scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să-ți gestionezi stresul financiar/

Cum să-ți gestionezi stresul financiar

 

Există o strânsă legătură între sănătatea noastră financiară și cea mintală, demonstrată de studii care ne arată că, pe de-o parte, o stare de confort financiar întreține (până la un anumit punct) o stare pozitivă de spirit, dar și că stresul cauzat de bani are un impact real asupra stării noastre de bine.

Oricare ar fi situația noastră financiară, banii au o puternică încărcătură emoțională pentru noi toți. Vestea bună este că stresul financiar poate fi ținut sub control, gestionându-ne mai bine banii și având grijă de sănătatea noastră emoțională. 

 

Care pot fi cauzele stresului financiar

Cauzele stresului financiar sunt, de obicei, o gestionare deficitară a banilor, acumularea datoriilor, venituri prea mici, care nu pot acoperi necesitățile traiului zilnic, incapacitatea de a face economii și, nu în ultimul rând, comparațiile de ordin material cu cei din jurul nostru.

Evident, stresul financiar este amplificat în situații tensionate sau complicate, manifestate pe alte paliere ale vieții noastre, cum ar fi pierderea locului de muncă, cheltuieli neașteptate, îmbolnăvirea unui membru al familiei, divorț.

 

Cum se manifestă stresul financiar

În planul sănătății mintale, stresul financiar ne poate afecta în foarte multe moduri: insomnie, dezvoltarea unor strategii compensatorii (cum ar fi consumul de alcool, de tutun, de dulciuri sau alte alimente nesănătoase), stări de iritabilitate sau tristețe, relații tensionate cu cei din jur, scăderea nivelului de energie și a stimei de sine, performanțe scăzute la locul de muncă, auto-izolare sau chiar printr-o stare de îngheț (amânarea rezolvării problemelor, sperând că ele vor dispărea de la sine). 

În cazuri extreme, stresul financiar se poate transforma în anxietate financiară, care poate duce la probleme serioase de sănătate: dureri recurente de cap, boli cardiace, tensiune arterială, depresie.

Dar, așa cum spuneam și în introducerea acestui articol, vestea bună este că stresul financiar poate fi combătut prin câteva strategii de gestionare sănătoasă a finanțelor proprii. Cu cât vei avea mai mult control asupra banilor tăi, cu atât te vei simți mai puțin stresat din punct de vedere financiar.

 

Cum să-ți gestionezi (mai bine) banii pentru a combate stresul financiar
 

  1. Stabilește-ți bugetul!

Da, din nou ne întoarcem la buget, dar totul pleacă de aici când vine vorba de bani! Când te simți stresat din cauze financiare, cu siguranță ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să te gândești la bani. S-ar putea să-ți vină greu să te așezi și „să pui pe hârtie“ (poate fi și un document creat pe computer) un buget, dar oricât de dificil ar fi, amintește-ți că merită.

Crearea unui buget este primul și cel mai important demers pe care-l poți face atunci când vine vorba de gestionarea corectă a finanțelor. Un buget îți va permite să urmărești toți banii care intră (veniturile) și care ies (cheltuielile) și te va ajuta să faci un plan care să-ți îmbunătățească situația financiară.

Primul pas este să-ți calculezi venitul net, adică toate veniturile cumulate (în cazul în care câștigi bani din mai multe surse), după plata taxelor. Notează-ți apoi toate cheltuielile, inclusiv: cheltuieli personale (telefon mobil, abonamente, rambursări de împrumuturi, asigurări), cheltuielile casnice (întreținere, facturi la Internet, cablu, electricitate, chirie); cheltuielile cu cumpărăturile alimentare, de transport și îngrijire personală etc..

Un buget sănătos este cel în care veniturile sunt mai mari decât cheltuielile, iar diferența este direcționată către un fond de economii. 

  1. Implementează niște schimbări!

După ce ai terminat de urmărit cheltuielile și veniturile, stabilește-ți niște obiective și alcătuiește un plan de acțiune prin care le poți atinge. Dacă simți că nu-ți poți atinge obiectivele, vezi dacă nu cumva anumite cheltuieli ar putea fi reduse sau eliminate cu totul.

