scoala de bani - bcr
/Blog/Construirea securității financiare începe cu mentalitatea ta/

Construirea securității financiare începe cu mentalitatea ta

Analiza sau examinarea comportamentelor și sentimentelor tale în relația cu banii poate oferi informații valoroase asupra mentalității tale financiare. Nu este vorba doar despre bani, ci despre atitudinea pe care o ai față de ei. Acest proces este benefic deoarece te pregătește pentru potențiale schimbări de perspectivă care îți pot îmbunătății viața financiară.

Nesiguranța financiară este atât o stare de instabilitate, cât și o stare de spirit ce se manifestă prin senzație de îngrijorare, incertitudine sau anxietate. Dacă ai o minte puternică, ești mai deschis să vezi cealaltă parte care îți poate ghida calea către prosperitatea financiară.

 

Cum percep oamenii securitatea financiară?

Oamenii percep securitatea financiară în diferite moduri și poate fi un concept extrem de subiectiv, fiind influențat de circumstanțe individuale, medii culturale și valori personale. Normele culturale și societale joacă un rol semnificativ în modelarea percepției asupra securității financiare, unele culturi punând un accent mai mare pe economisirea pentru viitor sau chiar asigurarea unei familii extinse.

Patru dintre cei mai comuni factori care contribuie la modul în care oamenii percep securitatea financiară sunt:

  • Gestionarea datoriilor - Fără îndoială, oamenii se simt adesea mai în siguranță din punct de vedere financiar atunci când au datoriile sub control. Reducerea sau achitarea obligațiilor, cum ar fi datoria cu cardul de credit, un mic împrumut de la un coleg sau rata pentru mașină, contribuie la această percepție.
  • Posesia unei locuințe - Deținerea unei locuințe este un obiectiv foarte important în România, oferind un sentiment profund de siguranță financiară. Reprezintă o investiție pe termen lung și un acoperiș deasupra capului, fără incertitudinea zilei de mâine.
  • Asigurarea de sănătate - Accesul la o acoperire adecvată de asigurări de sănătate poate ajuta la atenuarea fricii unor cheltuieli medicale neprevăzute și te poate ajuta să respiri mai ușurat atunci când te afli la nevoie.        
  • Securitatea locului de muncă - Un loc de muncă stabil sau o carieră cu oportunități de avansare pot contribui semnificativ la securitatea ta financiară. Frica pierderii locului de muncă putând submina această percepție și reprezentând în același timp un motiv întemeiat de insomnii și stări de anxietate.   

 

Tipologii de mentalitate financiară. Care este mentalitatea ta? 

Mentalitatea ta financiară însumează un set de convingeri și de atitudini adunate încă din copilărie, pe care le ai cu privire la bani: cum îi câștigi, economisești, cheltuiești și investești. Fiecare tip mentalitate are o perspectivă unică asupra bani, influențând procesul tău de luare a deciziilor financiare.

  • Cheltuitorul (spender) - Cine are o astfel de personalitate financiară se bucură de prezent și de satisfacerea dorințelor, trecând adesea cu vederea siguranța financiară pe termen lung. Dacă te trezești frecvent făcând cumpărături impulsive sau dacă soldul cardului de credit depășește cu mult bugetul, cel mai probabil te poți identifica cu această mentalitate.
  • Economul (saver) - Securitatea financiară pe termen lung este caracteristica principala a persoanelor din această categorie, acordând prioritate economisirii și bugetului. Dacă tinzi să acumulezi economii și ești, în general, pregătit pentru situații de urgență, mentalitatea economului rezonează cel mai probabil cu tine.
  • Evitantul (avoider) - Caracterizat de o teamă sau o aversiune față de gestionarea finanțelor și afectat de anxietatea financiară, acesta tinde să evite chestiunile legate de bani. Dacă ignori sau amâni problemele financiare, eviți realizarea unui buget sau ți se par copleșitoare facturile, probabil că ai o mentalitate de avoider.
  • Investitorul (investor) - Investitorii sunt pricepuți din punct de vedere financiar și adoptă o abordare pe termen lung, în ceea ce privește construirea bunăstării financiare. Dacă ai un interes pentru investiția și fructificarea activelor și te simți confortabil cu riscurile financiare, cel mai probabil ești aliniat cu mentalitatea investitorului.

 

Cultivarea mentalității de abundență

Mentalitatea de abundență presupune schimbarea perspectivei de la deficit la suficiență și poate avea un impact profund asupra vieții, fericirii și succesului tău financiar. O mentalitate de abundență este convingerea că există oportunități, resurse și posibilități nenumărate și contrastează cu o mentalitate de lipsă, care se concentrează pe limitări, lipsă și competiție.

Uneori, poate fi dificil să vezi și partea plină a paharului, să găsești oportunități de a rezolva problemele legate de bani; mai ales când pare că prietenii, colegii sau persoanele din social media se bucură de stabilitate sau abundență financiară. Cheia este să rămâi concentrat asupra obiectivelor tale și să nu te mai compari, să exersezi recunoștința, să investești în dezvoltarea ta și să te înconjori de optimism.

 

Dezvoltarea securității tale financiară

Transformarea mentalității financiare necesită angajament și timp. Începe cu schimbări mici și gândește-te că este un stil de viață, nu un obiectiv ce trebuie realizat peste noapte. Iată cinci elemente care te poate ghida:

  1. Disciplina: Evita cheltuielile impulsive și creează un plan financiar pe care să îl respecți. Gratificarea întârziată poate duce la securitatea financiară mai mare pe termen lung.
  2. Răbdarea: Acceptă că securitatea financiară este un obiectiv pe termen lung. Reușita poate dura o bună perioada de timp, așa că ai nevoie să rămâi focusat pe planul tău, chiar dacă pe parcurs apar și eșecuri.
  3. Educația financiară: Educa-te în mod continuu despre finanțele personale, investiții și planificarea financiară. Citește cărți și bloguri sau participă la cursuri și ateliere despre finanțele personale. Astfel vei deveni mai încrezător și mai împuternicit în gestionarea finanțelor tale.
  4. Adaptabilitatea: Fii deschis la schimbări, atunci când este nevoie să ajustezi planul financiar, pe măsură ce circumstanțe se schimbă. Evenimentele de viață, condițiile economice și cheltuielile neprevăzute îți pot afecta situația financiară, așa că rămâi flexibil. 
  5. Aspirațiile: Creează o viziune clară pentru viitorul tău financiar printr-o lista de aspirații și dorințe, rămânând astfel motivat să economisești, să investești și să faci alegeri financiare înțelepte. De asemenea, recunoașterea și sărbătorirea progresului reprezintă un alt mod de a rămâne dedicat obiectivelor tale.

 

În final, ține minte că drumul către succesul financiar începe din mintea ta! Cu cât ai un mindset mai puternic, cu atât te vei simți mai în siguranță atunci când vine vorba de banii tăi. 

AcasăCursuriBugetProfil