scoala de bani - bcr
/Blog/Atunci când facem cumpărături plătim cu ore din viață, nu cu bani/

Atunci când facem cumpărături plătim cu ore din viață, nu cu bani

În ciuda tendinței recente către minimalism, se pare că totuși ne face fericiți să cumpărăm lucruri, chiar dacă ne e greu să recunoaștem asta. Este un beneficiu să recunoaștem influența consumului asupra fericirii noastre, întrucât atunci când suntem dispuși să înțelegem și să lucrăm cu complexitatea comportamentelor noastre financiare este posibil să avem șanse mai mari de a ne îmbunătăți obiceiurile.

Un studiu Unlock Market Research realizat la cererea BCR, anul acesta, ne spune că 71% dintre participanți au cumpărat lucruri de care nu aveau nevoie (doar pentru că erau ieftine), iar 65% au cumpărat impulsiv fără o planificare financiară atentă. În acest context, e important să învățăm cum să reducem numărul achizițiilor impulsive și să punem accent pe planificare și echilibru.

5 pași pe care îi putem urma pentru a face cumpărături conștiente

1. Auditul financiar făcut chiar de tine

Facem un audit al achizițiilor făcute în ultimele luni, de la cele mici, la cele mai importante și analizăm în ce măsură ne-au ajutat, ne mai plac, am mai repeta achiziția, dacă regretăm sau nu că am făcut această alegere, dacă puși în aceeași situație am alege același produs. Astfel, ne putem da seama dacă suntem mai degrabă tentați să cumpărăm impulsiv, ce procent din totalul cheltuielilor noastre sunt impulsive și vedem de aici în colo ce putem face pentru a ne fi puțin mai bine.

2. Ne facem o listă de cumpărături

Fie că vorbim despre lista săptămânală de cumpărături, când mergem la supermarket, fie de lista de cumpărături pentru școala copiilor sau a cadourilor de Crăciun, e important să ne organizăm și să planificăm achizițiile pe care le facem, pentru că astfel suntem mai puțin tentați să cumpărăm impulsiv lucruri de care nu avem neapărată nevoie.

3. Scoatem impulsul din achiziție și ne planificăm acel impuls

E important să ne acordăm permisiunea să cheltuim, însă într-un mod responsabil. Știm că nu îi place creierului nostru să ne interzicem lucruri, așa că cel mai simplu lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că avem un comportament responsabil pe termen lung este să ne stabilim un budget (poate să fie 30, 50, 100 lei, fiecare decide în funcție de buget) de impulsuri. Astfel, nu simțim că ne creăm un disconfort foarte mare și nici nu ne dezechilibrăm bugetul din cauza cheltuielilor impulsive.

4. O limită de buget pe care o dăm pe „dorințe“

Știm cu toții că veniturile sunt limitate, iar dorințele nelimitate. Regula ideală de împărțire a bugetului, 20/50/30, ne spune că 20% din venituri merg spre o formă de economisire sau investiție, 50% către cheltuielile uzuale, iar 30% către dorințe. Este important să nu depășim acel 30% alocat dorințelor pentru că altfel riscăm să producem dezechilibre în buget care să ne afecteze pe termen lung. Dacă te întrebi ce ar trebui să intre la dorințe, aici sunt toate lucrurile care ne bucură, dar nu ne sunt neapărat necesare.

5. Cumpărăm lucruri nu cu bani, ci cu ore din viața noastră

Un lucru care ar putea să ne ajute să cumpănim de două ori înainte de a face o achiziție impulsivă este să ne gândim la faptul că nu plătim lucruri cu bani, ci cu ore din viața noastră. Dacă am un salariu de 4000 de lei și împart suma aceasta la 21 zile lucrătoare, în medie, într-o lună, înseamnă că avem în jur de 190 lei pe zi, pe 8 ore de muncă. Dacă împărțim și 190 lei la 8 ore, înseamnă 23 lei pe oră și astfel aflăm câte ore de muncă ne costă fiecare produs pe care îl cumpărăm.

Pentru alte exerciții practice despre cum să fim mai echilibrați la cumpărături, accesați pe website-ul Școlii de Bani cursul Echilibrat la cumpărături, creat împreună cu dr. Raluca Anton, psihoterapeut.

Articol preluat de pe Pagina de Psihologie, scris de Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani

AcasăCursuriBugetProfil