scoala de bani - bcr
/Blog/La Bani Mărunți cu Mircea Meșter. Despre mașini, costuri, informații și secrete./

La Bani Mărunți cu Mircea Meșter. Despre mașini, costuri, informații și secrete.

Mașina este una dintre cele mai importante investiții, probabil a doua după casă. Așa că este important să fii informat când iei decizia de a achiziționa una. Sigur că trebuie să ții cont de mai multe elemente atunci când cauți automobilul potrivit pentru tine. De la nevoile pe care dorești să le acoperi, la modelele sau mărcile care îți plac, la tipul de carburant și mărimea dorită. 

Scoala de Bani | La Bani Mărunți cu Mircea Meșter. Despre mașini, costuri, informații și secrete.

Tocmai pentru a afla mai multe despre asta, l-am invitat în cel mai recent episod al podcastului La Bani Mărunți pe specialistul în mașini și jurnalistul auto Mircea Meșter, care ne-a împărtășit câteva informații, dar și secrete interesante despre universul auto. 

Iată în continuare câteva dintre acestea:

  • Atunci când își cumpără o mașină oamenii se uită la prețul de vânzare, ceea ce este greșit. Ar trebui ca ei să se uite la TCO (total cost of ownership) care include costuri de mentenanță, asigurări, înregistrare și impozite, taxe locale și carburant. La final, odată  cu trecerea anilor, se adaugă și deprecierea.   
  • Costul lunar de deținere al mașinii ar trebui să fie de maximum 15-20% din venitul lunar al unei familii. Dacă nu îți permiți costurile adiționale, nu îți permiți mașina. 
  • Mașinile pot fi privite din două perspective, utilitară - cumpăr mașina pentru a mă deplasa, și emoțională - cumpăr mașina pentru că îmi place. Nu există mașină care să fie doar nevoie sau doar dorință. Pentru fiecare model diferă procentul însă.   
  • Trebuie să te raportezi mereu la nevoile pe care le ai și să ții cont de două elemente în alegerea modelului: dimensiunea și carburantul. Dacă ești singur, ideal e să optezi pentru o mașină mai mică, iar dacă o folosești în oraș, poate fi electrică.   
  • Există studii care arată că mașina circulă 3% din timpul în care o deții. Nu ne permitem să plătim pentru un obiect pe care îl folosim foarte puțin. Din această cauză serviciile de carsharing vor avea succes pe viitor.  
  • Mașinile electrice nu sunt atât de scumpe pe cât ai crede. Cei care decid să-și cumpere o mașină electrică în 2021, au de câștigat un bonus cu Rabla Plus, bonus ce ajunge la circa 9000 de euro.   
  • Când îți dorești să cumperi o mașină, este bine să îți alegi modelul, apoi să suni la un service și să afli cât ar trebui să plătești revizia pentru acesta. În funcție de costul de întreținere vei ști dacă îți permiți realmente mașina. 

Dacă vrei să afli mai multe, ascultă episodul complet aici

AcasăCursuriBugetProfil