scoala de bani - bcr
/Blog/Educația financiară și iubirea/

Educația financiară și iubirea

Luna aceasta sărbătorim dragostea, fie pe model internațional, fie pe model românesc, așa că am vrea să vorbim un pic despre asta, pornind însă de la tema noastră preferată: educația financiară.

Ce are de-a face educația financiară cu dragostea, te-ai putea întreba? Mai multe decât crezi! Iată doar trei aspecte importante pe care le influențează felul în care relaționezi cu banii. 


Banii și relațiile cu familia și prietenii

Știm cu toții că banii influențează relațiile pe care le ai cu oamenii apropiați din viața ta. Fie că vorbim despre viața de cuplu, de familie sau chiar relațiile cu prietenii, cu cât ești mai educat financiar și te ghidezi după principii sănătoase când vine vorba de bani, cu atât vei avea mai puține șanse să ajungi în situații neplăcute cu apropiații tăi pornind de la acest considerent.

Există multe tipuri de neînțelegeri și conflicte care pot apărea din cauza banilor. Că vorbim despre împărțirea bugetului în cuplu, despre alocarea pentru cheltuieli în familie, de împrumuturile între prieteni, atunci când iei decizii neinspirate sau neavizate financiar, poți face mai mult rău decât bine. Așa că este important să ai o abordare inteligentă când vine vorba de finanțe pentru a cultiva și bunele relații cu cei dragi și a menține iubirea, mai degrabă decât animozitățile. 

 

Banii și relația cu tine

Faptul că dedici timp și aloci resurse educației tale financiare este în primul rând o dovadă a dragostei pe care ți-o arăți ție. Știm că banii nu aduc fericirea, însă mai știm și că aceștia pot contribui la ea sau o pot facilita. Atunci când iei decizii financiare inteligente, acestea se răsfrâng asupra multor aspecte ce îți determină starea de bine.

Când aloci bani unor lucruri care au un efect pozitiv asupra ta, e o dovadă a grijii pe care ți-o porți.  Atunci când nu gestionezi corect finanțele, riști să ai parte de probleme și supărări, precum și de un stres ce te poate afecta atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Așadar, ai grijă de relația ta cu banii și o să-ți fie cu siguranță mai bine.  

 

Banii și relația cu oamenii din jur

Oamenii sunt ființe sociale și astfel, felul în care ne comportăm și ne simțim influențează și este la rândul lui influențat de cei din jur. Iar unul dintre lucrurile ce oferă satisfacții foarte mari și de care oamenii de multe ori nu au habar este generozitatea. Îți poți arăta iubirea pentru ceilalți ajutându-i, prin donații financiare și nu numai. Cei care nu și-au format acest obicei nu văd de multe ori că generozitatea are un efect dublu. Pe deoparte îi bucuri pe ceilalți, pe de alta te bucuri pe tine.

Practic, generozitate nu înseamnă doar să oferi, ci și să primești. Iar satisfacția pe care o simți când faci pe cineva fericit este cu mult mai valoroasă decât suma de bani la care renunți pentru a face asta.

Include așadar un loc și pentru donații, alături de venituri, cheltuieli, economii și investiții, atunci când vine vorba de finanțele tale, iar dacă vrei să faci o faptă bună foarte ușor alege una din cauzele de pe Bursa Binelui

AcasăCursuriBugetProfil