scoala de bani - bcr
/Blog/Importanța motivației când vine vorba de economisire/

Importanța motivației când vine vorba de economisire

de Gabriela Guță – profesor Școala de Bani

Oamenii spun adesea că motivația este un lucru trecător. Ei bine, punem zice același lucru și despre efectele unei băi. De asta este recomandat să ne spălăm zilnic.

Mă folosesc deseori de acest citat al cunoscutului autor Zig Ziglar pe parcursul orelor pe care le predau în cadrul proiectului Școala de Bani. De cele mai multe ori, motivația nu apare când vine vorba despre obținerea veniturilor. Mai toți suntem aici împinși de nevoile, obișnuințele și dorințele proprii zilnice și știm că trebuie să muncim și să ne câștigăm salariul pentru a putea trăi fără grija zilei de mâine. 

Nici când vorbim despre cheltuieli nu avem nevoie, în general, de cineva să ne împingă de la spate pentru a ne folosi de banii din cont și a rezolva obligațiile legate de traiul zilnic sau de poftele ce trebuie satisfăcute când și când. Mai mult decât atât, uneori poate simțim nevoia de a ne automotiva un pic să cheltuim mai puțin.

Motivația vine din obiective măsurabile

Motivația este însă esențială atunci când vine vorba despre economisire. Dacă ne gândim bine, este singurul factor asupra căruia deținem control total. Iar cea mai bună cale pentru a ne menține motivați este stabilirea unor obiective financiare. „Vreau să fiu fericit”, „vreau să economisesc mai mult” sau „vreau să călătoresc în jurul lumii” sunt obiective generale care nu vor funcționa niciodată, cel puțin nu în forma aceasta. De fapt, obiectivele noastre trebuie să fie măsurabile și trebuie să le fie alocate un plan pentru a putea să le transformăm din visuri în realitate.

Recunosc că înainte să devin profesor la Școala de Bani mi-a fost destul de greu să-mi păstrez motivația de a economisi și de a mă concentra pe planul pe care mi l-am realizat, mai degrabă decât pe dorințe de achiziție trecătoare. Însă atunci când am participat la cursul de educație financiară am aflat despre un concept care mi-a schimbat complet modul în care am privit banii și m-a ajutat să-mi mențin motivația la cote înalte: averea netă personală.

Ce este averea netă personală?

Formula averii nete personale o regăsim în cartea Milionarul de lângă noi și ne arată de fapt câți bani ar fi trebuit să avem puși deoparte până la vârsta pe care o avem acum. Se calculează foarte simplu: vedem care este totalul acumulărilor, care este suma totală a datoriilor și facem diferența pentru a afla averea netă personală. Vom obține un număr care poate să ne încânte sau nu, depinde de ce tip de comportament financiar am avut până acum. Pentru a vedea valoarea de referință pentru vârsta noastră trebuie să înmulțim vârsta actuală cu valoarea tuturor veniturilor noastre și să împărțim la 10.

Astfel vom vedea dacă suntem un sub-acumulator de avere (valoarea averii personale nete este mai mică decât cea de referință — din păcate foarte mulți ne vom regăsi în această situație pentru că noi nu am fost obișnuiti să punem bani deoparte de la vârste foarte mici, acumulator mediu de avere – valoarea averii nete este egală cu referința și acumulator prestigios – valoarea averii este mai mare ca referință).

Recomandarea consultanților financiari este să ne propunem ca obiectiv creșterea averii personale nete și nu neapărat să avem venituri mai mari, ci să ne construim o avere personală netă mai ridicată pentru că indiferent cât de mari ne-ar fi veniturile, dacă nu suntem suficienți de responsabili, ne pot crește și cheltuielile.

Atunci când am aflat aceste lucruri și am văzut că nu sunt acolo unde ar fi trebuit și mi-aș fi dorit să fiu, mi-am propus să schimb lucrurile și m-am automotivat să-mi fac un fond pentru situații neprevăzute, să economisesc pentru lucrurile care-mi plac și mă bucură cu adevărat, dar și să mă gândesc la ce îmi doresc pe termen lung.

Recunosc că mă bucură și mă motivează și poveștile cursanților de la atelierele de educație financiară care împărtășesc experiența lor și ne arată determinarea și disciplina de care au dat dovadă pentru a-și îndeplini visurile:
„Când am început să economisesc prima dată, cel mai important a fost factorul motivator. Doream de multă vreme să fac o vacanță extinsă în Asia, dar asta implică multe cheltuieli” mi-a povestit Luminița, una dintre cursantele Școlii de Bani. „Așa că am pus pe hârtie totul: de la biletele de avion, la cazări, la asigurări. Am alocat o sumă extra și micilor cadouri și problemelor neprevăzute ce ar putea apărea. Odată ce am știut exact de câți bani și cât timp am nevoie, am putut pune la punct un plan realist de economisire pentru lunile ce urmau și am reușit să îmi văd visul cu ochii.”

Atunci când îți propui lucruri concrete, este mult mai ușor să respecți pașii ce trebuie urmați pentru a le obține. În plus, păstrându-ți motivația până când îți atingi obiectivul, capeți cu atât mai multă încredere în tine și în utilitatea procesului de economisire. Este vorba până la urmă despre un obicei și, ca oricare alt obicei, și acesta se cultivă în timp și cu perseverență. 

AcasăCursuriBugetProfil