scoala de bani - bcr
/Blog/Despre dragoste și bani în cuplu: Cum pot funcționa împreună?/

Despre dragoste și bani în cuplu: Cum pot funcționa împreună?

A vorbi despre bani cu partenerul de cuplu pare cumva să contrazică logica iubirii, care – știm prea bine – nu funcționează după aceleași reguli ca logica comercială. Imaginează-ți cum ar fi să-i spui partenerului tău: „Ăsta e al meu, l-am plătit din salariul meu“ sau „În caz de despărțire, împărțim asta pe din două, pentru că am contribuit în mod egal“. 

Un astfel de discurs ar sugera că partenerii pornesc de la premisa că relația s-ar putea termina, situație care i-ar pune, evident, în poziții adverse. Iar asta vine în contradicție chiar cu ideea de iubire, care se bazează, printre altele, pe ficțiunea duratei, pe ideea că ne vom iubi „până când moartea ne va despărți“.

Prin urmare, o relație de cuplu vine la pachet și cu promisiunea implicită a mobilizării tuturor resurselor și energiilor, în ideea construirii unui bine mai mare și mai important decât binele personal al fiecăruia dintre parteneri: binele comun. În teorie sună destul de bine; în practică, însă, contribuția celor doi parteneri poate fi destul de inegală, generând frustrări, mai ales în plan financiar. 

 

Banii: un subiect care n-ar trebui evitat într-o relație de cuplu 

În cele mai multe cupluri, banii sunt un subiect tabu. Pe de-o parte, pentru că așa am fost învățați în familie (că nu este politicos să vorbești despre bani), iar pe de altă parte pentru că mulți parteneri se tem să pară prea calculați și pragmatici în ochii celuilalt (ca să nu spunem de-a dreptul meschini), dacă și-ar expune interesele materiale. Asta în timp ce, în dragoste, se presupune că ar trebui să dăm prioritate intereselor celuilalt și relației de cuplu, care stă sub semnul altruismului, sacrificiului de sine, dezinteresului.

Pentru că un alt mit cu care am fost crescuți este că, atunci când iubești, nu contabilizezi. Cu toate acestea, gestionarea sănătoasă a banilor în cuplu poate ajuta la evitarea multor conflicte. Asta în condițiile în care disputele în cuplu cauzate de bani sunt un predictor aproape sigur al despărțirii sau al divorțului. Dar când nu vorbești despre finanțe și nu cunoști veniturile din gospodăria ta, este doar o problemă de timp până când va izbucni o ceartă de la bani.

Și totuși, atunci când ne gândim să abordăm acest subiect în cuplu, pare că suntem puși în fața unei alegeri dificile: fie vorbim despre bani (cu riscul de a isca și de a alimenta potențiale conflicte), fie evităm să abordăm subiectul, cu riscul de a lăsa lucrurile să se deterioreze, dând naștere frustrării și resentimentelor (din partea unuia sau a ambilor parteneri).

Dar depășirea acestui tabu – din jurul discuțiilor despre bani – este, așa cum am arătat, esențială într-o relație de cuplu. Mai ales că, oricât de mult am îmbrățișa ideea romantică conform căreia „dragostea poate învinge orice obstacol“, realitatea ne trage de mânecă, amintindu-ne că „dragostea nu ține și de foame“. Și tot realitatea ne demonstrează, de multe ori, că, oricât de mult ne-am iubi, asta nu înseamnă neapărat că împărtășim și aceeași viziune asupra gestionării banilor. 

Prin urmare, vă încurajăm să discutați despre bani încă de la începutul relației, cu deschidere și onestitate, adresându-vă întrebările corecte: 

  • Ce scopuri urmăriți în viață? În ce măsură coincid?
  • Care sunt prioritățile voastre pe termen mediu și lung?
  • Împărtășiți aceleași opinii în termeni de gestionare a banilor?
  • Ce fel de obiceiuri de consum aveți? Dar de economisire?

Nu este obligatoriu ca răspunsurile voastre să coincidă pentru a vă putea bucura de o relație echilibrată, însă este important să cunoașteți poziția celuilalt și să fiți dispuși să faceți compromisuri pe anumite paliere.

 

Bugetul într-o relație de cuplu

Adresarea acestor întrebări despre relația și banii voștri poate părea un demers riscant, dar, odată clarificate aceste aspecte, veți putea evita eventualele conflicte pe plan financiar. Ca să nu mai vorbim că este un exercițiu foarte bun pentru a vă cunoaște mai bine!

