scoala de bani - bcr
/Blog/Regula 3-2-1 pentru stabilirea obiectivelor financiare pentru 2023/

Regula 3-2-1 pentru stabilirea obiectivelor financiare pentru 2023

Mulți dintre noi ne începem anul cu decizia de a ne schimba obiceiurile, iar rezoluțiile financiare nu fac nici ele excepție. Totodată, sunt multe studii care ne arată că aproximativ 80% dintre rezoluții eșuează.  Ce putem face pentru a ne stabili obiective financiare realiste și a ne optimiza șansele să le ducem la bun sfârșit?

Unul din lucrurile care s-au dovedit a fi mai eficiente reprezintă crearea unei hărți a obiectivelor financiare folosind principiul 3-2-1. Ce este o hartă a obiectivelor sau un vision board? Este un colaj de imagini, afirmații ale visurilor și dorințelor cuiva, concepute pentru a servi drept sursă de inspirație și motivație pe parcursul anului. Cum putem face un astfel de panou al visurilor la care să revenim de fiecare dată când suntem tentați să abandonăm sau simțim că ne îndepărtăm de ceea ce ne dorim?

În primul rând ne alegem o imagine sau mai multe imagini reprezentative pentru obiectivele  financiare ale anului 2023, astfel încât să ne fie mai ușor să le vizualizăm. Ulterior, ne gândim care sunt lucrurile pe care ne dorim să le îndeplinim din punct de vedere financiar și le scriem folosindu-ne de regula 3-2-1: 

  • 3 lucruri pe care vreau să le fac diferit în 2023 – e important să selectăm lucruri mici, pe care le putem face fără să depunem un efort foarte mare pentru că în caz contrar ne vom demotiva și vom renunța pe parcurs. De exemplu, vă puteți propune să puneți deoparte zilnic o sumă mică de bani (1 leu, 5 lei) sau să aveți o zi din săptămână în care să nu cumpărați nimic și să nu cheltuiți niciun leu.
  • 2 lucruri bune din 2022 pe care vreau să le păstrez – identificați ce lucruri bune ați făcut anul trecut și păstrați două dintre ele, poate ați mers la cumpărături cu lista sau ați redus cantitatea de mâncare aruncată pentru că ați fost mai atenți la cantități atunci când ați cumpărat. Important e să le notați în listă și să continuați să le faceți.
  • 1 lucru pe care îl fac pentru mine din viitor – în funcție de obiectivele noastre de viață sau de lucrurile mai mici sau mai mari pe care vrem să le facem în anii viitori, putem alege un lucru pe care să-l facem din punct de vedere financiar pentru noi din viitor. De exemplu, puteți decide să vă schimbați locul de muncă sau să începeți o afacere și puneți bani deoparte pentru a vă putea adapta mai ușor la aceste schimbări când ele vor veni. Sau pur și simplu vă dați seama că aveți nevoie de o siguranță mai mare și vă concentrați să constituiți un fond de rezervă sau să-l creșteți pe cel actual.

Pentru a vă fi mai ușor să vă creați această hartă care să vă ajute să ajungeți acolo unde vă doriți, puteți descărca de aici un model în baza căruia să vă construiți propria hartă sau puteți completa direct aici lucrurile pe care le veți face diferit, ce veți păstra și ce faceți pentru voi din viitor.

Înainte de a încheia aș dori să vă încurajez să fiți realiști atunci când vă stabiliți obiectivele financiare pentru anul 2023 și să aveți în vedere că pașii mici, făcuți constant, sunt cei care ne duc la reușită. Până la urmă îndeplinirea visurilor noastre financiare nu e un sprint, ci un maraton, așa că e important să ne menținem motivația, încrederea și disciplina de a le duce la bun sfârșit, fără încrâncenare și cu multă răbdare și blândețe față de noi.

Autor: Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani

AcasăCursuriBugetProfil