scoala de bani - bcr
/Blog/Luna femeii și independența financiară/

Luna femeii și independența financiară

Știm cu toții că luna martie este luna femeii, iar 8 Martie o zi cu atât mai specială. Așa că acum, mai mult decât oricând, vrem să subliniem importanța pe care toate doamnele și domnișoarele ar trebui să o aloce educației financiare. Iar cel mai important pas în acest sens este deținerea controlului finanțelor proprii și dobândirea independenței financiare. 

Gestionarea eficientă a banilor îți permite să devii mai puternică din multe puncte de vedere, nu doar pentru tine, ci și pentru partenerul sau familia ta, sau chiar pentru comunitate. Siguranța ce vine odată cu controlul asupra finanțelor este extrem de importantă, conferind mai multă încredere în sine, mai puține motive de stres și influențând în mod pozitiv și celelalte aspecte ale vieții. 

 

Statistic vorbind, femeile trăiesc mai mult decât bărbații, dar, în același timp, câștigă mai puțin, . așa că este important să ținem cont de aceste aspecte și să facem tot ceea ce este necesar pentru a fi independente, chiar dacă asta înseamnă să muncim mai mult, să economisim în mai mare măsură și să ne susținem drepturile. 

Când deții controlul asupra finanțelor tale, deții controlul asupra vieții tale. Iată și câteva idei care să te ajute să faci acest lucru:


1. Prioritizează fondul de pensii

De multe ori femeile pun nevoile celorlalți pe primul loc, însă atunci când vine vorba de pensie, trebuie să te gândești în primul rând la tine. Ca să deții controlul viitorului tău financiar, profită pe cât poți de ce ai acum la dispoziție. În cazul în care planul de pensie de la stat nu ți se pare suficient, apelează la o pensie privată și începe să pui deoparte cât de curând pe cât de mult poți. 

Ideal este să începi după vârsta de 20 de ani să economisești cam 10-15% din salariul anul, iar dacă alegi să începi mai târziu, procentul ar trebui să fie mai mare. De exemplu, dacă abia la 40 de ani decizi să acorzi atenție acestei zone, va trebui să economisești circa 25-35% din salariul anual. Poate părea foarte mult, însă pensia poate fi lungă, mai ales pentru femei. Unii analiști financiari recomandă să iei în calcul traiul până la 90 și de ani, așa că trebuie să fii pregătită.

 

2. Nu te limita la economii, ci investește

Un alt element care va contribui la independența ta financiară este utilizarea la maximum a banilor pe care îi deții, iar asta înseamnă investiții. Sigur că operațiunile pe Bursă pot părea nesigure și, de cele mai multe ori, femeilor le place să evite riscurile, dar ca în orice alt domeniu, și în investiții este bine să fii moderat. Așa că asumarea unor riscuri calculate se poate dovedi mult mai benefică decât evitarea acestora cu totul. Atunci când nu investești deloc poți da cu piciorul unor oportunități de câștig pe termen lung care te-ar ajuta să-ți atingi obiectivele. 

Dacă vorbim despre o țintă cu orizont îndepărtat precum pensia, este bine să optezi pentru un portofoliu divers, care oferă potențial de creștere. Asta înseamnă să investești o parte din banii pe care îi ai la Bursă și să accepți că piața va fluctua. Însă trebuie să ai mereu în vedere rezultatul final și, mai ales, să ceri ajutorul acolo unde nu ești sigură. 

 

3. Apelează la specialiști 

Când vine vorba de investiții și managementul finanțelor, poate fi foarte util să ai și o echipă care te susține. Fie că ești la început sau activele tale sunt în creștere, ia în considerare posibilitatea consilierii. Un consilier financiar este asemenea unui antrenor personal, care te ghidează și te susține când te simți depășită sau tentată să renunți. 

Acesta te poate ajuta să vezi imaginea de ansamblu și să construiești un portofoliu potrivit obiectivelor tale. În plus, faptul că știi că poți apela oricând la un specialist te va scăpa de stresul asociat uneori acestor operațiuni. 

 

4. Stabilește-ți un plan financiar 

Un plan financiar cuprinzător este foarte important și merge dincolo de economii și investiții, rolul acestuia fiind să îți ofere o imagine completă a felului în care se intersectează diferitele elemente ale vieții tale financiare. Ar trebui să includă venituri, cheltuieli, investiții, plan de pensii, asigurări, taxe, nevoi ce țin de imobiliare, precum și felul în care toate contribuie la realizarea obiectivelor tale. În plus, îți oferă o hartă de urmărit și un plan de acțiune. 

Există instrumente digitale care te pot ajuta să dezvolți un astfel de plan sau persoane specializate, iar dacă vei apela la ele ai mai multe șanse să iei deciziile financiare cele mai bune pentru tine. 

AcasăCursuriBugetProfil