În plus, acest exercițiu vă va ajuta să stabiliți un buget pentru traiul în comun, să vă faceți o idee asupra cheltuielilor (fixe, curente sau ocazionale) și să cântăriți dacă situația voastră financiară corespunde așteptărilor și planurilor voastre.

Este, de asemenea, o oportunitate de a face un bilanț, de a implementa anumite compromisuri și chiar de a economisi bani! Iar asta o să vă ajute să planificați mai bine proiectele importante pentru voi! Exercițiul de mai sus poate fi repetat pentru fiecare decizie importantă sau schimbare de situație din viața voastră de cuplu: cumpărarea unei proprietăți, nașterea unui copil, pierderea/schimbarea locului de muncă, schimbarea locuinței. Pasul următor este să explorați diferite modele de gestionare a banilor în cuplu și să vedeți care vi se potrivește. 

 

  • Jumate-jumate

Este modelul în care cheltuielile zilnice, ieșirile romantice, excursiile sunt plătite în mod egal de către cei doi parteneri. Dacă unul dintre parteneri achită integral o factură, un bun, un serviciu, celălalt îi rambursează banii. Acest model funcționează mai ales la începutul unei relații sau dacă cei doi au venituri aproximativ egale.  

Avantaje: acest model îi scutește de bătăi de cap pe ambii parteneri, pentru că lucrurile sunt foarte clare. În plus, poate fi și flexibil: dacă unul dintre parteneri nu are bani la un moment dat, celălalt compensează, știind că își va recupera banii până la o dată stabilită de comun acord de cei doi. 

Dezavantaje: modelul este dificil de pus în aplicare în cazul cuplurilor în care există copii, în care unul dintre părinți (de obicei, mama) renunță la serviciu și se dedică creșterii copiilor. Sau în cazul în care există o discrepanță evidentă între veniturile celor parteneri. 

 

  • Contribuție în funcție de venituri

Utilizată în multe cupluri, aceasta este o metodă excelentă dacă este aplicată corect. Acest mod de funcționare este cel mai echitabil, deoarece acomodează diferențele de venituri ale celor doi parteneri, fără a crea prea multe inegalități. Persoana care câștigă mai puțin nu-și va vedea toate veniturile înghițite în detrimentul economiilor, ci se va putea bucura de un stil de viață care să corespundă celui al partenerului său.

Avantaje: Este un model care ține cont de veniturile celor doi parteneri, fiind aplicabil mai ales în cuplurile cu copii. 

Dezavantaje: Pe fondul altor probleme în cuplu, acest model poate genera frustrare partenerului care câștigă, dar și contribuie mai mult la bugetul comun. 

 

  • Totul la comun

Pentru ca acest tip de buget să funcționeze fără probleme, este esențial ca ambii parteneri să împărtășească aceeași percepție asupra banilor și să aibă aceleași priorități. Pentru că toate veniturile și cheltuielile gospodăriei sunt puse la comun, acest model lasă puțin loc cheltuielilor personale, ceea ce uneori poate fi frustrant. 

Avantaje: Cuplul se comportă ca o echipă, împărtășind aceeași viziune asupra stilului de viață și investițiilor. 

Dezavantaje: În absența unui document legal, care să reglementeze contribuțiile, drepturile și responsabilitățile partenerilor, este un model riscant în cazul unei despărțiri, cel mai adesea dezavantajos pentru partenerul care a contribuit mai mult la bugetul comun, dar poate fi riscant și pentru partenerul mai vulnerabil, în cazul unui deces, al unei îmbolnăviri sau pentru oricare dintre cei doi dacă unul dintre parteneri se hotărăște, pur și simplu, să golească contul și să dispară. 

 

În loc de concluzie

În majoritatea cuplurilor, banii sunt un aspect sensibil, care poate da naștere conflictelor dacă nu este abordat cu transparență și maturitate. De aceea, vă încurajăm să-l abordați – poate nu chiar la prima întâlnire – dar cu cât mai curând, cu atât mai bine. 

Și chiar dacă se discută prea puțin despre asta, abuzul domestic nu înseamnă doar violență fizică sau verbală, ci poate însemna și întreținerea și perpetuarea unui abuz sau dependențe economice. De aceea, educația relațională trebuie completată și de educație financiară.  


Articol redactat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil