scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să gestionezi eficient finanțele în cuplu/

Cum să gestionezi eficient finanțele în cuplu

Februarie este, cu siguranță, luna iubirii, indiferent dacă alegi să te bucuri de Valentine’s Day sau să sărbătorești în stil românesc, de Dragobete. Sărbătorile iubirii nu reprezintă numai prilejul perfect pentru a-ți arăta recunoștința față de persoana specială din viața ta, ci și momentul oportun pentru discuții despre viitor. Cum gestionăm banii în cuplu, cât economisim, buget comun sau individual, credite și depozite… acestea sunt doar câteva dintre subiectele pe care trebuie să le abordezi cu partenerul tău, atât pentru sănătatea voastră financiară, cât și pentru bunăstarea relației. Descoperă sfaturile practice pe care ți le-am pregătit! 

 

Setați un fond comun pentru cheltuielile casnice și pentru călătorii

În ceea ce privește bugetul în cuplu, părerile au fost întotdeauna împărțite. Unii oameni recomandă pe deplin independența financiară, pe când alții consideră că un cont cu toți banii laolaltă este alegerea cea mai bună. Sfatul nostru: creați un fond comun atât pentru cheltuielile casnice, cât și pentru vacanțele pe care le planificați împreună, în care fiecare dintre voi să contribuie cu jumătate din cheltuieli. Astfel, fiecare va pune la dispoziție aceleași resurse pentru chirie, alimente, cumpărături diverse, utilități și călătorii, și își va păstra în același timp un cont separat pentru a-și cheltui banii după bunul plac.

 

Creați un fond de urgență pentru situațiile neprevăzute

Situațiile neplăcute, precum pierderea locului de muncă sau cheltuielile medicale neprevăzute, își pot pune amprenta în mod negativ atât asupra finanțelor tale, cât și asupra relației pe care o ai cu persoana iubită. Pentru a evita repercusiunile acestor situații și pentru a gestiona în mod eficient cheltuielile pe care le ai, trebuie să ai în vedere crearea unui fond de urgență alături de partenerul tău, unde să aveți strânse împreună între 3-6 salarii lunare, astfel încât să fiți acoperiți indiferent de situație. În acest fel, veți reuși să treceți cu brio peste orice obstacol și să aveți îndeajuns de multe resurse pentru a nu vă fi afectată calitatea vieții.

 

Optimizați-vă cheltuielile și luați în considerare investirea economiilor

Atât în viața personală, cât și în cea de cuplu, este recomandat să optimizezi cheltuielile pe care le ai în fiecare lună, pentru a face alegeri cu adevărat inteligente din punct de vedere financiar. Astfel, indiferent că este vorba despre mutarea într-un nou apartament, cumpărarea unui televizor nou sau plecarea într-o vacanță romantică, trebuie să compari alături de partenerul tău ofertele disponibile, pentru a lua cea mai bună și informată decizie. În plus, este foarte important ca deciziile mari din viața ta, ce reprezintă cheltuieli semnificative, precum mutatul sau un copil, să fie planificate din timp, ținând cont de gradul optim de îndatorare - între 30-50% din venitul lunar, fiind nerecomandat să te împrumuți mai mult decât atât. Pentru un viitor sustenabil și prosper, nu neglija importanța investițiilor, deoarece stabilitatea voastră financiară nu ține doar de veniturile lunare obișnuite, ci și de capacitatea de a investi acești bani pentru a genera profituri viitoare.


Finanțele în cuplu nu trebuie să fie un subiect tabu - prin comunicare deschisă și transparență totală, fiecare cuplu poate ajunge la rețeta perfectă a modului în care își gestionează finanțele împreună.

AcasăCursuriBugetProfil