scoala de bani - bcr
/Blog/4 idei ca să eviți cheltuielile pe fond emoțional/

4 idei ca să eviți cheltuielile pe fond emoțional

Cheltuielile pe fond emoțional: ce sunt și cum să le eviți

Cu siguranță și tu te-ai confruntat cu o astfel de situație: tocmai ai avut o zi proastă, te-ai certat cu șeful sau cu partenerul tău, un contract pe care-l credeai ca și semnat s-a anulat din motive de recesiune, casa visurilor tale s-a vândut înainte ca tu să poți obține creditul de la bancă. Așa că ești cu moralul la pământ și singurul remediu care-ți vine în minte este... o sesiune de cumpărături.  

 

Când emoțiile controlează portofelul

Prin urmare, înainte de a ajunge acasă, te abați un pic din drum pe la mall și, atunci când treci pe lângă o pereche de pantofi eleganți, simți că pansamentul perfect pentru starea ta de spirit este chiar acolo, la picioarele tale. La propriu. Până la urmă, dacă totul merge așa de prost, poate că meriți și tu o recompensă. Da, e adevărat că atunci când ai scos cardul din portofel ai simțit un soi de vină... Dar, hei, chiar erau la reduceri! 

Însă nu doar emoțiile negative te pot face să vrei să cheltuiești. Poate ai obținut avansarea mult visată, poate a ieșit un proiect la care ai muncit mult și în care ai investit efort, poate tocmai ai absolvit un curs dificil sau ai dat și ultimul examen dintr-o sesiune teribil de grea... Și cum altfel ai putea să sărbătorești decât răsfățându-te un pic și „spărgând niște bani“?!

Dacă vreunul dintre scenariile de mai sus îți pare cunoscut, să știi că s-ar putea să fii prins(ă) în vâltoarea fenomenului de shopping impulsiv sau cheltuieli pe fond emoțional.    

Cheltuielile pe fond emoțional reprezintă o manifestare a legăturii dintre emoții și consum, fiind o practică ce constă în a cheltui (mai) mult și (mai) impulsiv, atunci când ești într-o stare emoțională intensă, fie de fericire, de exuberanță, datorită unei reușite, fie de vulnerabilitate sau disconfort  –  tristețe, furie, frustrare, fenomen care, potrivit psihologilor, a fost amplificat de experiența izolării și de anii pandemiei, când au crescut mult achizițiile online. 

Pe scurt, acest tip de cheltuieli sunt neplanificate și sunt declanșate de o emoție puternică.

 

Raportul nostru cu banii este unul fundamental emoțional

Cu toții am trăit această situație în care chiar și o banală achiziție ne-a oferit o stare efemeră de mulțumire, datorată eliberării de dopamină în organism, dar suficientă pentru a ne face să ne simțim mai bine. Oamenii de știință au dovedit că acest act de achiziție pe fond emoțional ar putea avea și conotații pozitive, prin faptul că ne întărește sentimentul de control asupra mediului, atunci când simțim că pierdem controlul pe alte paliere ale vieții noastre. 

Dar dincolo de aceste reacții care țin de momentul prezent, modul în care percepem banii este legat de obiceiurile moștenite din familie, de amintirea modului în care părinții noștri se raportau la bani și de experiențele personale. Prin urmare, raportul nostru cu banii este complicat și încărcat emoțional, influențat suplimentar de mediul în care trăim, de consumul de mass-media, de anturaj, de modul în care ne petrecem timpul, de meseria pe care o avem – toate acestea au o influență importantă asupra obiceiurilor noastre financiare. 

Oricare ar fi contextul vieții tale și background-ul tău, cheltuielile pe fond emoțional îți pot afecta starea de bine la nivel financiar. Iată câteva semne, care ar trebui să te pună pe gânduri:

  • După ce cheltuiești bani, te confrunți cu un sentiment de vinovăție și cu regrete. 
  • Te îndatorezi suplimentar sau nu reușești să-ți achiți datoriile curente.
  • Atunci când te simți copleșit din diverse motive, cumpărăturile de orice fel te fac să te simți mai bine și-ți îmbunătățesc starea de spirit pe termen scurt.

