scoala de bani - bcr
/Blog/Infidelitatea financiară: o formă frecventă de trădare în cuplu/

Infidelitatea financiară: o formă frecventă de trădare în cuplu

„Era la o super reducere!”, „Nu a fost scumpă!”, „O aveam de mult timp în dulap!”, „A fost cadou de la o prietenă!” sunt doar câteva dintre replicile uzuale pe care le auzim la un moment dat - fie în copilărie (în discuțiile dintre părinți), fie în relația noastră de cuplu.

Adesea, aceste minciuni par nevinovate, iar cel care le practică nu-și dă seama că pot face rău încrederii din relație. Dar când le asociem cu termenul de infidelitate financiară, situația parcă devine mai serioasă, încurajându-ne să punem sub semnul întrebării modul în care sunt gestionate cheltuielile în familia noastră.

 

Cum se manifestă infidelitatea financiară?

Infidelitatea financiară este un concept uzitat pentru a descrie situația în care unul sau ambii parteneri ascund informații legate de bani sau se angajează într-un comportament financiar înșelător (fără știrea sau acordul celuilalt). Deciziile financiare reprezintă un aspect semnificativ al legăturii dintre parteneri, iar modul în care un cuplu le gestionează poate avea un impact profund asupra sănătății și longevității relației.

 

Deși acest tip de trădare nu include neapărat și aspectele sexuale - asociate de obicei infidelității - sau vreo apropiere emoțională față de altcineva, fiind ceva ce ascundem de partener este o altă formă de infidelitate care generează, la rândul ei, durere în relație. Toate cele trei forme de trădare (sexuală, emoțională, financiară) au drept componente comune înșelătoria, secretul și neîncrederea - care sunt o combinație toxică pentru spațiul psihologic interpersonal.

 

Experții consideră că motivele din culisele infidelității financiare (care este extrem de des întâlnită) sunt generate și de faptul că nu avem o bună educație financiară și că, pentru cei mai mulți dintre noi, subiectul banilor este greu de discutat. Situația devine și mai complicată când considerăm că ne-am gestionat greșit banii sau i-am folosit într-un mod cu care partenerul nostru nu ar fi de acord.
 

31.9% dintre cupluri se confruntă cu infidelitatea financiară 

Fiind un concept relativ nou, unele studii și sondaje nu abordează întotdeauna semnele și motivele care duc cu adevărat la infidelitate financiară. Conform unui sondaj recent, realizat la începutul anului 2023 de către U.S. News & World Report, 31.9% dintre cuplurile participante se confruntă cu infidelitatea financiară, cu o creștere cu două procente față de același sondaj realizat în ianuarie 2022.

 

La întrebarea ce tipuri de infidelitate financiară au apărut în relația lor, respondenții au raportat următoarele:

  • Achiziții secrete: 55%.
  • Ascunderea datoriilor sau a unor conturi: 44,8%.
  • Minciună cu privire la venitul realizat: 38,9%.
  • Scurgerea banilor din contul de economii: 29,3%.
  • Împrumuturi fără acordul partenerului: 20,6%.

Când au fost întrebați cum au descoperit că partenerii lor ascund lucruri legate de bani, respondenții au identificat următoarele semne:

  • Soldul contului a fost redus: 23,5%.
  • Găsirea unor conturi neașteptate: 21,8%.
  • Detectarea unei achiziții mari: 18,8%.
  • Un extras pentru un card necunoscut sau o notificare bancară: 15,4%. 
  • O mărturisire auzită: 10,4%.
  • Comportament secretos cu dispozitivele electronice: 10,1%.

La întrebarea de ce au simțit să facă acest lucru, principalele motive au fost:

  • Pentru a evita o ceartă: 27,3%.
  • Dorința unui control financiar: 22,2%.
  • Rușine pentru gestionarea greșită a banilor: 21,9%.
  • Dorința de a ajuta pe altcineva: 13,5%.
  • Stresul legat de traiul de la un salariu la altul: 9,4%.

Iar dacă vorbim de acțiuni, sondajul a mai raportat că 24% dintre respondenți au decis să se separe din cauza acestei probleme, în timp ce 32,9% au început să vorbească în mod regulat despre finanțe, 26,3% au realizat un buget și au stabilit obiective financiare sau nu au luat nicio măsură (19,1%).

 

Abordarea infidelității financiare

Infidelitatea financiară poate fi un indicator al unor probleme mai profunde în relație, fiind esențial să abordezi atât aspectele financiare, cât și pe cele emoționale ale problemei, pentru a restabili încrederea și a consolida respectul. Comunicarea deschisă și sinceră, împreună cu angajamentul de a lucra împreună în gestionarea problemelor financiare sunt factori cheie în depășirea acestei situații.

 

Iată șase pași pentru o relație sănătoasă din punct de vedere financiar:

  1. Inițiază o conversație - începe prin a discuta cu partenerul despre preocupările, sentimentele și îngrijorările tale cu privire la bani și cheltuieli. Fii calm, non-acuzator și încurajează-l să-și împărtășească perspectiva.
  2. Împărtășiți datele financiare - transparența este cheia pentru rezolvarea problemelor financiare. Ambii parteneri ar trebui să fie deschiși cu privire la situația lor financiară - inclusiv datorii, venituri și cheltuieli.
  3. Stabiliți obiective financiare - discutați pentru a stabili obiective financiare comune, cât și un buget care să se alinieze cu prioritățile, planurile și valorile voastre.
  4. Creați un plan financiar - dezvoltați un plan pentru a putea aborda orice problemă de natură financiară, cum ar fi plata datoriilor ori economisirea pentru o vacanță sau renovarea locuinței. Acest plan ar trebui să implice ambii parteneri, să fie realist și realizabil.
  5. Oferiți puțină libertate - o mare parte dintre cei care au obiceiul de a ascunde cheltuielile invocă lipsa totală de control sau nevoia unui control mai mare asupra banilor. Dacă aceasta este problema, atunci fiecare dintre voi ar putea fi de acord să aibă un cont ce poate fi folosit pentru a satisface propriile dorințe și cheltuieli. Totuși, este important să comunicați unul cu celălalt, astfel încât cheltuielile să se încadreze în continuare în bugetul stabilit și pentru a nu strica ce ați început să reparați.
  6. Cereți ajutor - dacă simți că infidelitatea financiară cauzează daune semnificative relației, luați în considerare solicitarea asistenței unui consilier financiar sau a unui terapeut specializat în problemele de cuplu.

 

Amintește-ți că deciziile financiare sunt puternic legate de emoții, valori și povestea personală. Este esențial să lucrezi împreună cu partenerul tău și să acordați prioritate bunăstării relației voastre, în timp ce faceți alegeri financiare sincere și înțelepte.

 

AcasăCursuriBugetProfil