur înțeleg ce înseamnă să fii părinte singur și-ți vor întinde o mână de ajutor.

La fel și dacă ai nevoie de haine, cărucior, scaun de masă sau de mașină, jocuri și jucării, cărți și manuale. Sunt lucruri costisitoare, care-ți pot destabiliza bugetul și care nu mai sunt de folos în alte familii, dar care te scutesc pe tine de cheltuieli substanțiale. Nu uita: pentru copilul tău este mai important să se plimbe cu bicicleta decât să aibă o bicicletă nouă.

Nu în ultimul rând, amintește-ți că este important să ai grijă de tine, pentru că tu ești singurul părinte. Iar asta înseamnă să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională, să mergi la controale medicale periodice, să-ți acorzi momente de pauză, relaxare și de răsfăț.

Printre prioritățile familiei, trebuie să te numeri și tu, pentru că de tine depind toți ceilalți. Așa cum suntem sfătuiți înainte de decolarea unui avion, în cazul unui incident, adulții trebuie să-și pună primii masca de oxigen pentru a putea avea grijă și de cei mai vulnerabili din jurul lor.

Viața de părinte singur nu este tocmai o situație limită, dar principiul rămâne același, și când suntem cu picioarele pe pământ: dacă tu ești bine, și copiii tăi vor fi bine!

 

Articol redactat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil