scoala de bani - bcr
/Blog/Dezvoltă o relație sănătoasă cu banii/

Dezvoltă o relație sănătoasă cu banii

Banii pot fi deopotrivă o sursă de bucurie sau de stres. Știm asta mai toți și mai știm că este foarte important modul în care ne raportăm la aceștia. De felul în care ne formăm relația cu banii pot depinde foarte multe lucruri ce țin de viața noastră, așa că, ideal este ca relația să fie una bună și, mai ales, sănătoasă. 

Așa că de ce nu am aplica principiile mindfulness-ului și domeniului financiar? În același fel în care utilizarea lor în viața de zi cu zi presupune o abordare conștientă și prezentă, în care căutăm să atingem o zonă de calm și echilibru interior, tot așa trebuie să învățăm să ne comportăm când vine vorba de bani. 

O vorbă spune că „banii n-aduc fericirea” și este adevărată, dar doar într-o anumită măsură. Cu toate că banii nu sunt sinonimul fericirii, în mod sigur reprezintă un mijloc prin care ne putem îndeplini anumite nevoi și dorințe. Fie că vorbim despre lucrurile de bază ce ne permit să trăim liniștiți, fie că vorbim despre plăceri mai mari sau mai mici pe care ni le facem, banii contribuie la resimțirea fericirii de moment sau chiar de durată.

Pe de altă parte, pentru mulți, banii reprezintă o sursă de temeri și anxietate. În unele cazuri aceștia nu sunt suficienți, în altele nu sunt corect gestionați, iar în altele, pur și simplu, sunt priviți prin prisma unor prejudecăți adânc înrădăcinate, având valențe ce generează o relație guvernată de tensiune și stres. Însă nu este niciodată prea târziu să schimbăm și să îmbunătățim lucrurile. 

Există multe conexiuni între felul în care ne simțim și bani. Iată în continuare 3 exemple interesante în acest sens:

 

1. Shoppingul emoțional

Probabil ți s-a întâmplat și ție să fii supărat sau stresat și să cauți o soluție rapidă prin care să te simți mai bine și să uiți de griji. Așa ai ajuns să cumperi lucruri de care nu ai nevoie și să arunci banii pe fereastră. Dovada este că a doua zi sau imediat ce ai depășit momentul ai regretat decizia luată. Cel mai bine în astfel de moment de impulsivitate este să îți dai o pauză, să te concentrezi asupra altor lucruri care te relaxează și să eviți gratificarea imediată prin cumpărături, ce este un obicei nociv și doar aparent benefic.  

 

2. Siguranța psihologică

Cu toții avem nevoie să ne simțim în siguranță pentru a duce o viață liniștită și fericită. Iar lipsa banilor este în mod clar un factor ce generează foarte mult stres. Așa că este foarte indicat să ai pus deoparte un fond de rezervă, pe care să știi că îl poți accesa în cazul unor evenimente neașteptate. Acest lucru te va ajuta să tai de pe listă o grijă foarte importantă și să te poți concentra pe alte lucruri. Iar cea mai bună metodă pentru a ajunge la o astfel de siguranță este punând deoparte de câte ori ai posibilitatea să faci asta, indiferent cât de mică este suma. 

 

3. Generozitatea și banii

Perspectiva generală atunci când vorbim despre generozitate este că implică donarea de bani și astfel, o pierdere din punct de vedere financiar. Privind însă lucrurile mai atent și pornind de la relatărilor multor oameni generoși, știm sigur că atunci când dăruiești, de fapt câștigi în mai mare măsură. Asta pentru că vezi efectele pozitive la nivel emoțional și psihologic, nu prin prisma unor venituri sau cheltuieli. Atunci când banii nu sunt scopul tău în viață, apreciezi în mai mare măsură împlinirea ce vine din posibilitatea de a-i ajuta pe alții și a aduce bucurie. 

Rolul mindfulness-ului financiar este să ne permită să accesăm o nouă viziune și să ne ofere recomandări practice și concrete, ce pot îmbunătăți și armoniza modul în care ne raportăm la viața noastră financiară. Pentru asta este însă nevoie, în primul rând, să ne conștientizăm propriile comportamente și să fim deschiși la schimbare și învățare. Doar așa putem cultiva o viață financiară echilibrată și ne putem bucura de bani și de ce ne aduc aceștia.

AcasăCursuriBugetProfil