scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să îți refaci economiile după o perioadă lungă de cheltuieli/

Cum să îți refaci economiile după o perioadă lungă de cheltuieli

Vara e pe sfârșite și... poate că la fel sunt și economiile tale. Poate că vacanțele au necesitat mai multe cheltuieli decât ai planificat. Sau poate că nu înțelegi de ce uneori banii se duc atât de repede. 

economii

Nu îți face griji, suntem aici pentru tine. În continuare, îți vom oferi câteva sfaturi care să te ajute să îți stabilizezi din nou economiile și să îți gestionezi mai eficient bugetul.

Fii blând cu tine însuți

Atitudinea pe care o avem față de obiceiurile noastre financiare este mai importantă decât credem. Mulți dintre noi împărtășim sentimentul de vinovăție după o perioadă îndelungată de cheltuieli. Din fericire, există un prim pas care să te ajute să treci mai departe: iertarea de sine.
Specialiștii în finanțe comportamentale susțin că, odată netratat, sentimentul de vinovăție față de cheltuielile extrabugetare poate duce la un ciclu de cheltuieli excesive. 

Pentru a evita acest lucru, imaginează-ți cum ai reacționa dacă o persoană dragă ți-ar destăinui emoțiile negative cu care se confruntă după o perioadă îndelungată de cheltuieli. Te-ai grăbi să o judeci sau ai încerca să o ajuți să iasă din impas? Dacă răspunsul este cel din urmă, oferă-ți aceeași blândețe. Numai o minte limpede se poate concentra pe schimbarea obiceiurilor financiare.

Găsește rădăcina cheltuielilor

Pentru a restabili un echilibru financiar, este foarte important să fii sincer cu tine însuți în ceea ce privește obiceiurile tale de gestionare și de cheltuire a banilor.

Pentru început, gândește-te la cheltuielile neplanificate din ultima perioadă și stabilește circumstanțele în care au avut loc. De obicei, ele se datorează fie cheltuielilor urgente, care nu pot fi amânate, fie cumpărăturilor compulsive. Prima categorie de cheltuieli neprevăzute poate fi evitată dacă transferi lunar o sumă fixă de bani într-un fond pentru situații de urgență.

Pentru a limita frecvența shoppingului compulsiv, exersează-ți capacitatea de a face diferența între nevoi și dorințe și evaluează sentimentele care declanșează aceste impulsuri.

Stabilește obiective realiste

Atunci când te hotărăști să reiei controlul asupra economiilor personale, poate fi tentant să stabilești obiective idealiste, care nu corespund realității tale financiare.

Un prim pas este prioritizarea viitoarelor cheltuieli și împărțirea lor în trei categorii bine delimitate: cheltuieli critice, nevoi și dorințe. Astfel, vei ști să identifici cheltuielile care pot suporta amânare. Apoi, setează obiective realiste pe termen scurt care, odată îndeplinite, te ajută să vezi un progres rapid și să capeți încredere în abilitățile tale de gestionare a bugetului.

De exemplu, dacă o parte din cheltuielile nenecesare se datorează ieșirilor frecvente în oraș, încearcă să le reduci la jumătate în următoarele luni, până când vei reuși să îți stabilizezi economiile.

Poți continua prin a aplica principiile regulii 20/50/30 punând deoparte 20% din câștigurile lunare în fondul de economii și investiții.

Ține evidența cheltuielilor

Deși este recomandat ca această deprindere să fie respectată pe tot parcursul anului, este și mai important să ne analizăm obiceiurile financiare după o perioadă încărcată de cheltuieli. Din fericire, există suficiente resurse care te pot ajuta să îți administrezi mai bine bugetul.

Aplicațiile și software-urile specializate sunt unele dintre cele mai la îndemână instrumente de monitorizare a modului în care ne gestionăm banii. Dacă preferi metode clasice, îți poți nota cheltuielile într-o agendă, de la facturi până la cafeaua cumpărată zilnic în drum spre muncă. După ce transformi evaluarea cheltuielilor zilnice într-un obicei, vei reuși să faci o mai bună diferențiere între nevoi financiare și dorințe și vei avea o viziune de ansamblu asupra ariilor de îmbunătățire care îți pot maximiza economiile. 

Apelează la un ajutor care să te responsabilizeze 

Poate fi dificil să găsești motivația necesară pentru a îți stabiliza din nou economiile. Dacă această sarcină ți se pare copleșitoare, află că nu trebuie să o duci la capăt de unul singur. Poți apela la persoane de nădejde care să te ajute să treci peste această perioadă de refacere.

Astfel, îi poți cere unui prieten să îți atragă atenția când urmează să faci o cheltuială neplanificată sau când prioritizezi dorințele financiare în locul necesităților. Adăugând intervenția și perspectiva obiectivă a unei alte persoane la eforturile tale de a relua controlul asupra economiilor personale, te asiguri că rămâi fidel obiectivelor stabilite.

În plus, aceasta te va încuraja și motiva să te ții de planul financiar pe care l-ai pus la punct și va sărbători alături de tine micile victorii. 

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să îți refaci economiile și să fii mai echilibrat la cumpărături în viitor. Și nu uita, nu fi atât de dur cu tine! 😊

AcasăCursuriBugetProfil