scoala de bani - bcr
/Blog/Importanța educației financiare/

Importanța educației financiare

Cum te ajută educația financiară făcută la școală și în familie să ajungi un adult echilibrat și autonom

Nu poți deveni independent financiar fără educație financiară. Așa cum este important să înțelegem cum funcționează organismul nostru și care sunt condițiile necesare pentru a ne bucura de o stare de bine la nivel fizic, este la fel de important să înțelegem și mecanismele care ne asigură sănătatea financiară.

Și, ca în orice aspect al vieții noastre, totul pornește de la cunoaștere și informație. Din păcate, statisticile arată că suntem corigenți la educație financiară, pentru că aceasta a lipsit nu doar din programa școlară, ci și din multe familii, banii fiind considerați încă un subiect tabu în societatea noastră.

Cifrele reflectă această realitate: nivelul nostru de educație financiară ne clasează pe ultimul loc în Europa, doar 8% dintre români fiind alfabetizați financiar, iar peste 50% dintre noi având dificultăți financiare în viața de zi cu zi. 

Oricât de descurajante ar părea aceste cifre, există și o veste bună: nu e niciodată prea târziu să te pui pe învățat! Există articole, cărți și cursuri online care îți pot furniza instrumentele necesare pentru a fi un adult echilibrat din punct de vedere financiar și care, în plus, îți pot arăta cum să abordezi problema banilor în calitate de părinte. 

Mai mult, cunoștințele financiare îți permit să-ți începi viața profesională de la o bază bună. Prin urmare, educația financiară este importantă la toate vârstele, dar mai ales pentru copii și tineri. Iar primul pas în această direcție este să înțelegi:

 

Ce este educația financiară?

Educația financiară reprezintă un set de cunoștințe și abilități care-ți permit să-ți gestionezi mai bine banii și să participi la viața economică.

Consiliul OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a definit educația financiară ca fiind o „combinație de conștientizare financiară, cunoștințe, abilități, atitudini și comportamente, necesare pentru a lua decizii financiare bune și, în cele din urmă, pentru a atinge bunăstarea financiară individuală“.

Dobândirea alfabetizării financiare îți permite să-ți îmbunătățești și să-ți menții bunăstarea financiară, oferindu-ți o bază solidă pentru:

  • A fi mai atent la riscuri și oportunități financiare, înțelegând produsele financiare și profitând de ele;
  • A face alegeri financiare, în deplină cunoștință de cauză;
  • A ști unde să găsești asistență financiară;
  • A avea inițiative eficiente pentru situația ta financiară;
  • A înțelege contextul financiar al unei anumite perioade;
  • A lua decizii financiare corecte, în funcție de propriul context și de propriile obiective de viață;
  • A-ți gestiona și planifica mai bine bugetul

Așa cum spuneam, educația financiară este benefică la orice vârstă, fie că e vorba de copii, de tineri aflați la început de drum sau de adulți cu responsabilități. Pentru că pe an ce trece, domeniul financiar devine din ce în ce mai complex, iar digitalizarea ne încurajează să fim din ce în ce mai autonomi când vine vorba de finanțele noastre.

 

Cu ce începem educația financiară?

Întrucât cei mai mulți dintre noi sunt de acord că educația financiară este importantă, dar nu știu neapărat cu ce să înceapă, iată o scurtă listă de concepte în legătură cu care te încurajăm să te documentezi:

Preț și valoare: de la o vârstă fragedă, este important să-ți familiarizezi copilul cu valoarea banilor. Un obiect poate avea un preț mic, dar o valoare emoțională importantă. Sau poate avea un preț mare, dar fără o acoperire reală și, prin urmare, poate fi o investiție riscantă. Ca adult, recunoașterea valorii unui obiect sau a unui serviciu te va ghida să alegi și să consumi diferit.

Mijloace de plată: în timp ce numerarul pierde teren, apar alte mijloace de plată, aparent mai sofisticate, pe care este bine să le cunoști pentru a-ți asigura tranzacțiile împotriva tentativelor de fraudă bancară.

Venituri și cheltuieli: pentru a-ți stabili un buget, este important să înțelegi care sunt sursele tale de venit și, mai ales, pe ce se duc banii. Identificarea cheltuielilor și a resurselor, înțelegerea modului în care sunt calculate taxele, cunoașterea instrumentelor de monitorizare a bugetului sunt elemente esențiale ale educației financiare. 

Economii: acestea joacă un rol important în proiectarea oricărui buget, reprezentând o plasă de salvare în cazul unui eveniment neprevăzut (accident, îmbolnăvire, pierderea locului de muncă), pentru punerea în practică a unui proiect (renovarea casei sau demararea unei afaceri pe cont propriu) ori ca rezervă pentru pensie. Cunoștințele financiare te vor ghida să alegi soluția cea mai potrivită pentru tine, în concordanță cu obiectivele tale.

 

Educația financiară începe în familie

Pe măsură ce-ți clarifici aceste concepte, este important să-ți familiarizezi și copilul cu noțiuni elementare de educație financiară. Părinții și, în general, adulții au un rol fundamental în educația financiară a copiilor, încă de la o vârstă foarte fragedă. Nu e nevoie să-i ții copilului tău discursuri ample despre importanța banilor, ci să-i creezi reflexe bune când vine vorba de gestionarea lor. Pe scurt, fii practic și concret și implementează aceste lecții de educație financiară, în funcție de nivelul și vârsta copilului:

  • Un început bun este să-i dai copilului tău o pușculiță, pentru a-l încuraja să economisească și pentru a-i explica de ce este bine să economisească și să nu cheltuie banii din prima zi pe dulciuri;
  • Explică-i diferența dintre nevoie și dorință. De exemplu, avem nevoie de bani ca să ne cumpărăm haine, care să ne apere de soare sau de frig, dar ne dorim să fim îmbrăcați cu un tricou imprimat cu un anume personaj din desene animate. Vom prioritiza întotdeauna nevoile;
  • Familiarizează-l pe cel mic cu banii (monede, bancnote), cu cardurile, cu valoarea banilor: faptul că are mai multe bancnote sau monede nu înseamnă că are și mai mulți bani.
  • Oferă-i copilului tău bani de buzunar, ceea ce-i va permite să se familiarizeze cu ideea de buget. Principalul beneficiu al acordării unei alocații este că-l va ajuta să câștige experiență în a face și a-și gestiona banii, iar în viitor, asta îl va încuraja să-și dorească independența financiară, mai degrabă decât să se bazeze pe părinți pentru bani. 
  • Pe lângă suma stabilită săptămânal sau lunar, dă-i ocazia să câștige mai mult, îndeplinind niște sarcini suplimentare (cum ar fi să te ajute la pregătirea cinei), ca să-i cultivi și motivația.
  • Introdu treptat lecții de bugetare, economii, controlul impulsurilor și întârzierea recompensei (bineînțeles, în funcție de vârsta și de nivelul copilului). O modalitate de a face acest lucru este să începi prin a crea un cont de economii căruia să-i atașezi un card. Astfel, îi poți da copilului o parte din alocație în numerar (pentru cheltuieli) și restul sumei o depui pe card, pentru economii.

 

În loc de concluzie

Indiferent de vârsta la care se începe, educația financiară este un demers benefic nu doar pentru bunăstarea fiecărui individ în parte, ci și pentru societate, în ansamblul său. Având informațiile și instrumentele potrivite, oamenii își pot optimiza gestionarea banilor și, mai mult, pot anticipa financiar situații neprevăzute.

Nu în ultimul rând, economia în ansamblu va funcționa mai bine dacă este încurajat un comportament financiar responsabil la nivel individual.

Cu alte cuvinte, educația financiară este o necesitate pentru noi toți, pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză, pentru a evita niveluri inutile de îndatorare, pentru a ne ajuta membrii familiei în situații dificile și pentru a ne putea bucura de venituri decente la pensie.

 

Articol redactat de Pagina de Psihologie

AcasăCursuriBugetProfil