scoala de bani - bcr
/Blog/De vorbă cu Cristina Bătrîn, profesor la Școala de Bani/

De vorbă cu Cristina Bătrîn, profesor la Școala de Bani

Când vine vorba despre educația financiară, părerile sunt împărțite, în funcție de statut social, vârstă sau interese. Totuși, am vrut să aflăm și părerea profesorilor de educație financiară, mai exact a profesorilor de la Școala de Bani despre cel mai des întâlnite întrebări despre bani, precum și alte curiozități ale participanților la atelierele Școlii de Bani. 

Scoala de bani | De vorbă cu Cristina Bătrîn, profesor la Școala de Bani

Am stat de vorbă cu Cristina-Loredana Bătrin, unul dintre profesorii de #edufin și iată ce am aflat ?: 

Care sunt cele mai întâlnite probleme ale oamenilor în privința banilor?

Cred că cea mai mare problemă pe care am sesizat-o este faptul că oamenii nu sunt 100% prezenți în viața lor financiară. Spun acest lucru în contextul în care am constatat că atunci când propun un exercițiu de analiză a cheltuielilor efectuate în luna anterioară, oamenii tind să raspundă “nici nu știu pe ce am cheltuit toți banii”. Acest lucru ține în mare parte de lipsa unui mindset în privința bugetului pe care, din păcate, nu am avut șansa să îl învățăm la școală.

O altă problemă este legată de alegerea momentului din lună în care oamenii ar trebui să pună bani deoparte. Majoritatea are obiceiul de a cheltui înainte de a economisi. Am auzit foarte multe răspunsuri sincere, oameni care spuneau că economisesc atunci când observă că le mai rămân sume disponibile la sfârșitul lunii. De asemenea, cred că fiecăruia dintre participanți îi lipsea un plan pentru elaborarea bugetului, o regulă după care să își ghideze bugetul lunar. 

Sfatul pe care îl dăm întotdeauna la Școala de Bani se referă la una dintre regulile principale - plătește-te pe tine prima dată, pune bani deoparte sau investește. De asemenea, regula 20-30-50 face minuni. Mai exact, când intră salariul (sau orice alt tip de venit) el trebuie împărțit astfel: 50% din buget este pentru îndeplinirea nevoilor (chirie, rate, întreținere sau alte cheltuieli fixe), 30% pentru satisfacerea dorințelor (ieșiri cu prietenii, vacanțe, cărți), iar 20% pentru economii. Astfel, nu vor mai avea grija faptului că nu au reușit să economisească în fiecare lună.
 

Care sunt cele mai populare motive pentru care oamenilor nu le ajung banii?

Sintetizat, cele mai populare răspunsuri fac referire la faptul că neajunsurile financiare sunt  impactate de costul ridicat al coșului zilnic de cumpărături, cheltuielile cu utilitățile și nu în ultimul rând de costurile generate de educația copiilor.

De aceea, la Școala de Bani punem foarte mult accentul pe câteva trucuri care îi pot ajuta pe oameni să își gestioneze mai bine bugetul familiei. Lista de cumpărături e regulă de căpătâi, la fel și eliminarea serviciilor sau abonamentelor pe care nu le folosesc sau le folosesc cel mai puțin.


Care e cea mai frecventă întrebare la ateliere?

O întrebare care s-a repetat în cadrul atelierelor a fost legată de procentul care ar trebui să fie economisit, raportat la veniturile obținute personal/ de familie. 
Aici discuția este complexă. Pe lângă regula 20-30-50 pe care membrii familiei o pot aplica individual pe venitul fiecăruia, economiile se raportează foarte mult și la obiectivele familiei. O asigurare pe viață, un cont de economii pentru studiile copiilor sau bugetul pentru vacanțe pot fi câteva exemple în funcție de care se poate stabili și un procent al economiilor. Nu există o formulă magică, însă la Școala de Bani îi sfătuim pe oameni să ajusteze economiile situației lor particulare, dar mai ales să se asigure că au un cont de rezervă pentru situații neprevăzute.

Ce sfat financiar îi surprinde cel mai mult pe oameni (de care nu auziseră până când au ajuns la atelier)?

Regula de 24 de ore a stârnit de foarte multe ori surprindere și zâmbete pe fețele oamenilor - nu cumperi din impuls, aștepți 24 de ore înainte de o investiție costisitoare. Cu toții au recunoscut că este un sfat bun, dar că, într-adevăr, nu s-au gândit niciodată să facă acest lucru înainte de a cumpăra ceva. O bună parte dintre participanții de la atelierele de Educație Financiară au fost surprinși de faptul că este nevoie doar de o bună conduită și pragmatism în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare pentru a dobândi independența financiară și un echilibru între venituri și cheltuieli.

Care a fost cel mai frumos feedback primit în cadrul atelierelor?

“Cu ajutorul vostru am făcut un prim pas spre o viața mai bună” 

Acesta a fost un feedback sincer și care m-a impresionat, de la un participant care a conștientizat că trebuie să facă ceva pentru el, să înceapă exact din acel moment să ia o primă decizie legată de viața lui financiară.

AcasăCursuriBugetProfil