 

Cum să pui capăt cheltuielilor pe fond emoțional

 

  1. Stabilește-ți un buget și ține-te de el!

Un buget este un plan de gestionare a banilor (venituri și cheltuieli). Avantajul evident al unui buget este că-ți conferă stabilitate și predictibilitate, asigurându-te că-ți poți acoperi obligațiile financiare. Scopul stabilirii unui buget este să-ți limitezi cheltuielile și să nu te întinzi mai mult decât câștigi. Dacă ți-e greu să respecți bugetul, fie îți reevaluezi cheltuielile, fie găsești mijloace pentru a-ți spori veniturile. Pentru a-ți stabili un buget, e nevoie să ții o evidență strictă a banilor cheltuiți, să anticipezi cheltuielile și să te gândești de două ori înainte de a face investiții serioase sau achiziții care te pot destabiliza.

 

  1. Găsește noi metode de auto-reglare emoțională!

După cum am arătat mai sus, multe tipuri de emoții pot declanșa impulsul de a cheltui. 

Există studii care arată că oamenii sunt dispuși să plătească cu până la 30% mai mult pe un produs atunci când sunt triști. Iar aici este foarte important să-ți analizezi relația pe care o ai cu banii și, mai ales, să identifici care sunt momentele sau stările în care decizi că te-ai simți mai bine dacă ai cheltui niște bani. Iar atunci când îți dai seama că te confrunți cu o situație care te-ar aduce din nou în mall sau în fața computerului cu cardul în mână, distrage-ți atenția cu exerciții fizice, reorganizarea garderobei, curățenie în casă, exerciții de mindfulness, o plimbare, un film bun (dar nu la cinematograful din mall!). 

 

  1. Îndepărtează tentația!

Elimină orice element care ți-ar putea activa obiceiul de a cheltui pe fond emoțional: dezabonează-te de la sms-uri și e-mail-uri care-ți trimit informații despre campanii de reduceri, renunță la aplicațiile de shopping instalate pe telefon, nu mai urmări pe social media conturile magazinelor unde știi că-ți lași mai mult de jumătate din salariu, păstrează produsele în coș atunci când faci cumpărături online măcar 24 de ore și decide mâine dacă îți sunt cu adevărat necesare sau au fost doar o toană de moment. Nu în ultimul rând, dacă știi că vei ajunge într-un centru comercial, pleacă întotdeauna de acasă cu o listă de cumpărături și nu te abate de la ea!  

 

  1. Răsfață-te în limite rezonabile!

Nimeni nu spune că nu trebuie să-ți faci o plăcere din când în când. Uneori, e bine să cheltuiești bani doar pentru tine, fără să te simți vinovat(ă). Așa că, atunci când îți stabilești bugetul lunar, alocă o sumă pentru distracții, plăceri sau cheltuieli neesențiale. Aceia vor fi banii tăi „de buzunar“. Important e să nu depășești suma! Iar dacă ai parte de un bonus neașteptat la serviciu sau de un cadou în bani, alocă-ți și ție o parte din ei, pe care-i poți depune într-un cont separat. Aceia (și doar aceia!) vor fi banii tăi pentru răsfăț!  

 

În loc de concluzie

Ca în toate aspectele vieții noastre, totul ține, până la urmă, de echilibru: dacă ai o zi proastă și simți că o sesiune de cumpărături o să-ți ridice moralul, nu-ți reprima cu totul această pornire, pentru că ea în sine nu reprezintă un pericol. Însă obiceiul de a-ți muta atenția de la suferință făcând achiziții compulsive îți poate afecta sănătatea mintală. Iar acest tip de reacție poate deveni, într-adevăr, o dependență, în care cheltuielile sunt sinonime cu recompensa și ajung să fie singura modalitate prin care-ți reglezi emoțiile. Pentru că, odată ce efectul de recompensă se estompează și dispare, suferința își va face din nou simțită prezența, de cele mai multe ori dublată de sentimentul de vinovăție.

Asta ca să nu mai vorbim de celelalte efecte nocive, cum ar fi deteriorarea relațiilor cu cei dragi sau afectarea stabilității financiare. Cu alte cuvinte, cheltuielile pe fond emoțional, lăsate necontrolate, te pot atrage într-un cerc vicios extrem de periculos, care se va propaga dincolo de contextul financiar al vieții tale. Așa că ține emoțiile departe de portofel!

 

Articol redactat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil