scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să îți negociezi salariul și beneficiile: strategii pentru o mai bună compensație financiară/

Cum să îți negociezi salariul și beneficiile: strategii pentru o mai bună compensație financiară

Fie că ești nou intrat pe piața forței de muncă sau ai multă experiență, negocierea salariului și a beneficiilor la un nou (sau vechi) job poate fi o provocare intimidantă pentru mulți. Deși pare scary, cu pregătirea adecvată și abordarea corectă poți transforma această conversație într-o oportunitate de a-ți îmbunătăți semnificativ compensația financiară și satisfacția profesională.

Uite câteva strategii utile pentru a negocia în mod eficient:

 

  1. Fă-ți temele

Înainte de a începe negocierile, este crucial să-ți cunoști valoarea pe piața muncii. Folosește resurse precum Glassdoor, PayScale și Linkedin Salaries pentru a cerceta salariile standard din domeniul tău, având în vedere experiența ta, educația, competențele și țara în care te afli.

 

  1. Recunoaște momentul potrivit

Momentul ales pentru a discuta despre salariu și beneficii este critic. Ideal, această conversație ar trebui să aibă loc după ce ți s-a oferit un rol sau în timpul evaluărilor anuale de performanță, când angajatorul tău este mai deschis să discute despre compensații. 

 

  1. Evidențiază contribuțiile și realizările tale

Pregătește o listă de realizări recente, proiecte la care ai contribuit și feedback pozitiv primit de la colegi și superiori. În timpul discuției, subliniază cum contribuțiile tale adaugă valoare companiei și cum competențele pe care le ai justifică o creștere de salariu. 

 

  1. Fii precis în cererile tale

Când negociezi, fii clar și specific în ceea ce privește cifrele și beneficiile pe care le dorești. Oferă un interval de salariu bazat pe cercetările tale (vezi punctul 1), dar fii pregătit să explici de ce te situezi pe partea superioară a acestui interval. De asemenea, nu uita să discuți despre beneficii non-salariale (dacă sunt importante pentru tine) cum ar fi flexibilitatea programului, posibilitățile de muncă de la distanță, bonusurile, contribuțiile la pensie.

 

  1. Practică ascultarea activă

Negocierea este un dialog, nu un monolog. Ascultă cu atenție contraoferta angajatorului și răspunde la preocupările lui cu argumente bine gândite. Fii deschis la compromisuri și găsește soluții care să fie reciproc avantajoase. Trebuie să fie un win-win situation!

 

  1. Pregătește-te pentru reziliență și fii flexibil

Este posibil să întâmpini rețineri din partea angajatorului. În cazul în care întâmpini o opoziție puternică la cererea ta de salariu, ia în considerare negocierea altor forme de compensație, cum ar fi bonusurile de performanță, zile suplimentare de concediu sau oportunități de dezvoltare personală. 

 

  1. Cunoaște momentul de a accepta sau a merge mai departe 

Dă-ți seama când ai ajuns la cea mai bună ofertă posibilă și când este momentul să accepți. Dacă negocierile nu îți satisfac așteptările și nu vezi un teren comun, poate ar fi timpul să iei în considerare alte oportunități și companii care pun mai multă valoare pe competențele și experiența ta.

 

A ști cum să negociezi un salariu și beneficii satisfăcătoare pentru tine este o competență esențială în cariera ta, care necesită pregătire, tact și perseverență. Însă, așa cum am menționat deja, ambele părți trebuie să aibă ceva de câștigat: și tu, dar și angajatorul tău, prin performanțele pe care le aduci în cadrul companiei. Iar dacă nu te simți apreciat la locul de muncă, sunt atâtea companii care și-ar dori skill-urile tale ?

 

AcasăCursuriBugetProfil