Ajustarea cheltuielilor poate începe cu lucruri mărunte (cum ar fi să ceri operatorului de telefonie mobilă un abonament mai puțin costisitor sau să fii mai atent(ă) la risipa alimentară zilnică) și poate continua cu lucruri mai complexe (cum ar fi să renunți la o mașină mare și costisitoare și să cumperi o mașină mai accesibilă, cu consum de combustibil mai mic și cheltuieli de mentenanță mai reduse).   

Dacă după ce ți-ai schimbat obiceiurile de consum, obiectivele tale sunt în continuare greu de atins, încearcă să găsești modalități de a-ți crește veniturile: fie îți mai iei un job cu jumătate de normă, fie îți iei inima în dinți și ceri angajatorului tău o mărire de salariu, fie aplici pentru un job mai bine plătit în compania unde lucrezi deja sau încerci să-ți cauți un alt loc de muncă. 

 

  1. Gestionează-ți datoriile! 

Pentru unii dintre noi, existența unor datorii poate fi o cauză a stresului financiar sau poate contribui la intensitatea lui. Ca să-ți fie mai ușor cu gestionarea lor, achită-ți ratele la timp, evitând astfel penalizările; încearcă să achiți cu prioritate creditul cu dobânda cea mai mare; fă-ți un plan de rambursare și, dacă este posibil, adună toate creditele într-unul singur. 

Din nou, poate părea contra-intuitiv ca, atunci când ai datorii, să mai faci un împrumut, dar acesta va fi folosit pentru rambursarea împrumuturilor mici, a datoriilor presante sau pentru achitarea facturilor restante. Astfel, datoriile sunt adunate într-un singur credit, ceea ce înseamnă o singură plată lunară. Dacă ai plăți întârziate, acest lucru te poate ajuta foarte mult la reducerea stresului financiar.

 

  1. Economisește!

Gândul că nu există o plasă de siguranță în cazul unui eveniment neprevăzut din viața noastră poate fi o (altă) sursă de stres financiar. Așa că, indiferent de nivelul veniturilor tale, este important să începi să economisești cât mai curând posibil. De fapt, cu cât trec anii, cu atât capitalul tău în caz de nevoie va crește.

De exemplu, poți începe prin a economisi 5% din venit în fiecare lună și treptat, în câteva luni, să ajungi la un procent de 20% din veniturile tale. (Amintește-ți să folosești regula 50/30/20 pentru a distribui cheltuielile, adică 50% din venituri pentru nevoile zilnice, 30% pentru petrecerea timpului liber, relaxare și recompense, și 20% către fondul de economii).

Ideea că ai niște bani puși deoparte, pe care îi poți accesa în cazul în care îți pierzi serviciul, te îmbolnăvești sau ți se strică mașina, poate funcționa ca un antidot la stresul financiar. Practic, orice situație neprevăzută ar apărea în viața ta, știi că ai pe ce să te bazezi pentru plata facturilor și pentru necesitățile zilnice timp de câteva luni.

 

Cum poți gestiona stresul financiar ocupându-te de starea ta de bine 
 

  • Caută sprijin!

Dacă întâmpini dificultăți în a-ți gestiona singur stresul financiar, găsește pe cineva care să te asculte și să te ghideze, fie că este un prieten sau un membru al familiei în care ai încredere, un terapeut sau un consilier financiar. Nu e nicio rușine să ceri ajutor: împărtășindu-ți povestea (și problemele), te poți simți mai puțin singur și (poate) mai motivat să le rezolvi.

  • Educă-te financiar! 

Stăpânirea termenilor financiari și a unor noțiuni de bază în domeniu poate face ca deciziile financiare să pară mai puțin descurajante și, prin urmare, mai puțin stresante. Cursurile gratuite online, cărțile și articolele de educație financiară sunt o opțiune mereu la îndemână. 

  • Arată-ți compasiune!

Fiecare persoană are propriul parcurs financiar, în care pot exista suișuri și coborâșuri, perioade de stres și perioade de relaxare. Este important să reții că oricând este posibil să restabilești situația, chiar și atunci când ți se pare că te îndepărtezi de obiectivele tale financiare sau când simți că ai adoptat obiceiuri financiare nesănătoase.

 

Articol realizat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil