scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să le vorbim copiilor despre bani/

Cum să le vorbim copiilor despre bani

 

Cum să le vorbim copiilor despre bani: de la pușculiță la card

Când vine vorba de discuțiile cu copilul nostru, cel mai potrivit sfat în materie de parenting este să nu evităm niciun subiect, ci să-l abordăm în funcție de vârsta și de nivelul lui de înțelegere. Pe de o parte, orice copil este curios (deci va pune inevitabil întrebări), are imaginație și poate simți dacă ceva este în neregulă cu explicațiile oferite de părinți. Pe de altă parte, dacă nu-i vom oferi informațiile de care are nevoie, copilul va merge să le caute altundeva, adică la locul de joacă, pe Internet sau la televizor – surse asupra cărora părintele are prea puțin control. 

A vorbi despre bani îl ajută pe copilul tău să înțeleagă lumea din jurul lui și, mai ales, să se raporteze corect la ea. Deci, cu cât îi vei vorbi mai repede despre bani, cu atât sunt mai multe șanse ca în viitor să devină un consumator conștient, adică o persoană capabilă să-și controleze bugetul, să nu cedeze dorințelor de moment și să-și mențină o situație financiară sănătoasă.

 

Cum abordăm subiectul banilor în familie?

În multe familii, banii sunt un subiect tabu și, tocmai pentru a nu-l perpetua, este recomandat ca toți membrii familiei să ia parte la discuțiile despre bani.

Mulți părinți pot fi tentați să-i lase pe cei mici în afara acestor discuții, pentru a-i proteja de subiecte dificile, dar aceste discuții n-ar trebui să fie nici prea serioase, nici înspăimântătoare. Tocmai de aceea, abordarea trebuie să fie una pozitivă, cu exemple concrete: de la faptul că un membru al familiei a găsit o monedă pe stradă până la o poveste despre cum cineva a rezistat tentației de a cumpăra un obiect care nu era neapărat o prioritate.

Împărtășirea unor întâmplări pozitive cu subiect financiar are scopul de a normaliza discuția despre bani și buget. Aceste discuții trebuie purtate cu regularitate și trebuie să-i includă pe toți membrii familiei, de la mic la mare. 

Includerea copiilor, indiferent de vârstă, în luarea unor decizii financiare concrete este o altă modalitate de a menține întreaga familie conectată la subiectul banilor. Dacă ești în supermarket, poți să-i oferi copilului tău ocazia să aleagă pâinea pe care o veți cumpăra și apoi să vorbești cu el despre raționamentul lui. De ce a ales-o? A contat felul în care arăta ori prețul? Sau puteți să vă uitați împreună la rafturi pentru a vedea ce produse sunt la reducere înainte de a decide ce veți găti pentru cină.

Poți începe conversația despre bani pornind de la motivul pentru care unele produse costă mai mulți bani. Cere-i copilului să te ajute să compari prețurile și examinați împreună informațiile despre produse. Este, în esență, același produs, dar este oare mai scump pentru că este o marcă anume? Sau sunt alți factori care ar putea justifica un preț mai mare, cum ar fi ingredientele mai sănătoase?

 

„Banii nu cresc în pom“

O frază cu care au crescut mulți dintre adulții zilelor noastre. Dar și un fel de sentință cu care se încheia orice discuție despre bani, când părinții decideau că pretențiile copilului sunt exagerate și cu siguranță mult peste bugetul familiei. Dar dacă „banii nu cresc în pom“ și nici  „nu pică din cer“, atunci de unde vin?

Probabil că orice discuție despre bani ar trebui să înceapă fix de aici. Și anume că banii au o origine concretă și, cel mai important, că ei nu sunt nelimitați. Fără să intri în detalii, poți vorbi despre bani ca despre o recompensă meritată în urma unui efort depus. Concret, asta explică de ce nu este posibil să cumperi totul (în fiecare zi, dar și la ocazii speciale, precum zilele de naștere sau Crăciunul) și de ce oricine este nevoit să facă alegeri.

După ce copilul a înțeles de unde vin banii, poți începe să-i arăți cât valorează și cum sunt gestionați. Iar ca părinte reprezinți un model pe care copilul îl va urma. Prin urmare, este necesar să-i oferi un exemplu bun, într-o situație reală și accesibilă pentru vârsta lui, precum cumpărăturile. Însoțindu-te la supermarket, copilul va vedea că o sumă fixă nu este suficientă pentru a cumpăra totul. Oferă-i câteva monede ca să cumpere ceva care-i place și cu siguranță va ezita: alege un singur produs mai mare sau mai multe mici? Această dilemă este constructivă și utilă pentru învățare!

După teorie și câteva exemple practice, este timpul să-i acorzi copilului tău mai multă autonomie și responsabilitate! Iar asta se traduce prin bani de buzunar. Astfel, se va convinge singur că uneori trebuie luate decizii dificile: să cedeze tentației și să-și cumpere bomboane? Sau să renunțe la bomboane, să pună banii în pușculiță și să-și cumpere un joc peste câteva săptămâni?

Nu ezita să discuți cu el: explică-i că acest tip de decizie este inevitabil la orice vârstă. De exemplu, alegem să mergem mai rar la cofetărie pentru o perioadă, ca să economisim bani și să ne distrăm în vacanța de vară.

La început, este important să abordezi subiectul banilor ca pe un joc, iar mai apoi contextul și exemplele trebuie să evolueze într-un discurs mai matur și mai serios. Încetul cu încetul, îți vei responsabiliza copilul, crescându-i suma de bani de buzunar, până când acesta își găsește reperele și își gestionează corect bugetul de unul singur.

 

Banii nu vin de la bancomat

Dacă am stabilit că banii nu cresc în pom, la fel de important este să stabilim și că ei nu vin nici de la bancomat, așa cum cred mulți copii, mai ales de vârstă preșcolară. Utilizarea telefoanelor mobile și a tehnologiei, în general, este o realitate pentru majoritatea dintre noi. Iar asta înseamnă că și copiii noștri vor fi expuși la bani virtuali, încă de la o vârstă foarte fragedă. 

Dacă banii virtuali fac deja parte din viața ta, nu uita să le arăți copiilor și această parte a gestionării finanțelor:

  • Obține soldul din contul tău curent prin intermediul serviciilor bancare online și arată-i-l.
  • Folosește cardul pentru a face cumpărături de la supermarket, apoi obține un alt sold și arată-i că este mai puțin decât înainte.
  • Repetă activitatea înainte și după cumpărăturile online sau retragerea numerarului 

 

Vorbește-i copilului tău despre valoare și... valori

O altă strategie este împărțirea banilor copilului în trei categorii: cheltuieli, economii și donații. Acest lucru nu numai că-i face pe copii să se gândească la buget și la amânarea recompensei, dar îi învață și să se gândească la locul lor în lume.

Alegerea cauzei pentru care să doneze poate fi prilejul unei conversații valoroase și cu sens în familie. Cu această ocazie, puteți vorbi și despre inegalitatea veniturilor și despre faptul că nu toată lumea are acces la aceeași sumă de bani și la aceleași lucruri pe care banii le pot cumpăra, cum ar fi alimente, jucării, haine sau chiar o casă confortabilă.

O astfel de conversație îi va ajuta pe copii să înțeleagă mai bine ce este cu adevărat important în viață.

 

Ce greșeli să eviți atunci când abordezi subiectul banilor cu copilul tău

Atunci când părinților le lipsește încrederea sau controlul asupra propriei situații financiare, pot fi mai puțin dispuși să vorbească despre bani cu copiii lor. Dar dacă aștepți până când situația ta financiară va fi perfectă ca să-ți înveți copilul despre bani, atunci s-ar putea să-i faci un mare deserviciu. 

Copiii sunt afectați de deciziile financiare ale părinților, indiferent dacă alegi sau nu să-i incluzi în conversație. Dacă ești transparent cu privire la alegerile tale financiare, în loc să-i excluzi cu totul din conversație, îi pregătești mai bine pentru viață, ajutându-i să înțeleagă puterea pe care o pot avea banii și oferindu-le ocazia de a învăța împreună din greșelile tale.

După cum știi, subiectele tabu dăunează oamenilor și cu atât mai mult unor copii, care sunt sensibili și fragili. Prin urmare, nu lăsa copilul fără răspuns pe un subiect atât de important ca banii. În plus, fără să-ți dai seama, copilul tău s-ar putea să deprindă obiceiuri proaste la școală, pentru că nu i-ai insuflat destul de devreme valori financiare bune. 

Pe de altă parte, ai grijă să nu mergi prea repede și prea departe cu educația lui financiară. Există concepte nepotrivite pentru vârste mici, cum ar fi investițiile, creditele, ipoteca. La fel, nu reduce totul la bani: acest lucru poate trezi un sentiment de nesiguranță în copilul tău, care va asocia banii cu riscul sau cu un pericol pentru familie.

Relația copiilor cu banii trebuie să rămână distractivă, ușor de accesat și îndreptată spre latura pozitivă: folosim banii pentru a ne distra, pentru a mânca sănătos, pentru a călători.

Și nu uita: obiceiurile bune nu se întâmplă peste noapte. Când va avea primii săi bani, este foarte posibil ca cel mic să facă achiziții impulsive, pe care le va regreta sau care ulterior îl vor frustra. Lasă-l să greșească, să se adapteze și să se gândească cum să nu le repete! Această fază de „testare și învățare“ este esențială: toți trebuie să experimentăm pe cont propriu pentru a găsi, în cele din urmă, cea mai bună metodă.

Indiferent de vârsta la care decizi să o începi, educația financiară îi va ajuta pe copii să facă față provocărilor de mai târziu, precum stabilirea limitelor, planificarea unui buget și rezistența la cumpărături impulsive.

Articol realizat de Pagina de Psihologie.

 

AcasăCursuriBugetProfil