scoala de bani - bcr
/Blog/Curățenia de primăvară: cum să ne pregătim financiar pentru noul sezon/

Curățenia de primăvară: cum să ne pregătim financiar pentru noul sezon

Odată cu venirea primăverii și a căldurii, nu apar doar ghioceii, ci și noi dorințe. Parcă vrei să participi la mai multe evenimente sau activități, să călătorești mai mult sau să cumperi noi haine, accesorii sau gadget-uri. Tocmai de aceea, anul acesta îți propunem să aduci mult cunoscuta curățenie de primăvară și în bugetul tău, astfel încât să-ți îndeplinești dorințele din noul sezon în mod responsabil și inteligent financiar.

Iată câteva metode simple, dar eficiente prin care poți să te pregătești financiar pentru primăvară:

Organizează-ți bugetul

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când îți dorești să fii pregătit din punct de vedere financiar pentru noul sezon este să-ți organizezi bugetul încă de la început. Dacă nu știi de unde să pornești, îți recomandăm să te ghidezi după regula 50/30/20, care ne spune cum să ne împărțim responsabil veniturile: 50% pentru nevoi (alimentație, locuință, sănătate, facturi, combustibil etc.), 30% pentru dorințe (o rochie nouă, o seară la teatru sau o vacanță mult visată) și 20% pentru fondul de economii, care îți vine în ajutor în momentele în care apar cheltuieli neprevăzute, dar absolut necesare. Pe baza acestei reguli, fă-ți și o listă de nevoi și dorințe, pentru a ști care sunt acele cheltuieli prioritare, precum și modul în care poți să-ți gestionezi cât mai eficient banii. 

Călătorește sustenabil

Primăvara este momentul perfect pentru mai mult timp pentru tine, pentru relaxare, pentru călătorii și noi experiențe. Fie că plănuiești o vacanță în țară, la munte sau, de ce nu, chiar la mare, fie că ai călători mai degrabă în afară, costul unei excursii poate fi unul ridicat. Deși city break-urile reprezintă prima variantă la care te gândești, o vacanță de mai multe zile se va dovedi mai ecologică, datorită emisiilor de transport care nu vor mai fi concentrate pe o perioadă scurtă de timp, dar și mai ieftină, atât timp cât planifici vacanța din timp. Un alt sfat pentru călătorii inteligente financiar este să alegi prima oară biletele de avion cele mai prietenoase cu buzunarul, iar pe baza lor să îți organizezi următoarea vacanță. Iar pentru a economisi bani în momentele în care doar explorezi propriul oraș, apelează cât mai des la mersul pe jos, cu bicicleta sau mijloace de transport în comun, în schimbul mașinii personale.

Mici obiceiuri sănătoase

Deși numărul ieșirilor în oraș crește odată cu venirea primăverii, îți recomandăm să nu uiți de un obicei sănătos: meal planning. La începutul fiecărei săptămâni, fă-ți o listă cu alimentele și ingredientele de care ai nevoie pentru întreaga săptămână. Nu uita să cumperi doar atât cât trebuie și să nu mergi la magazin atunci când îți este foame, pentru a nu cumpăra impulsiv lucruri de care nu ai nevoie. Următorul pas este să gătești rețetele preferate pentru săptămâna respectivă - astfel, având mereu mâncare pregătită în casă, vei evita să mănânci des în oraș sau să comanzi. Mai bine atât pentru sănătate, cât și pentru buzunar.

Cumpără responsabil

Noul sezon ne încurajează și să ne schimbăm garderoba sau să facem un update al electrocasnicelor din casă. Pentru a nu face cumpărături impulsive, întoarce-te în primul rând la lista de nevoi și dorințe stabilită anterior, precum și la bugetul disponibil. Următorul pas atunci când își dorești anumite produse, dar nu știi dacă ai cu adevărat nevoie de ele, este să respecți regula 24h: amână achiziția respectivă cel puțin 24 de ore, pentru a-ți da seama dacă reprezintă cea mai bună alegere. În plus, nu uita să te interesezi mereu de cel mai bun preț disponibil și să cumperi mai ales în perioadele cu reduceri. Atunci când vine vorba de haine, magazinele second-hand sunt o alternativă foarte bună, care te va ajuta să economisești bani, să fii mai sustenabil și să ai un stil vestimentar unic.

 

Noul sezon nu trebuie să însemne mai multe cheltuieli sau stres financiar. Aplicând câteva sfaturi simple de educație financiară, vei reuși să-ți atingi în continuare obiectivele, să economisești bani și să te bucuri în același timp de ce are să-ți ofere venirea anotimpului cald.

AcasăCursuriBugetProfil